După cum anunță o veste tristă de la actualul Liceu Tehnologic ” Petru Poni” din Onești (unde cu ani în urmă a fost unul din cele mai mari grupuri școlare din Moldova – Grupul Școlar de Chimie), în aceste zile de decembrie s-a stins din viață profesorul Nicolae Drăgoi. Absolvent al Universității ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași, licențiat în Matematică și Fizică el a fost mulți ani (între 1968 și 1996, cu o întrerupere între anii1978 – 1982 fiind inspector școlar ce a coordonat activitatea profesorilor de matematică din județul Bacău ) , director al Grupului Școlar de Chimie Onești. Această instituție de învățământ a fost singura din Onești unde activau liceu, școală profesională, școală de maiștri iar pentru o perioadă de câțiva ani aici au fost formați și pregătiți și subingineri pentru platforma industrială petrochimică a Borzeștiului.
Prof. Nicolae Drăgoi a fost un dascăl desăvârșit dedicat acestei profesii, care a cuprins în inima sa un mare respect pentru cei din jur. Este greu de realizat o biografie a acestei personalități a Oneștiului dar ca ”frânturi” prin timp putem menționa că în anii 1962 – 1963 prof. Nicolae Drăgoi a îndeplinit funcția de director adjunct la ”Școala Medie Mixtă Nr. 1”( ”Liceul Teoretic Nr. 1” -acum Colegiul Național ”Grigore Moisil”), instituție care la vremea acelor ani a fost condusă de profesorii Gheorghe Gologoz (1960 – 1963), Constantin Ciuchi (1963 – 1967), Vasilica Gavrilă ( director adjunct 1960 – 1961), Mihai Hrișcă (adjunct 1961 – 1962) și Ion Micu (adjunct 1963 – 1964).
Profesorul Nicolae Drăgoi a fost numit director adjunct la înființarea Școlii Mixte Nr. 2 (actualmente Colegiul Național ”Dimitrie Cantemir”) , în toamna anului 1963. La această instituție care ”s-a integrat” dezvoltării tânărului oraș de pe valea Trotușului, prof. Nicolae Drăgoi a îndeplinit funcția de director adjunct timp de trei ani(până în 1966), pe această perioadă prof. Rada Constandache fiind director al noii școli oneștene, ce a luat titulatura de Liceu Teoretic. Cei mai mulți ani de activitate didactică prof. Nicolae Drăgoi a activat la Grupul Școlar de Chimie Onești, care a adunat elevi nu numai de pe valea Trotușului ci din întreg județul Bacău precum și din județe limitrofe (într-un număr mare din Vrancea și Galați). Sub conducerea competentă a sa Grupul Școlar de Chimie a fost evidențiat pe ramura învățământului, la nivel național în anii de dezvoltare a socialismului, aici fiind în fiecare an școlar și 3500 de elevi ce au urmat cursurile .
O altă ”frântură prin timp” pe care ne-o lasă prof. Nicolae Drăgoi este cea de consilier local al municipiului Onești, funcție îndeplinită timp de mai multe mandate după Revoluția din 1989. Conducând Comisia pentru cultură a Consiliului Local Onești mai mulți ani la rând prof. Nicolae Drăgoi a sprijinit desfășurarea multor evenimente culturale în municipiu, fiind alături de oamenii de cultură. A participat cu o deosebită fervoare la multe manifestări cultural – artistice aducând mereu acestora noblețea spiritului său. În iunie 2008, la constituirea Consiliului Local Onești pentru mandatul 2008 – 2012, în calitate de cel mai în vârstă consilier local, a condus această ședință dorind ca ”fiecare consilier local să aibe o activitate rodnică în slujba cetățeanului și să obțină rezultate care să-i bucure pe alegători”.
Prin trecerea sa la viața veșnică prof. Nicolae Drăgoi lasă oneștenilor lacrimi de tristețe și amintiri nepieritoare, porțile cerului cuprinzând zborul său înalt… Amprenta de Onești