Categorii
Educatie si Invatamant

Cinstirea Centenarului Marii Uniri la Școala Gimnazială Nr. 1 Onești

1 sc a

Asemeni și celorlalte instituții de învățământ din municipiul Onești și la Școala Gimnazială Nr. 1 a fost cinstită cum se cuvine Ziua Națională a României, ce în acest an a cuprins numeroase activități care au fost dedicate Centenarului Marii Uniri de la 1918.

Despre evenimentele de cinstire a acestui mare eveniment prof. Dan Zaharia, directorul Școlii Gimnaziale Nr. 1 Onești ne-a declarat:”Joi, 29 noiembrie 2018, elevi profesori și părinți au celebrat în curtea școlii Centenarul Marii Uniri. Aranjați în careu, după alocuțiunea profesorului de istorie, doamna Mihaela Ionaș, copii au înălțat baloane în culorile drapelului național: roșu, galben și albastru. Proiectul, inițiat de doamna bibliotecar  Ionescu Mirela și de domnul prof.  Sburlan Corneliu, se înscrie în lista activităților educative dedicate Centenarului Marii Uniri, activități organizate la clase, inclusiv la grupele de preșcolari, de către personalul didactic. Aduc mulțumiri pe această cale doamnelor: Ionescu Mirela, Melinte Mihaela, Schifirneț Daniela, Rusu Monica, Titere Daniela, Călin Gabriela, domnului Sburlan Corneliu și nu în ultimul rând doamnei Albei Camelia, pentru frumosul goblen pe care l-a cusut cu acest prilej.
S-au mai implicat și au desfășurat activități în clase cu copiii: Roșu Valentina, Pîrjol Gabriela, Cozma Laura. Pe doamna  Ionaș Mihaela am solicitat-o să rostească câteva cuvinte despre Unire, iar pe doamnele Bîrgăoanu Alexandra și Brumă Anamaria să facă fotografii. De asemenea, le mulțumesc cu multă căldură tuturor doamnelor educatoare de la cele două grădinițe și, în mod special, doamnelor Alexa Sofiea și Aritina Bucătaru, care cu dragoste și pricepere au știut să marcheze în grădinițe și la grupe Centenarul Unirii”.

Pornind de la cuvintele lui Mihail Sadoveanu ,,Ţara nu se serveşte cu declaraţii de dragoste, ci cu muncă cinstită şi, la nevoie, cu jertfă” (ce sunt gravate și pe Monumentul Eroilor ”Regina Maria” din Onești), elevii Școlii Gimnaziale Nr. 1 (director, prof. Dan Zaharia) au luat parte la acțiunile Proiectului educațional „Copil în România de Centenar”. Cei care au inițiat acest  proiect au fost  profesorii pentru învățământ primar Loredana Schifirneț, Daniela Titere, Irina Abaza (coordonator pentru programe și proiecte educative) și bibliotecar Mirela Ionescu.

Argumentul acestui proiect – după cum ne-au declarat profesorii coordonatori – este dat de faptul că ”Ziua naţională este o zi deosebită pentru toţi românii, mai ales pentru că ea are o semnificaţie istorică deosebită. Unirea realizată în 1918 este una din cele mai mari realizări istorice ale poporului nostru și  insuflarea dragostei pentru strămoşii noştri, pentru trecutul istoric al poporului nostru, pentru realizările istorice şi culturale, precum şi pentru personalităţile pe care le-a dat acest popor de la începuturile sale şi până azi, sunt doar câteva din subiectele pe care le abordăm  cu ocazia acestui eveniment. Încă de la grădiniţă copiii trebuie să afle despre istoria şi strămoşii noştri tot la fel cum este obligatoriu ca să-şi cunoască familia: părinţii, fraţii, bunicii. Ziua Naţională este un bun prilej de a aborda astfel de subiecte pe teme de istorie, ocazie cu care insuflăm copiilor sentimente de dragoste şi respect pentru: Limba română, ţara noastră, poporul român, strămoşii noştri, pentru obiceiurile şi tradiţiile strămoşeşti, pentru istoria şi eroii noştri, mândria că sunt descendenţii unor oameni curajoşi şi iubitori de neam şi ţară”. 1 sc b.jpgCa obiective principale ale șirului de activități care au avut loc între 26 noiembrie – 1 Decembrie 2018, s-a urmărit ca elevii Școlii Gimnaziale Nr. 1 din Onești  să cunoască elemente de istorie, geografie și de religie care definesc portretul spiritual al poporului nostru și de cunoaștere a realizărilor strămoșilor noștri, având mândrie față de trecutul istoric al acestor meleaguri. Elevii au confecționat cocarde și au avut steaguri tricolore, șepci în culorile drapelului național, baloane, costume populare tradiționale precum și planșe  cu imagini și hărți ale României,  cu stema țării, CD-uri cu filme istorice, cu muzică patriotică. Elevii și-au îmbogățit vocabularul activ, au receptat textele citite  la aceste activități  și au manifestat afecțiune față de  marele eveniment sărbătorit și față de poporul român, de Limba română și de strămoșii noștri. ”Au fost desfășurate activități de evocare a evenimentului de la 1 Decembrie 1918 în pictură și s-a realizat o expoziție, s-au confecționat steaguri și ecusoane. Sub imboldul România – țară de flori  elevii împreună cu cadrele didactice implicate în acest proiect au realizat panouri cu imagini ale dovezilor istoriei reprezentative evenimentului sărbătorit și a fost prezentat  un frumos program artistic închinat Zilei Naționale a României la sala de festivități”, ne-a declarat Mirela Ionescu, bibliotecar la Școala Gimnazială Nr. 1 Onești.     Ion Moraru

 

Lasă un comentariu