Categorii
Reportaj

Marea magie a bucătăriei

anie a

”Pentru un bucătar sfârșitul de an este foarte obositor dar și încununat de multe lucruri reușite” – ne-a declarat Aniela Zărnescu, bucătar specialist din municipiul Onești. ”Bucătăria înseamnă totul! Eu  am început  de undeva de jos!  Deodată   aceasta mi-a plăcut foarte mult și am început  ca să muncesc, să lupt! Bucătăria este frumoasă dar este și grea! Totdeauna trebuie ca să faci ceva nou! Seriozitatea este cel mai important lucru  în această meserie, de bucătar, în care facem lucruri frumoase pentru oameni frumoși!” Având mult har Aniela Zărnescu pregătește la bucătărie  multe ”rețete magice”,  dintre acestea ”somon imperial cu fructe de mare” și ”vită cu hribi” sunt cele  pe care  le face cu mult  drag și cu o mare pasiune și  mult talent. Pentru a lăsa loc  și la alte bunătăți ea ne –a vorbit despre  ”masa  de Crăciun” și de preparatele ce ne pot îmbia la această sărbătoare. În acest sens Aniela Zărnescu ne-a declarat:”De obicei  <<masa de  Crăciun>> este  încărcată  cu preparate tradiționale, cu nelipsitele sărmăluțe, cu piftie și cu platouri cu <<porcării>> (șoric, tobă, caltaboș). De asemenea se servesc și preparate  specifice zonei – tochitură moldovenească, friptură, cârnați afumați. La restaurante  mai servim << purceluș de lapte >>  la cuptor cu diferite garnituri  și nu lipsesc nici prăjiturile de casă”.  Specialistă în bucătărie Aniela Zărnescu a mai declarat:”Deoarece  <<masa de Crăciun>> este mai greoaie, datorită  preparatelor din carne de porc la Revelion bucătarii fac un meniu mai deosebit. Astfel, pentru sărbătoarea de la cumpăna dintre ani sugerăm  peștele, diferite salate, antreu. Carnea de porc este înlocuită cu carnea de vită, de curcan sau rață iar desertul trebuie să fie unul pe măsură, cu torturi răcoritoare, cu prăjituri făcute altfel (bazate pe fructe de pădure), cu <<mouss>>-uri ușoare (creme aerate, <<ceșcuțe de ciocolată >> și altele ce arată imaginația bucătarului). În general de Revelion românii vor meniuri sofisticate, alese din bucătăria internațională. Sunt persoane ce preferă fructele de mare, homarii, carnea de vânat (de căprioară sau de mistreț). Peștele este nelipsit  de pe masa de Revelion, o superstiție spunând că  acest aliment aduce noroc  în anul care vine!”

În pragul sărbătorilor de iarnă Aniela Zărnescu ne-a împărtășit și ”o rețetă  bună” de cozonac, la care ne sunt necesare  pentru un kilogram de făină Grania (pungă de culoare roșie), 500 mililitri lapte, 200 grame zahăr, o lingură de sare, două plicuri de drojdie uscată, o jumătate de pachet de unt (cu 80 la sută grăsime), 3 ouă întregi și 5 gălbenușuri plus mirodeniile pe care fiecare gospodină vrea  ca să le pună. Făina este cernută, se opărește cu 150 mililitri lapte și se amestecă drojdia cu făina. Diferența  de 350 mililitri de lapte se amestecă  cu zahăr, sare, cu untul și cu ouăle și se aduc la o temperatură medie,  să fie  călduță, cum spunem noi, bucătarii   <<ca apa în pârâu>>. Se adaugă  toată compoziția aceasta încorporând-o ușor. Pentru  frământat  se mai folosesc 100  mililitri de ulei și se lasă la crescut și la dospit”.

Menționăm că  bucătar chef / specialist Aniela Zărnescu este  una dintre  bucătarii  ce au dat curs unei provocări, ce ”s-a născut” la Buzău, unde a fost organizată o acțiune ”O masă caldă pentru semenii noștri!” Aceasta  a avut loc la începutul lunii octombrie la inițiativa bucătarului Cristi Dobre, la o braserie din Buzău,  unde un număr de 10 bucătari  au pregătit  pentru 35 de copii! ”Au fost  foarte multe emoții dar mai mult decât orice  ne-a bucurat ceea ce ne-au dăruit copiii – lacrimi și zâmbete!”, ne-a mărturisit Aniela Zărnescu. Ea a  menționat  că ” provocarea a rămas deschisă” și la începutul lunii noiembrie  a fost  coordonatoare pentru acțiunea de la Onești a campaniei  ”O masă caldă pentru semenii noștri”.  Această acțiune a fost găzduită de Hotelul ”Trotuș” și în jur de 100 de copii ce provin din familii cu  posibilități materiale reduse, persoane asistate social și oameni ai străzii din Onești și din Dărmănești  s-au bucurat de o masă caldă. Pentru aceasta  s-a gătit timp de două zile, la Onești au fost prezenți și au muncit  20 de bucătari din Iași, Suceava, Pitești, Brașov, Bacău și din alte orașe, care și-au arătat măiestria în bucate. ”Acestea sunt momente unice și atunci când ești implicat direct  înseamnă că totul a depins de tine și toți au așteptat  ceva de la tine!”, ne-a mărturisit Aniela Zărnescu cu bucuria că  la final copiii au fost foarte  entuziasmați când din farfurii ”le-au zâmbit” ruladă de porc cu ciuperci, sărmăluțe, pește. Mulțumind  Direcției Generale de Asistență Socială Onești (director Adriana Ostache) și  sponsorilor, ce au fost foarte deschiși Aniela Zărnescu  a declarat despre succesul acestei acțiuni:”Ne-am gândit  la fiecare detaliu , pentru a realiza o masă tradițională  <<reinterpretată>>, care să fie altceva și la final copiii ne-au luat în brațe, fiind impresionați de  <<floricica de pe farfurie>>. Să dea Dumnezeu să putem face  în fiecare an un asemenea eveniment, să aducem un strop de speranță celor care au nevoie”.     Ion Moraru

 

 

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s