Categorii
Sport

Ediția inaugurală ”Onești Open Backgammon”

m arm a

Gimnastică – de nivel mondial, de aici pornind în lume Nadia Comăneci și ”echipa de aur” a gimnasticii românești,  fotbal – la ”rigorile” divizionarelor C , B (cu Energia și CSM Borzești) și a Ligii a I a (cu FC Onești în ”irepetabilii ani” 1999, 2000 și 2001,  când de multe ori Stadionul ”Mecon” – cu o capacitate de 12 000 locuri era plin ”), handbal masculin (cu CAROM Onești, o echipă ce  putea prin dăruirea de pe teren să ”stabilească” cine va câștiga titlul național, Dinamo, Steaua ori Minaur Baia Mare!) Au mai fost în Onești  o echipă de volei feminin ce rezona cu frumusețea acestui sport ( ea fiind condusă vreme de mai multe decenii de regretatul profesor Laurențiu Popescu),  boxeri ”de super – clasă”,  campioni  și participanți la Jocurile Olimpice la lupte libere (Vasile Pușcașu) și haltere (Gheorghe Maftei), badmintoniști (cu mereu tânărul antrenor Mircea Agapi, care a pregătit generații și generații de tineri ce au iubit acest sport), motociclism (cu circuit pe străzile municipiului)! Prin OK Sport și strădania profesorului Corneliu Sburlan și a altor iubitori ”ai semicercului” este  și ”o pepinieră” a handbalului feminin iar  de câțiva ani prin CSM Onești ”ținem trena” celor mai frumoase succese ale atletismului românesc și acum… BACKGAMMON!

Având ”un an fulminant” pasionații din Onești ai ”jocului cu zarurile”, Mihai Cătălin Arminia (realizator a unor performanțe deosebite în Muntenegru și în Anglia) și Florin Boboc (în foto, ei participând împreună la mai multe competiții de nivel național și internațional)  și-au pus în gând lucruri și mai mari! După ce nu cu mult timp în urmă a fost înființată Asociația de Backgammon ”Star” din  Onești (la sfârșitul lunii octombrie a anului trrecut), iată că acum, în aceste zile  ( 18 – 20 ianuarie),  în municipiul de pe Trotuș are loc prima mare competiție  internațională, care adună la start  numeroși jucători din țară și din străinătate. Este vorba despre Turneul ”Open Onești Backgammon”, ce este găzduit de Complexul  ”Seasons” – o ”perlă” a agrementului  în municipiul Onești, aici fiind  un centru de fitness foarte modern, piscină, restaurant, complexul asigurând și servicii excelente de cazare.  Menționăm că  în  anul trecut oneșteanul Mihai Cătălin Arminia a obținut câteva succese răsunătoare: în primăvară el a ajuns în finală (la dublă consultare) la  una din cele mai puternice competiții  din Europa, la Turneul internațional de backgammon  de la Budva (în Republica Muntenegru). De asemenea, tot anul trecut la Coventry (localitate aflată la 150 kilometri de Londra)  oneșteanul Mihai Cătălin Arminia  a învins dubla campioană  mondială de backgammon Akko Yazawa! El a obținut rezultate meritorii și la competițiile de backgammon  ce au avut loc în Cipru, în noiembrie – decembrie 2018. Despre Asociația de Backgammon ”Star”, ce promovează exclusiv acest joc prin organizarea de turnee la nivel local, național și internațional pasionații fascinantului joc din municipiu spun că era necesară. Aceasta deoarece la Onești au devenit ”o obișnuință” întâlnirile ”backgammon-iștilor” din zonă la ”Hanul Cavalerului” (aflat la ieșirea spre Bacău) iar recent , pentru ”a stăvili” dorința de a cunoaște cât mai bine regulile acestui joc a fost organizate în altă zonă a municipiului (Orizont) ”adevărate turnee” pentru jucătorii de table ce vor să facă pasul spre backgammon.

Pornind de la ideea că ”primul pas să schimbi ceva este să faci primul pas” iubitorii  backgammon-ului din Onești ( Mihai Cătălin Arminia, Florin Boboc, Mihai Folea, Ion Țiploiu și  mulți alții)

”bifează” odată cu organizarea acestei competiții mai multe lucruri. Ca o ”paranteză necesară” este de notat faptul că  acești iubitori oneșteni ai ”sportului cu zaruri” s-au  bucurat de numeroasele competiții sportive organizate ”cu multă dăruire” de târg-ocneanul Neculai Drăgănuță, unde au acumulat mereu o experiență nouă. Prin întreceri de acest gen organizate la Târgu Ocna, Slănic Moldova, Bacău, Dărmănești (… cu ani în urmă chiar și în Onești, pe terasa Hotelului Trotuș!), N. Drăgănuță  a contribuit la dezvoltarea backgammon-ului în zona Moldovei, un sport ce a devenit astfel mai accesibil. Revenind la competiția care se află în desfășurare  în urbea oneșteană în primul rând este de apreciat faptul că timp de trei zile, pe mai multe categorii de joc, aici, la Onești, au loc partide de backgammon. Ele sunt susținute de jucători din țară și din diaspora, cei din străinătate bucurându-se de facilitatea de a avea asigurat transportul de la aeroporturile din București și Bacău. În cel de-al doilea rând la această competiție de la Onești se vor oferi mai multe informații  despre turneele internaționale, despre cine va participa la Campionatele Mondiale de Backgammon  din Muntenegru și despre  echipa națională a României.  Prin prezența în municipiul de pe Trotuș a  unor ”backgammon-iști din staff-ul de conducere” pentru acest sport se va lua în discuție și stabilirea unei strategii de urmat, pentru ca  țara noastră să  ajungă pe harta mondială !  Pentru  împlinirea acestui obiectiv este nevoie  cel mai mult de  ”încredere, de curaj și de tupeu în joc” (cum ar spune  pasionații ”sportului cu zarurile”) dar și ca toate competițiile din România ”să se facă în stil occidental”, transparent, în care  să se imprime normele general – acceptate în backgammon-ul european.

Cei care se vor confrunta în acest turneu de la Onești  pot alege categoriile de joc (Master, Intermediari, Dublă consultare – echipe formate din doi jucători, Super Jackpot și altele). Sâmbătă 19 ianuarie  este ”o zi plină” la  Turneul ”Open Onești Backgammon”, de la ora 10.00  desfășurându-se rundele  Master și Intermediari. Va avea loc tragerea la sorți și startul concursului eliminatoriu și startul Turneului Super Jackpot. Duminică 20 ianuarie este  ziua în care se vor juca semifinalele și finalele  la Master și Intermediari și va avea loc festivitatea de premiere (programată la ora 15.30). ”Zar bun și inspirație!” tuturor participanților la această primă competiție ”mai mare” de backgammon și ”la mai multe” astfel de întreceri!       Amprenta de Onești  

 

 

 

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s