Categorii
Cultura Uncategorized

Tatăl Loredanei Groza a lansat un volum de poezii

1 groza

În răgazul unei zile de week – end, cu un cer senin și liniștit oneștenii au trăit clipe pline de ”lumina poeziei”, la Biblioteca Municipală ”Radu Rosetti” lansarea a două volume transformându-se într-o sărbătoare plină de iubire și de bucurie.

Cei care au adus aceste clipe pline de ”reverberația versurilor” au fost Vasile Groza (tatăl cunoscutei interprete de muzică ușoară Loredana Groza) și Cătălin Pilly, lor alăturându-se cunoscuți interpreți de muzică folk de pe ale Trotușului meleaguri (Mihai Teleagă, Lică Chițcan, Romeo Ifrim) precum și Ansamblul ”Chindia”, al Școlii Gimnaziale Jitia (din jud. Vrancea).

În timp ce Vasile Groza a lansat volumul ”Limerici pentru licurici, copii și bunici”, Cătălin Pilly a prezentat în premieră la Onești o carte dedicată victimelor Holocaustului – ”Nu va mai fi niciodată”. Prezența împreună a acestor autori (în foto) la lansarea de carte ce a avut loc la biblioteca oneșteană nu a fost întâmplătoare, Vasile Groza fiind cel care a scris postfața volumului realizat de Cătălin Pilly, care se deschide cu un poem scris în limba ebraică.

Lansare pitorească

Față de alte evenimente culturale oneștene este de evidențiat faptul că această lansare a fost una plină de pitoresc, autorii (re) citind numeroase poezii aflate între paginile volumelor ce au văzut acum lumina tiparului. Cătălin Pilly a remarcat despre Vasile Groza că ”la 82 de ani aleargă «pe maidanele amintirilor » scriind versuri despre incantația iubirii și a purității”. Poeziile pentru copii scrise de tatăl Loredanei au putut fi recitate și de participanții (de vârstă școlară) la acest eveniment, unele poeme fiind prezentate asemeni monologurilor lirice ori ”miniscenetelor în versuri”.

Astfel s-a creat o frumoasă atmosferă în care diferite dispute au fost lămurite de morala ”când așchia își uită trupul / și sare fără de măsură / judecata o dă timpul / ce e fără-ntorsătură!” Versurile amuzante, cu ”poante stranii” scrise de Vasile Groza au bucurat spectatorii de toate vârstele, ele vorbind – cu mult umor ! – și de lumea animalelor (”vaca-i vacă, boul –bou / dar de le luăm la valoare / atunci e «altă mâncare»”, în același registru fiind și ”nu e nevoie să mai explicați / un bou rămâne bou / fie-n sat sau la oraș!”

Brâul de la Jitia

Și prietenii lui Cătălin Pilly au făcut ca această lansare de carte să fie una deosebită. Romeo Ifrim a urcat învingător pe scenă și a interpretat o melodie (”Pleacă trenul, ne rămâne dragostea”), după doi ani în care a luptat cu o boală nemiloasă iar Lică Chițcan a dăruit publicului cântecul ”Floare de cireș”. Prof. dr. Mihai Teleagă (ce a activat la Cenaclul ”Flacăra” și acum îndrumă spre frumoasele ritmuri folk tinerii din Târgu Ocna ce iubesc acest gen muzical), a menționat că având ”un stil modern, subtil, versul lui Cătălin Pilly este întotdeauna expresia spiritului uman” .

Mai mult, menționând că autorul noului volum este fascinat de ”forța expresivă și muzicalitatea poeziei lui Adrian Păunescu”, Mihai Teleagă a interpretat o melodie compusă pe versuri de Cătălin Pilly. Dincolo de versurile ”Un aspru condei, zbor în sine / Tsunami venind din cuvânt / Un val ridicându-te-n tine / Furtună pe-o mare, nu vânt…” scrise și recitate de Cătălin Pilly, programul artistic susținut de Ansamblul ”Chindia” din comuna vrânceană Jitia a fost ”garnitura” artistică la înălțime a acestei duble lansări de carte. Ansamblul, păstrător al ”suitei bărbătești” și a ”Brâului de la Jitia” (ce au o tradiție de aproape 80 ani!), a fost reînființat în anul 1995.

”Costumele noastre se remarcă prin unicitate și autenticitate, toate ținutele scenice fiind dăruite «din lada de zestre a bunicilor», de peste 50 de ani, din generație în generație . Dansurile sunt autentice, de la rapsozii populari ai comunei Jitia și împrejurimilor iar ansamblul este deseori însoțit de lăutarii satului, ce au trecut demult de vârsta tinereții”, ne-a declarat prof. Petruța Lalu, coordonator al Ansamblului ”Chindia” al Școlii Gimnaziale din Jitia.

La ”căderea cortinei”, într-o atmosferă cu mulți prieteni, a urmat o … prelungită sesiune de fotografii, iar ”mereu tânărul” Vasile Groza a rostit adevărul unei străvechi cugetări creștine (”Dumnezeu nu îi alege pe cei desăvârșiți ci îi desăvârșește pe cei aleși”), de care spectatorii s-au putut convinge în timpul acestei duble lansări de carte.

Articol apărut în  ziarul ”Deșteptarea” Bacău
1 groza a
 ÎNTRE 3 – 6 APRILIE 2019 AMPRENTA DE ONEȘTI A AVUT  UN NUMĂR DE 2112 CITITORI.
Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s