Categorii
Cultura Uncategorized

De multe karate!

orc b a.jpg

Dacă este duminică seara este… despre muzică!  Filarmonica ”Mihail Jora” din Bacău a organizat la Teatrul de Vară ”Radu Beligan” din localitate în seara de 11 aprilie un mare eveniment artistic – ”O sole mio”. Sub bagheta dirijorului Leonardo Quadrini  Orchestra Filarmonicii ”Mihail Jora” din Bacău  a susținut  concertul „O sole mio”, ce a fost prezentat de Gabriela Iștoc, soprană cunoscută la nivel internațional. În cadrul acestui splendid concert au evoluat 10 tenori internaționali de renume, precum: Fabio Andreotti (Italia), Shinichiro Kawasaki (Japonia), Guoyi Ma (China), Mihai Urzicana (România), Julien Attoumbre (Coasta de Fildeș), Sebastian Ferrada (Chile), Rodrigo Trosino (Mexic), Ignacio Encinas (Spania), Kastriot Tusha (Albania), Lee Chung Man (Coreea de Sud).

Cum a fost acest deosebit concert? Iată mai întâi opinia conducerii Filarmonicii ”Mihail Jora” din Bacău:”Public minunat, ați fost peste așteptările noastre ! Ne-ați umplut sufletele de încântare văzându-vă reacțiile, mulțumim pentru frumoasele cuvinte și aprecieri! Suntem recunoscători celor de Daisy Sara pentru scena ornată în ton cu peisajul înfloritor de afară și ambientul creat!  Am avut plăcerea să avem prezența a doi dansatori profesioniști, într-o primă colaborare cu Academia de Dans Adamas. Cei doi au încântat publicul cu numere de tango argentinian și granada. Cristiana Chiper și Alexandru Chirica sunt instruiți de antrenorul coregraf Romeo Tanasă. Felicitări și mulțumiri lor! Mulțumiri Maestrului Leonardo Quadrini pentru răbdare și energie, sopranei Gabriela Iștoc care și-a asumat rolul de prezentatoare cu multă eleganță, lucru cu care suntem deja obișnuiți. Mulțumiri celor 10 TENORI DE 10 care au transformat acest eveniment într-o adevărată reușită: Guoyi Ma (China), Mihai Urzicana (România), Lee Chung Man (Coreea de Sud), Shinichiro Kawasaki (Japonia), Rodrigo Trosino (Mexic), Ignacio Encinas (Spania), Sebastian Ferrada (Uruguay), Fabio Andreotti (Italia), Kastriot Tusha (Albania), Julien Attoumbre (Coasta de Fildeș) ”

Și din sală impresiile  fericiților melomani băcăuani prezenți la acest  mare eveniment artistic spun mai mult decât orice:”A fost atât de înălțător încât și după 24 de ore mai aud fragmentele muzicale din minunatul spectacol”( Doina Constantinovici); ”A fost o seară de vis, un vis minunat din care nu se poate ieși prea curând. Sperăm să îl legăm de un alt eveniment cât de curând”  (Rădița Mușat); ” O seară feerică ! Felicitări tuturor!” ( Ionuț Miron). ”Câtă poftă de frumos , ce oameni minunați s-au unit prin muzică la acest concert!” a exultat  Carmen Szabo în timp ce Victorița Domide a apreciat:”Energia de pe scenă ni s-a transmis tuturor, in sală. O seară de neuitat, pe care am răsplatit-o cu binemeritatele aplauze! Ecourile frumoasei seri incă le mai trăim!”

”Superb! Am plâns de fericire”, a menționat și Tinca Tamaș  iar  pentru Lidia Blidariu acest concert  a prilejuit ” o seară foarte frumoasă! Felicitari tuturor! Îmi doresc să avem la Bacău o adevărată sală mare de concerte și spectacole.Muzicienii știu despre ce e vorba. Acustica, sonorizarea , calitatea microfoniei , ambientul. Aprecieri pentru spiritul de jertfă al muzicienilor , cântăreți și instrumentiști, in frunte cu dirijorul Leonardo Quadrini  . Am primit un cadou cu adevărat!”  Și felicitările continuă:”10 tenori din 10 țări. Spectacol de 10. Succes in continuare și să ne mai bucurați cu astfel de spectacole. Felicitări și publicului care a reacționat pe nota de 10”.(  Zanfira Sârghie) ; ”O seară de vis, cu un spectacol minunat de inaltă ținută” – Ionel Cioroabă ; ”10 tenori de nota 10! Un spectacol deosebit ce ne-a adus bucurie în suflet” ( Gabriela Pârlea);  ”Superb spectacol! Felicitări orchestrei, superbei noastre soprane Gabriela Iștoc și tuturor tenorilor!” (Lili Zgheran)

Și au mai fost concerte deosebite la Bacău, sub cupola Sălii ”Ateneu”… Bianca Manoleanu (soprană), Cosmina Stancu (mezzo-soprană), Mihai Urzicana (tenor), Cristian Ruja (bas), Corul Filarmonicii ,,Moldova” Iași și orchestra Filarmonicii Mihail Jora  au concertat  la sfârșitul lunii martie sub bagheta Maestrului Andrea Barizza. Iată câteva însemnări despre acest concert a profesoarei și scriitoarei băcăuane Cecilia Moldovan, o ființă plină de sensibilitate, generozitate și căldură sufletească:” Concert de excepție: Concert in sol minor de Haendel si  <<Marea misă>> – în fa minor, de Anton Bruchner ( 1865). Un adevărat regal vocal-simfonic oferit băcăuanilor – în Postul mare – de impresariatul  <<Ateneului>>, de dl. Pavel  Ionescu, prin excepționala interpretare a harnicei Orchestre simfonice din Bacău – de multe karate!- sub bagheta îndrăgitului italian Barizza – bine-cunoscut melomanilor băcăuani. Dacă – se spune- succesul de acum 150 ani a reușit să-l scoată din depresie pe propriul autor (modestul, kiar umilul, compozitor austriac) – pe noi, cei obișnuiți , dar si cu muzica sacră apuseană, ne-a dus pe culmea elevației muzical-religioase. Am închis ochii și am re-trăit momente sublime traversate în marile catedrale europene , cu orgile lor seculare, și am exultat – și mimat kiar – la derularea acestui magnific proiect  <<Made in Romania>>, cu interpreți 100% români. Momentele liturghiei -, aceleași, de fapt, ca în cea ortodoxă – ( separate prin pauze, ca să ne potolim emoția), au fost excepțional susținute – pe lângă orchestra din background sau foreground! – de fapt, de exceptionalul COR AL FILARMONICII ieșene, rânduit în număr apreciabil în fundalul scenei. Eu i-am văzut mereu în foreground!!! Soliștii – prin partitură au avut pondere mai redusă – ,dar greul vocal l-a dus, cred, corul. Vocile , mai ales feminine, soprano – (sunt subiectivă , probabil) ne-au urcat la cer prin armonie, acute, interpretare, au fost capabile să-mi ofere înățarea spirituală de dinainte de Învierea Domnului. Rarisimă atmosferă! M-am aflat o oră în Catedrala Ateneu din Bacău, cu a sa artistic-realizată cupolă rotundă.( Nu, deloc, stil naiv. Pe când văruitul ei?!!!). (am iesit din sală mai motivată să pregătesc Paștele meu muzical”.   Amprenta de Onești

ACEST ARTICOL ESTE CU NUMĂRUL 100, CE A APĂRUT ÎN  AMPRENTA DE ONEȘTI! MULȚUMIM TUTUROR CITITORILOR  PENTRU INTERESUL ARĂTAT  ARTICOLELOR  PUBLICATE ȘI ANUNȚĂM PE ACEASTĂ CALE CĂ  PREGĂTIM ȘI ALTE REPORTAJE, NOTE ȘI CRONICI  LA FEL DE INTERESANTE!  AMPRENTA  DE  ONEȘTI VĂ   ESTE  MEREU ALĂTURI!

 

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s