Categorii
Politica Uncategorized

„Surprize – surprize” la Consiliul Local Onești

c l on b.jpg

La ultima ședință extraordinară consilierii locali ai municipiului Onești au avut surpriza de a vedea pe ordinea de zi un proiect de hotărâre de care au aflat doar cu câteva ore înainte de desfășurarea acestei ședințe.  Inițiatorul proiectului în cauză – privind aprobarea accesării de către Municipiul Onești a unui credit în valoare de 10.000.000 lei în vederea realizării unor investiții publice de interes local este primarul Nicolae Gnatiuc. Evident că dezbaterile ce au urmat au fost foarte aprinse. Alexandru Cristea, consilier local al PSRO, a fost primul care și-a exprimat nedumerirea asupra situației create și a menționat:

„Este o sumă destul de importantă iar raportul prin care luăm cunoștință de demararea unui asemenea demers este destul de evaziv. Politic înțeleg că situația a fost creată de Ordonanța 114 inițiată de Partidul Social Democrat, la sfârșitul anului trecut, care spunea că «a scos țara din noroaie!» Guvernul României a emis această Ordonanță pentru instituirea unor măsuri în domeniul investițiilor publice dar nu a calculat efectele acesteia, ce afectează absorbția fondurilor nerambursabile! Acum trebuie noi să vedem «cum scoatem cartofii fierbinți?!» Nu știu dacă Guvernul României a primit o sesizare în acest sens ori acolo se consideră că toate treburile merg bine! Cred că e nevoie să consultăm și cetățenii municipiului în privința accesării unui credit!”

Consiliera ALDE Mihaela Bădic Geaboc a subliniat că „fără îndoială, va trebui să contractăm un credit, dar este prematur acum când nu avem încă bugetul local pe acest an aprobat și nici un deviz cu lucrările ale căror prețuri au fost reactualizate” Din postura de consilier independent Gelu Panfil a declarat: „Nu este bine «pe repede înainte!» Statura de independent îmi permite să analizez această situație și să constat că Guvernul României ne împovărează foarte mult cu actul normativ menționat. Acum votăm inițierea procedurilor de negociere pentru accesarea unui credit! Nu vom reuși să cofinanțăm toate proiectele de hotărâre aprobate, cu lucrări în lucru fără accesarea acestui credit!”

În pofida acestor puncte de vedere, susținute de mai mulți consilieri locali fostul primar al municipiului, Emil Lemnaru (consilier local al PSD), a declarat: „Chiar dacă sumele sunt foarte mari, trebuie să mergem cu ele! Ca Primăria municipiului Onești să cofinanțeze lucrările trebuie să aibe aprobate proiecte finanțate de Guvernul României și de Uniunea Europeană! Consider că la lucrările ce se vor executa pentru reabilitarea podului peste râul Trotuș trebuie prinsă și realizarea unui pasaj subteran pe sub linia de cale ferată Adjud – Comănești. Linia de guvernare este foarte bună dar trebuie făcute niște adaptari! Trebuie dat înainte cu proiectele!” De pe „cealaltă parte a baricadei” consilierul local Gheorghe Ene (PNL) a afirmat: „Nu sunt de acord ca într-o ședință extraordinară să hotărâm asupra acestui proiect fără o dezbatere amplă și fără avizul comisiilor Consiliului Local! Acest credit va anatama pe toți locuitorii municipiului pe câțiva ani de zile!”

Cu un ușor sarcasm Nicolae Gnatiuc, primarul municipiului Onești a vorbit „din umbra” tuturor punctelor de vedere exprimate. „Performanțele politice ale fiecăruia le vor analiza cetățenii! Înțeleg că este grav și atunci când atragi proiecte europene”, a menționat edilul – șef al Oneștiului continuând: „Este nevoie de cofinanțare pentru investițiile care vor fi la podul peste râul Trotuș, la Spitalul Municipal, în drumuri și în școli. Se știe multă politică pe la Onești dar politic este mai bine «să spui nu» oricărui proiect de hotărâre! Ordonanța 114 poate să aibă și efecte bune! Există constructori ce luau execuția unei lucrări cu sume mici și apoi spuneau «nu ne ajung banii!» Acum noi putem afla informații bancare despre credite! Urgența depășește abordările!” După alte câteva „tachinări” între consilierii locali ai Oneștiului, la votare acest proiect de hotărâre a trecut cu 11 voturi pentru și 7 abțineri (ale consilierilor de la PNL și PSRO) dar de pe acum se anunță „cu scântei” ședința ordinară ce va avea loc la 22 aprilie, când se va dezbate și bugetul municipiului pentru anul 2019.

Publicitate

Un răspuns la “„Surprize – surprize” la Consiliul Local Onești”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s