Categorii
Educatie si Invatamant Uncategorized

Structură și culoare”

1 beat a.jpg

„Timpul este prea lent pentru cei care așteaptă, prea iute pentru cei care se tem, prea lung pentru cei care se plâng, prea scurt pentru cei care sărbătoresc, dar, pentru cei ce iubesc, timpul este o eternitate!” – obișnuia să  remarce ”marele” Will  (William Shakespeare)! Dar  cât este de nobil și de fascinant timpul pentru cei care creează, ce  din sudoarea frunții lor aștern  cele mai frumoase lucruri în lumina culorilor, pentru a ne bucura și liniști sufletele!

Spațiul expozițional al Bibliotecii Municipale ”Radu Rosetti”   a găzduit expoziția ”Structură și culoare”, cu lucrări realizate de inimoșii membri ai Cercului de desen – pictură de la Filiala Onești a Palatului Copiilor Bacău. ”Această  expoziție reprezintă rezultatul imaginației și de ce nu și a  efortului depus de acești copii care frecventează  Cercul de pictură – desen de mai bine de trei ani (unii  chiar de 7 – 8 ani!) Această expoziție vine cu ceva nou în activitatea micilor artiști plastici, cu o temă  în care structura  compozițională a lucrărilor este  compusă din  cercuri concentrice așezate pe  o axă (verticală, orizontală sau pe diagonală), ele fiind împărțite în 12 – 24 părți egale. O a doua temă prezentă are ca subiect  principal dinamica, unde volumul, umbra și lumina , culorilor și a tonurilor  sunt redate cu  ajutorul liniilor culorilor și a tonurilor, tratate diferit”, a declarat prof. Beatris E. Pâsoi, care coordonează Cercul de desen – pictură de la Filiala Onești, structură a Palatului Copiilor Bacău.

Atmosfera de la vernisajul acestei expoziții s-a bucurat de frenezia copilăriei, de satisfacția celor care au realizat frumoasele lucrări că ele pot fi admirate de către vizitatorii bibliotecii  municipale oneștene. Din partea acestei instituții Doina Brumă i-a  felicitat pe membrii Cercului de pictură – desen și i-a îndemnat să  lucreze. ”Nu veți fi cu toții pictori dar o să știți de ce vă plac și de ce nu vă plac unele lucrări! O să știți pentru că voi faceți lucrările, știți cât de mult ați muncit și veți ști de ce spuneți ceea ce spuneți!”, a declarat Doina Brumă, Șef Serviciu Relații cu Publicul și Prelucrare Date la Biblioteca Municipală ”Radu Rosetti” din Onești.

Prof. Mariana Oșteanu, coordonator al ”Clubului Copiilor Onești – structură a Palatului Copiilor Bacău a felicitat-o pe profesoara Beatris E. Pâsoi pentru munca pe care o depune în cadrul Cercului de pictură – desen. ”Mulțumim și Bibliotecii Municipale  <<Radu Rosetti>> pentru găzduirea activităților noastre. Avem  un parteneriat cu această instituție pentru  desfășurarea aici a unor spectacole (<<Flori pentru mama>>,  <<Copilărie fericită>> și <<Lângă brad cu Moș Crăciun>>), la care participă  și copiii de la cercurile de dans modern, design vestimentar și muzică”, a mai menționat prof. Mariana Oșteanu  invitând pe toți tinerii să vină cu drag la Clubul Copiilor, ea amintind că un elev de la Cercul de pictură – desen coordonat de prof. Beatris E. Pâsoi  este acum student la Facultatea de Arte  din Iași (la iconografie).

Tinerii expozanți s-au bucurat  de câte un pliant (care prezintă și o parte dintre lucrările expoziției), acesta fiind oferit cu generozitate de profesoara coordonatoare a cercului.  Eduard Gabriel  Ababei, Roni – Mihail Ababei, Alexandra Andreea Bandea, Ana Maria Blaga, Irina Blăgoi, George Marius Cernea, George Ciubotaru, Andreea Gaftoi, Teodora Gaftoi, Ana Ganea, Răzvan Ignat, Andreea Ioniță sunt înscriși în ”catalogul” acestei expoziții. ”Pe fila următoare” se află  cu lucrări ce bucură privirile oneștenilor și micii pictori Maria Martin, Daria – Elena Mereuță, Ștefania – Andreea Mihăilă, Elena Miron, Alexandru Mușat, Amalia Olteanu, Ilinca – Teodora  Plop, Cristina Popov, Elena Prutianu, Ioana Prutianu, Lucia – Nicoleta Radu, Teodora Maria Râpanu, Giorgia Rusu, Cristiana Sandu, Sebastian Sdrobiș, Raluca Stoian, Alexia Tăbăcaru, Valentin – Ionuț Tiron, Eduardo Tudor, Maria Vraciu și Bianca Zdrobiș. ”Ineditul” acestui catalog este dat de faptul că  artiștii ce frecventează Cercul de pictură și desen de la ”Clubul Copiilor Onești – structură a Palatului Copiilor Bacău au vârste cuprinse între  11 și 19 ani.

Este de menționat că la vernisajul acestei expoziții au fost multe aplauze, zâmbete de bucurie dar și … emoții! În timp ce prof. Beatris E. Pâsoi a declarat că ”asistăm la deschiderea unei expoziții plăcute pentru toți membrii Cercului de pictură și desen, noi mereu încercăm să facem  mai des expoziții și să participăm și la concursurile de desen”, cu multe emoții autorii lucrărilor expuse  ne-au arătat liniile simetrice și stilul artistic ce i-a atras! Să amintim și faptul că micii expozanți au lucrări ce au fost premiate la  concursurile naționale și internaționale de desen iar la acest cerc- după cum ei înșiși mărturisesc ”învățăm, ne ajutăm, între noi este o adevărată familie!” Cu bucurie cei prezenți la verrnisaj au apreciat această expoziție și cât de mult au muncit elevii la tablouri. Dacă profesoara Beatris E. Pâsoi a subliniat faptul că iubitorii desenului și ai picturii ”au lucrat lejer și au pus  în fiecare lucrare ceea ce gândesc”, aceste cuvinte au fost întărite de reflecția unei vizitatoare:”Aici este Universul și Timpul!  Este mare lucru să descoperi un talent!”

*Participând la  ediția a XXVI a a Concursului Internațional de dans modern ”Ghiocelul de Argint”, care a avut loc la Arad în zilele de 4 – 6 aprilie o formație de la Cercul de dans modern de la Clubul Copiilor Onești – structură a Palatului Copiilor Bacău a obținut două premii de prestigiu. Pregătită de prof. Mariana Oșteanu această formație  a cucerit premiul I la secțiunea Dans modern și premiul II la secțiunea  Dans de caracter. În componența formației din Onești au evoluat Georgiana Pîslă, Roxana Pîslă, Alexandra Pișarciuc, Ștefania Păduraru, Amalia Bocăneț, Bianca Popa, Delia Mastacan, Denisa Neagu, Ana Maria Regulă și Elena Otilia Manea.         Ion Moraru

1 beat b

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s