Categorii
Politica Uncategorized

Asfaltarea străzii Salinei din Târgu Ocna – obiectiv prioritar pentru Consiliul Județean Bacău

1 asf a

 

”Consiliul Județean Bacău este deschis unei colaborări prin asocieri și prin parteneriate. Am avut o  colaborare bună cu orașul Târgu Ocna prin proiectele implementate.  <<Tema>> pentru această vizită  este de a accelera  lucrările la proiectul prin care se asfaltează drumul care duce la Salina Târgu Ocna, care a obținut finanțare  din septembrie 2015 și încă nu este finalizat. Pentru județ, pentru întreaga regiune consider această stradă  <<o poartă de intrare>> în județul  Bacău,  deoarece numărul turiștilor ce vizitează Salina a crescut foarte mult în ultimii ani!”, a declarat Sorin Brașoveanu, președintele Consiliului Județean Bacău la sfârșitul săptămânii trecute la Târgu Ocna în cadrul ședinței Consiliului Local al acestui oraș. El a amintit de ajutorul dat de Consiliul Județean la asfaltarea străzii Gălean, a drumului spre Mănăstirea Măgura ( a cărui modernizare s-a realizat din bugetul propriu al CJ) precum și de asfaltarea- în urmă  nu cu  mulți ani- a  drumului național Oituz- Pârgărești – Târgu Ocna.  Referindu-se la numărul de turiști  care vizitează Salina Târgu Ocna consilierul local Ionel Ilie (ce este și director al acestei firme), a dat pentru 2018 cifra de 265 000  și a subliniat faptul că în acest an, în primele patru luni  se înregistrează o creștere cu 12 la sută față de primul semestru al anului trecut.

În contextul situației actuale, în care  de  mai multe zile s-au reluat lucrările  de reabilitare și asfaltare la strada Salinei – Sorin Brașoveanu, președintele Consiliului Județean  s-a interesat ” dacă  sunt întrunite toate elementele pentru finalizarea lucrărilor la această stradă, să ne  spună constructorii dacă au capacitatea de a le finaliza!” Poposind înainte de  ședință chiar ”la fața locului” – pe strada Salinei, el a menționat:” Am văzut că acum  sunt lucrări  care se execută la jumătate din distanța străzii, care e de 800 m! Această stradă  este la fel de importantă ca și strada Aeroportului din Bacău, unde accelerăm ca  până în august – septembrie, lucrările să fie finalizate!”

Dispute legate de  Ordonanța 114 a Guvernului României

Primarul orașului Târgu Ocna, Ștefan Șilochi a menționat că ”realizarea asfaltării străzii Salina face parte dintr-un proiect prin care se asfaltează un număr de 12 străzi din Târgu Ocna. Strada Salina reprezintă 10 la sută din totalul acestui proiect, aici fiind  și probleme de  altă natură. Salina trebuia să funcționeze (a avut de livrat peste 1000 de tone sare, necesară  deszăpezirii drumurilor în perioada rece), pentru că de aici se aprovizionează cu sare  firmele de la Galați la Botoșani! Acum s-au reluat lucrările de asfaltare și  singura problemă pe care o avem  acum este cu Ordonanța 114 dată de Guvernul României! Nu avem în bugetul propriu  sumele pentru cofinanțarea proiectelor! Trebuie ca să ne ajutați cu aceste sume, bugetul orașului Târgu Ocna fiind mai mic în acest an cu 40 000 mii lei! Cu prioritate constructorul va ataca  drumurile de la Salina și Pârâul Vâlcica!” Edilul – șef al orașului Tg. Ocna a prezentat  proiectele  aflate în derulare, finanțate  prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL), prin Agenția Națională de Locuințe (ANL) și prin Compania Națională de Investiții (CNI) și necesitatea alocării de resurse financiare  pentru finalizarea acestora. În  răspunsul dat  Sorin Brașoveanu, președintele Consiliului Județean a afirmat că ”Ordonanța 114 este  o chestiune la nivel național care o să fie reglementată printr-un act normativ! Nu ne cramponăm de aceasta și nu avem voie să  angajăm nici o cheltuială!”

Făcând cunoscute problemele cu care  constructorii se confruntă, acționarul firmei ce realizează lucrările de asfaltare a celor 12 străzi (inclusiv str. Salinei), Nicu Șapcă a arătat că ”lucrările sunt în grafic – ne trebuie  maxim două luni pentru finalizare, dar este nevoie de bani! Bugetul acestui proiect a fost consumat în procent de 98 la sută,  la str. Salinei fiind  executate și lucrări suplimentare deoarece a fost nevoie  de o consolidare puternică, datorată faptului  că este  situată într-o zonă mlăștinoasă, cu izvoare!” Privind Ordonanța 114 Nicu Șapcă a avut un alt punct de vedere: ”Ea nu trebuie minimalizată pentru că produce efecte! Fondul de salarii  a crescut cu 50  la sută și în construcții  toate neajunsurile se descarcă în constructori, nu în altcineva! Este <<un mare folclor>> să se minimalizeze acest act normativ!” El a  mai menționat că ”trebuie încheiat un act adițional, pentru că s-a mărit volumul de lucrări. În două luni putem termina asfaltarea drumului la Salina Târgu Ocna dar au fost lucrări ce nu puteau fi prevăzute inițial!”

Optimismul alungă toate dilemele

Sorin Brașoveanu, președintele Consiliului Județean Bacău a venit în întâmpinarea doleanțelor exprimate de către  acționarul firmei care  lucrează la asfaltarea mai multor străzi din Târgu Ocna și a menționat:”Nu vreau să oprim lucrările pe strada Salinei! Trebuie să găsim cea mai rapidă soluție, să putem  finaliza cât mai repede asfaltarea acestei străzi!” Cu dorința de a afla și alte opinii  referitoare la această problemă consilierul independent Constantin Roșeț (președintele de ședință), a dat cuvântul și altor aleși locali  ai orașului. Liberalul Gheorghe Iaru a menționat că ”Salina este  <<certificatul de naștere>> al orașului Târgu Ocna  dar mai sunt și alte străzi (cum este str. Maior Roșiță), pe care circulă și târg-ocnenii și turiștii, ce arată ca bombardate!” Săndel Măciucă (M 10) a întrebat ”cine a  stabilit ordinea asfaltării străzilor când strada Salinei este foarte importantă?” Răspunsul a venit de la Nicu Șapcă, care a precizat că ”lucrările s-au executat în baza contractului depus”. Social – democratul Ionel Ilie  a menționat  că ”zona și drumul (ce însoțește pârâul Vâlcica) sunt tributare  celor doi versanți, de unde se adună izvoarele. Unele din acestea au fost oprite datorită unor ziduri de sprijin iar soluțiile găsite de constructori au creat o lucrare durabilă, trainică, un drum gospodăresc!” Menționând că ”orice lucru început trebuie să își găsească și un sfârșit” Ionel Ilie a cerut sprijin ”să facem un efort susținut pentru asfaltarea, în sprijinul Salinei și a străzilor Daniela Caurea și Maior Roșiță, unde accesul este deficitar”. Consilierul local Ionel Ilie  s-a declarat optimist și a concluzionat:”dacă se vor găsi soluții de rezolvare urgentă a problemelor de acum sunt convins că  într-o lună și jumătate strada Salinei se va asfalta!”    Ion Moraru

1 asf b.jpg

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s