Categorii
Cultura Uncategorized

”Confluențe de culoare” la Onești

1 exp a

 

Cu gândul de a aduce cât mai mulți privitori în spațiul expozițional al Bibliotecii Municipale ”Radu Rosetti”  artiștii plastici oneșteni Mihaela Baci, Roland Henrich Gotschik, Neculai Grădinaru, Ghiță Teacă și Ioan Tripa au deschis  expoziția ”Confluențe de culoare”. Plăcutul  eveniment s-a constituit a fi ”o întâlnire cu prietenii”, după cum a declarat Ionuț Tenie, directorul Bibliotecii Municipale ”Radu Rosetti”, care  a evidențiat și prezența ”unui  bun colaborator, ce vine mereu cu plăcere la  această instituție oneșteană –  criticul de artă Iulian Bucur”. Cuvintele sale  la vernisajul acestei expoziții ”au fost sorbite și au bucurat” pe iubitorii artei plastice de pe meleagurile trotușene, ce au avut astfel prilejul ”înfruptării dintr-un  regal al artei!” Spre edificare, ce ”imn” poate fi mai înălțător artei decât   cuvintelele ce-au fost rostite la Onești de acest critic de artă:”Toți artiștii ajung să formeze un mare fluviu, se țin de mâini și vin înspre noi!  <<Copiază>> tot cerul  și vi-l pune la dispoziție! Pentru toți desenul este un lucru al minții și cuvântul meu este un ecou al cărților din bibliotecă… Ceea ce face pictura diferită  de  alte arte este culoarea, ce dă specificitatea; pictura e culoare și desen, nu poate să fie altfel.<<Confluențe de culoare>>  este un nume generos și fericit al acestei expoziții – <<un mare fluviu  cromatic>> în care se întâlnesc  o  multitudine de culori. Dacă aceasta  <<e cheia>> oferită de  cei cinci artiști plastici, atunci ea trebuie folosită!”

Și pentru pictorii care au expus aceste  momente au fost deosebite prin faptul că  criticul Iulian Bucur s-a oprit asupra lucrărilor fiecăruia.  Privind lucrările realizate de  Mihaela Baci el  a remarcat ”un colț foarte frumos, cu  <<naturi  statice>> de extremă limpezime și profunzime și copii după tablourile unor mari artiști. Este un exercițiu necesar cel al copierii  lucrărilor marilor artiști, muzeele  <<mustind>> de astfel de lucrări”. Despre tablourile semnate de Roland Henrich Gotschik criticul  băcăuan de artă  Iulian Bucur a menționat: ” acestea sunt pe partea cealaltă a poveștii! O pictură extrem de figurativă… nu mai este altceva decât  gest și vibrație! O natură în care este greu să mai  găsim urme dar în care  simțim viața!” Cu același freamăt de a reverbera la frumusețea tablourilor expuse Iulian Bucur a mai menționat:” În această expoziție pictorul Neculai Grădinaru vine cu niște alegorii, ce fac să mă simt  într-un mic muzeu englezesc. Alegoriile  (de cultură, de desen și de subiect) cer un gând care se întârzie, ele fiind încifrate! Ghiță Teacă  prezintă lucrări dintr-un sat  minunat –  de la Buciumi, undeva nu departe de Onești. El a scris și o carte închinată  meleagurilor Buciumilor, astfel că în aceste lucrări se vede și ceea ce se găsește în carte. Dar dacă fotografia  are un fel de răceală,  tabloul este  artistul în sine, cu zâmbetul, candoarea și căldura sa! Ioan Tripa în lucrările sale nu își ascunde  deloc energia, dezlănțuirea și dinamismul! În compozițiile lui Ioan Tripa sunt elemente de dezechilibru, ce face omul să se simtă leneș…”  Cu dorința  „de a însuma” toate bucuriile oferite  de acest eveniment criticul de artă Iulian Bucur a menționat  și faptul că ”prezenta întâlnire le va da celor cinci artiști plastici energia  să mai lucreze încă 2 – 3 ani și să vină în fața privitorilor  <<cu noi bibelouri>>, ca în poezia lui Ion Minulescu (de la a cărui moarte  la 11 aprilie au trecut 75 ani)”.

Foarte elocvente au fost și mărturisirile ”autorilor” acestei expoziții. Mihaela Baci (care este de profesie medic), a declarat:”Mi-am sacrificat nopțile să ajung aici, îmi place nebunește să pictez! Doresc să ofer frumusețe pentru că trăim într-o lume extrem de grăbită. Nu mai avem timp să ne bucurăm de o  floare, de oamenii pe lângă care trecem… vreau  să atrag atenția asupra  acestor mici bucurii!” Ironic și în același timp ”stăruitor” Roland Henrich Gotschik (cu ”mulți ani de jurnalism în spate”, în tinerețe fiind îndrăgostit de realizarea… unor scurt – metraje!), a făcut cunoscut faptul că ”aceasta este prima mea expoziție la o vârstă înaintată. Am avut un îndemn mai sănătos în școala primară, prin regretatul profesor Constantin Pușoiu, ce mi-a sugerat să  urmez cursurile de artă. Am cochetat la 21 de ani cu pictura bisericească și am pictat două capele și o biserică în Oltenia! Acum fac altceva  decât ce am făcut atunci  dar mi-ar fi  plăcut să fac atunci ceea ce  realizez acum! Speranță îmi dă și faptul că reușesc să împrăștii lucrările pe care le fac,  prin lume, pe internet!”  Ghiță Teacă (un mare colecționar de obiecte etnografice, unul din acestea –”un model de casă” fiind expus la  expoziția de etnografie a Complexului Muzeal Județean ”Iulian Antonescu” din Bacău),a amintit că a început ca să picteze în urmă cu 50 ani, mergând mai mult pe impresionism. Ca elev al pictorului  Nicolae Hilohi (născut în com. Buciumi și cunoscut pe plan național, el pictând peste 1300  metri pătrați de frescă), Ghiță Teacă a afirmat că  aduce în pictură ”desenul și  culorile satului”.  Ioan Tripa, unul dintre cei care ”a lansat chemarea” organizării acestei expoziții, a anunțat iubitorii artei plastice din Onești  că se pregătește  pentru o expoziție personală, pe care o va deschide în perioada următoare în spațiul generos al bibliotecii. Vernisajul acestei expoziții a fost și prilejul de a cunoaște și mai mult emoțiile  celor care au realizat lucrările expuse, urmăriți cu atenție  de  membri de familie, ei s-au aflat și ”sub lupa” iubitorilor de artă din Onești.    Ion Moraru

1 exp b1 exp c1 exp d.jpg

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s