Colegiul Național ”Grigore Moisil” din Onești (director prof. Mărioara Brescan), se mândrește în acest an școlar cu un număr de 22 de elevi ce au participat la Faza națională a olimpiadelor școlare. Dacă Ionuț Nicolae Sandu (calificat la Olimpiada Națională de Biologie, prof. îndrumător Ana Maria Mihalache), a avut neșansa de a se afla în microbuzul implicat într-un accident rutier, cu lotul județului Bacău ce se îndrepta spre Oradea la acest concurs național, colegii săi de la Colegiul Național ”Grigore Moisil” s-au întrecut ca să obțină rezultate dintre cele mai bune. Performanța de a se califica la Olimpiada Națională de Geografie a patru liceeni ai acestui colegiu (Andrei Eusebiu Sandu, Andrei Dănuț Blăgoi, Sergiu Evanghelos Minuț și Rebeca Elena Ursu – ei fiind îndrumați de către prof. Aurel Mihăilă), a fost împlinită de către aceștia și prin cucerirea de premii și mențiuni.
Succese deosebite la Olimpiada Națională de Geografie
Andrei Eusebiu Sandu (clasa a IX a, profil Științele naturii) a primit la această olimpiadă desfășurată la Târgu Mureș un premiu special, Sergiu Evanghelos Minuț a obținut o mențiune specială iar Andrei Dănuț Blăgoi – mențiune. O strălucită performanță a fost cucerită de Rebeca Ursu (clasa a XII a, prof. îndrumător Aurel Mihăilă), ea fiind selecționată pentru a face parte din echipa de liceeni care vor reprezenta România la Olimpiada de Geografie pentru Europa Centrală, competiție care se va desfășura la Belgrad. Este de menționat faptul că Rebeca Elena Ursu a participat la această întrecere națională pentru a treia oară, ea fiind prezentă și în anii 2015 și 2016.
”Am legat prietenii care au la bază pasiunea pentru această disciplină – geografia, am interacționat cu alți liceeni din alte județe, lucru greu de obținut în alte circumstanțe”, a declarat Andrei Eusebiu Sandu bucuros că premiul său a cuprins broșuri despre județul Mureș și un ghiozdan cu sigla olimpiadei. Și pentru Andrei Dănuț Blăgoi (din clasa a XII a), ”Olimpiada Națională de Geografie de la Târgu Mureș a fost o experiență de neuitat, în care am întâlnit oameni minunați, care au aceeași pasiune – geografia!” El are regretul că, fiind în clasa a XII a nu o să mai participe la asemenea competiții și speră că ”alți colegi, mai tineri vor fi prezenți la Etapa națională și să obțină cele mai bune rezultate!” Sergiu Evanghelos Minuț a rămas încântat de ”experiența avută alături de colegii din județul Bacău de la această olimpiadă, care a fost una de neuitat. Un rol important în reușita mea, pentru a obține un rezultat destul de bun, l-au avut sprijinul profesorului Aurel Adrian Mihăilă și încrederea acordată de părinți, ce m-au ajutat cu susținerea și iubirea lor!” El a mai menționat:”Pe lângă prieteniile legate și experiențele trăite pe parcursul săptămânii probele la care am participat au fost unele ușoare. Un factor deosebit de important în obținerea acestui rezultat, pe lângă cunoștințele dobândite pe parcursul etapei de învățare a fost, este și va fi întotdeauna ajutorul și sprijinul profesorului îndrumător Aurel Adrian Mihăilă”.
Premiul III la Limba engleză
Mai multe premii au fost cucerite de către ”moisiliști” la Faza națională a olimpiadelor de la disciplina de studiu Limbi străine. La Olimpiada Națională de Limba engleză, desfășurată la Ploiești, Mara Ruxanda Roșu (prof. îndrumător Mariana Bereczki), a cucerit premiul III și cu această bucurie în suflet ea ne-a declarat:”Am descoperit orașul Ploiești cu prilejul acestei experiențe de o incontestabilă intensitate și complexitate. <<Mirajul limbii lui Shakespeare, Edgar Allan Poe>> mi-a inspirat și în acest an de studiu dorința de a-mi explora în profunzime simțul creativ, acuratețea gramaticală, spontaneitatea și naturalețea. Succesul obținerii premiului al III-lea a constituit un motiv generator de perpetuă bucurie și împlinire atât în plan intelectual cât și în cotidian”. Gânduri foarte profunde despre participarea sa la Etapa națională ne-au fost împărtășite de Beatrice Ivasaki ( prezentă la Olimpiada Națională de la Limba engleză, prof. îndrumător Magdalena Maria Velicu):”Fiind prima dată când am luat parte la o competiție de nivel național nu m-am așteptat să fie o experiență în care să mă simt prea în largul meu. Limba engleză a fost o materie de studiu pe care am reușit să o înțeleg foarte ușor iar olimpiada a fost impulsul de care am avut nevoie pentru a trece la o manieră de studiu care implică multă seriozitate. Niciodată nu am putut spune că sunt o fire competitivă, acum însă am avut determinarea de a depăși ezitările și de a recunoaște că întotdeauna există loc de mai bine, în ciuda faptului că nu mă interesează în mod deosebit obținerea unui premiu. Am realizat că o competiție ține mai puțin de aspirația voluntară de a învinge și mult mai mult de dorința de a ajunge să evoluez mai bine și mai obiectiv. Cea mai plăcută parte a noii experiențe a fost, fără îndoială, constituită de noile legături pe care le-am format cu alți participanți, ce este foarte importantă”.
Premii și mențiuni la Limba italiană și la Limba rusă
Premiul I la Olimpiada Națională de Limbi Romanice – secțiunea Limba italiană a fost cucerit de Andrei Călin (clasa a XII a). ”Acesta a fost cel de-al III-lea an în care am luat parte la Etapa națională și din păcate și ultimul (fiind în clasa a XII a). Sfătuiesc liceenii să participe la astfel de concursuri, care nu au doar rolul de a testa cunoștințele dobândite ci și de a lega prietenii, de a rămâne cu amintiri frumoase”, a declarat Andrei Călin. La aceeași olimpiadă a obținut o mențiune specială Elena Roberta Dobre (clasa a XI a). Ea ne-a declarat:”Locația olimpiadei naționale a fost la Orăștie, în jud. Hunedoara, o localitate frumoasă, plină de istorie. Colectivul a fost unul minunat, m-am reîntâlnit cu colegii de anul trecut dar, de asemenea, am cunoscut persoane noi. Sper ca și anul viitor să am parte de aceeași experiență pentru că pe lângă satisfacția pe care o ai după luni de muncă grea, etapa națională este și un loc plin de surprize!”
Urând succes celor care vor încerca în anul școlar viitor la astfel de concursuri și ”cum se spune în Limba italiană BUONA FORTUNA” (NOROC, FELICITĂRI) , ea a adresat și un mesaj liceenilor pentru a participa la olimpiadele școlare ”pentru că este ceva unic, ce nu găsești în altă parte!” Gânduri foarte frumoase de la această olimpiadă ne-a împărtășit și Roberta Giulia Petcu (ei decernându-i-se prima mențiune). Fiind pentru prima dată la un concurs național ea a declarat:”Prin această experiență am avut ocazia să cunosc persoane minunate, talentate și ambițioase, care împărtășeau aceeași pasiune: limbile străine. Mă bucur pentru mențiunea obținută și sunt certă că anul viitor va fi mai bine. Oamenii care mi-au fost alături în această experiență au ajuns să aibă un loc important în sufletul meu! Invit toți elevii să participe la o olimpiadă deoarece o astfel de experiență te poate schimba în toate sensurile!” Este de remarcat faptul că la această olimpiadă au participat nu mai puțin de nouă elevi din municipiul Onești!
Eleva Sabrina Burduja a obținut un succes deosebit – ei fiindu-i acordat premiul II- la Olimpiada Națională de la Limba rusă modernă, ce a fost găzduită de municipiul Brăila. ”Sunt fascinată de această experiență deosebită de a aprofunda cunoștințele dar și de a-mi găsi prieteni noi. Am avut ocazia de a cunoaște orașul Brăila, acest loc plin de frumusețe! Excursia cu vaporul pe Dunăre, plimbările prin acest oraș – totul a fost minunat ! Am avut parte și de un concert fascinant de muzică și literatură rusă, care m-a introdus în lumea acestui grai dulce. Pot să spun că această experiență va rămâne mereu în memoria mea, o dovadă că atunci când cunoști o limbă străină ai un atu, <<o cheie spre ușa>> ce ne deschide mii de avantaje și posibilități!”, a declarat Sabrina Burduja.
Iată și ceilalți olimpici de la Colegiul Național ”Grigore Moisil” din Onești care au participat la Faza națională a olimpiadelor școlare: Beatrice Ivasaki (la Limba engleză, prof. îndrumător Magdalena Maria Velicu), Diana Neagu (la Astronomie și astrofizică, prof. îndrumător Lefter Teli Domunti), Denisa Elena Andronic (la Religie ortodoxă, prof. îndrumător preot Constantin Cornel Jupenschi), Andreea Maria Gondoș (la Religie catolică, prof. îndrumător Cristian Scripcaru). De asemenea, eleva Larisa Alexandra Stănciulescu (prof. îndrumător Alina Zamfir) a participat la Olimpiada Națională de Sociologie iar Sabina Andreea Chinzăruc (prof. îndrumător Cristina Matei) a fost prezentă la Olimpiada Națională de la Limba și literatura română.
Un grup de șase liceeni de la Colegiul Național ”Grigore Moisil” din Onești trăiesc bucuria de a se califica la Etapa națională a Olimpiadei de Tehnologie a Informației (care va avea în cursul acestei luni la Arad). Ei sunt: Serafim Socaciu și Gherasim Silviu Bejan (ce au fost coordonați de prof. Cristina Lăcrămioara Buzatu și Cristina Daniela Rusu), Cezar Constăndoiu, Radu Florian Vintilă (prof. îndrumător Elena Carmen Melinte). Sub îndrumarea prof. Cristina Lăcrămioara Buzatu vor participa la această olimpiadă națională și elevele Maria Andreea Bălbărău și Ana Alexandra Buzatu.
Ca și performanța ”Moisil-ului” de la Olimpiada Națională de Geografie (unde au participat patru elevi), la acest colegiu și informaticienii au dorit să realizeze un record! Astfel, prin prezența celor șase elevi care vor participa la Olimpiada Națională de Tehnologie a Informației, Colegiul Național ”Grigore Moisil” din Onești devine instituția cu cele mai bune rezultate la informatică din județul Bacău în concursurile școlare, având cel mai mare număr de elevi calificați. Ion Moraru