Categorii
Educatie si Invatamant Uncategorized

Bucurie și satisfacții în rândul olimpicilor Colegiului Național ”Grigore Moisil” din Onești

 

olim m aColegiul Național ”Grigore Moisil” din Onești (director prof. Mărioara Brescan), se mândrește în acest an școlar cu un număr de 22 de elevi ce au  participat la Faza națională a olimpiadelor școlare. Dacă Ionuț Nicolae Sandu (calificat la Olimpiada Națională de Biologie, prof. îndrumător Ana Maria Mihalache), a avut neșansa de a se afla în microbuzul  implicat într-un accident rutier, cu lotul județului Bacău  ce se îndrepta  spre Oradea la acest concurs  național, colegii săi de la Colegiul Național ”Grigore Moisil” s-au întrecut ca să obțină rezultate dintre cele mai bune. Performanța  de a se califica la Olimpiada Națională de Geografie a patru liceeni ai  acestui colegiu (Andrei Eusebiu Sandu,  Andrei Dănuț Blăgoi, Sergiu Evanghelos Minuț și Rebeca Elena Ursu – ei fiind îndrumați de către prof. Aurel Mihăilă), a fost împlinită de către aceștia și prin cucerirea  de premii și mențiuni.

Succese  deosebite la Olimpiada Națională de Geografie

olim m c

Andrei Eusebiu Sandu (clasa a IX a, profil Științele naturii)  a primit la această olimpiadă desfășurată la Târgu Mureș un premiu special,  Sergiu Evanghelos Minuț a obținut  o mențiune specială iar Andrei Dănuț Blăgoi – mențiune. O strălucită performanță a fost cucerită de Rebeca Ursu (clasa a XII a, prof. îndrumător Aurel Mihăilă), ea fiind selecționată pentru a face parte din echipa de liceeni care vor reprezenta România la Olimpiada de Geografie pentru Europa Centrală, competiție care se va desfășura la Belgrad.  Este de menționat faptul că Rebeca Elena Ursu a participat la  această întrecere națională pentru a treia oară, ea fiind prezentă și în anii  2015 și 2016.

”Am legat prietenii care au la bază pasiunea pentru această disciplină – geografia, am interacționat cu alți liceeni din alte județe, lucru greu de obținut în alte circumstanțe”, a declarat Andrei Eusebiu Sandu bucuros că  premiul său a cuprins  broșuri despre județul Mureș și un ghiozdan cu sigla olimpiadei. Și pentru Andrei Dănuț Blăgoi (din clasa a XII a), ”Olimpiada Națională de Geografie de la Târgu Mureș a fost  o experiență de neuitat, în care am întâlnit oameni minunați, care au aceeași pasiune – geografia!” El are regretul că, fiind în clasa a XII a nu o să  mai participe la asemenea competiții și speră că ”alți colegi, mai tineri vor fi prezenți la Etapa națională și să obțină cele mai bune rezultate!” Sergiu Evanghelos Minuț a rămas încântat de ”experiența avută  alături de colegii din județul Bacău de la această olimpiadă, care a fost una de neuitat. Un rol important  în reușita mea, pentru a obține un rezultat destul de bun, l-au avut sprijinul profesorului Aurel Adrian Mihăilă și încrederea acordată de părinți, ce m-au ajutat cu  susținerea și iubirea lor!” El a mai menționat:”Pe lângă  prieteniile legate și experiențele trăite pe parcursul săptămânii probele la care am participat au fost unele ușoare. Un factor deosebit de important în obținerea acestui rezultat, pe lângă cunoștințele dobândite pe parcursul etapei de învățare a fost, este și va fi întotdeauna ajutorul și sprijinul profesorului îndrumător Aurel Adrian Mihăilă”.

Premiul III la Limba engleză

Mai multe premii au fost cucerite de către  ”moisiliști” la Faza națională a olimpiadelor de la disciplina de studiu Limbi străine. La Olimpiada Națională de Limba engleză, desfășurată la Ploiești,  Mara Ruxanda Roșu (prof. îndrumător Mariana Bereczki), a cucerit premiul III și cu această bucurie în suflet ea ne-a declarat:”Am descoperit orașul Ploiești cu prilejul acestei experiențe de o incontestabilă  intensitate și complexitate.  <<Mirajul limbii lui Shakespeare, Edgar Allan Poe>> mi-a inspirat și în acest an de studiu dorința de a-mi explora în profunzime  simțul creativ, acuratețea gramaticală, spontaneitatea și naturalețea. Succesul obținerii premiului al III-lea  a constituit un  motiv generator de perpetuă bucurie și împlinire atât în plan  intelectual cât și  în cotidian”. Gânduri foarte profunde  despre  participarea  sa la Etapa națională  ne-au  fost împărtășite de  Beatrice Ivasaki ( prezentă la Olimpiada Națională de la Limba engleză, prof. îndrumător Magdalena Maria Velicu):”Fiind prima dată când am luat parte la o competiție de nivel național  nu m-am așteptat să fie o  experiență în care să mă simt  prea în largul meu. Limba engleză a fost o materie de studiu pe care am reușit să o înțeleg foarte ușor iar olimpiada a fost impulsul de care  am avut nevoie  pentru a trece  la o manieră de studiu care implică multă seriozitate. Niciodată nu am putut spune  că sunt o fire competitivă, acum însă am avut determinarea de a depăși ezitările și de a recunoaște că întotdeauna  există loc de mai bine, în ciuda faptului că  nu mă interesează în mod deosebit obținerea unui premiu. Am realizat că  o competiție ține mai puțin de aspirația voluntară de a învinge și mult mai mult de dorința de a ajunge să evoluez mai bine  și mai obiectiv. Cea mai plăcută parte a noii experiențe a fost, fără îndoială, constituită de  noile legături pe care le-am format cu alți  participanți, ce este  foarte importantă”.

olim m d.jpg

Premii și mențiuni la Limba italiană și la Limba rusă

Premiul I la Olimpiada Națională de Limbi Romanice – secțiunea Limba italiană a fost cucerit de  Andrei Călin (clasa a XII a). ”Acesta a fost cel de-al III-lea an  în care am luat parte la Etapa națională și din păcate și ultimul (fiind în clasa a XII a). Sfătuiesc liceenii să participe la astfel de concursuri, care nu au doar rolul de a testa cunoștințele dobândite  ci și de a lega prietenii, de a rămâne cu amintiri frumoase”, a declarat Andrei Călin. La aceeași olimpiadă a obținut o mențiune specială Elena Roberta Dobre (clasa a XI a). Ea ne-a declarat:”Locația olimpiadei naționale a fost la Orăștie, în jud. Hunedoara, o localitate frumoasă, plină de istorie.  Colectivul a fost  unul minunat, m-am reîntâlnit  cu colegii de anul trecut dar, de asemenea, am cunoscut persoane noi. Sper ca și anul viitor să am parte de aceeași experiență pentru că pe lângă  satisfacția  pe care o ai după luni de muncă grea, etapa națională este și un loc plin de surprize!”

olim m b

Urând succes celor care  vor încerca în anul școlar viitor  la astfel de concursuri și ”cum se spune în Limba italiană BUONA FORTUNA” (NOROC, FELICITĂRI) , ea a adresat și un mesaj liceenilor pentru a participa la olimpiadele școlare ”pentru că este ceva unic, ce nu găsești în altă parte!” Gânduri foarte frumoase  de la această olimpiadă  ne-a împărtășit și Roberta Giulia Petcu (ei decernându-i-se prima mențiune). Fiind pentru  prima dată la un concurs național ea a declarat:”Prin această experiență  am avut ocazia să cunosc  persoane minunate, talentate și ambițioase, care împărtășeau aceeași pasiune: limbile străine. Mă bucur pentru mențiunea obținută și sunt certă că anul viitor va fi mai bine. Oamenii care mi-au fost alături în această experiență au ajuns să aibă un loc important în sufletul meu! Invit toți elevii să  participe la o olimpiadă deoarece o astfel de experiență te poate schimba în toate sensurile!” Este de remarcat faptul că la această olimpiadă au participat nu mai puțin de nouă elevi din municipiul Onești!

Eleva Sabrina Burduja a obținut un succes deosebit – ei fiindu-i acordat premiul II- la Olimpiada Națională  de la Limba rusă modernă, ce a fost găzduită de municipiul Brăila. ”Sunt fascinată de această experiență deosebită de a aprofunda cunoștințele dar și de a-mi găsi prieteni noi. Am  avut  ocazia de a cunoaște  orașul Brăila, acest loc plin de frumusețe! Excursia cu vaporul pe Dunăre, plimbările prin acest oraș – totul a fost minunat ! Am avut parte și de un  concert fascinant de  muzică și literatură rusă, care m-a introdus în lumea acestui grai dulce. Pot să spun că  această  experiență  va rămâne mereu în  memoria mea, o dovadă că atunci când cunoști o limbă străină ai un atu, <<o cheie spre ușa>> ce ne deschide mii de avantaje și posibilități!”, a declarat Sabrina Burduja.

olim m e

Iată și ceilalți olimpici  de la Colegiul Național ”Grigore Moisil” din Onești care au participat la Faza națională a olimpiadelor școlare: Beatrice Ivasaki (la Limba engleză, prof. îndrumător Magdalena Maria Velicu), Diana Neagu (la Astronomie și astrofizică, prof. îndrumător Lefter Teli Domunti), Denisa Elena Andronic (la Religie ortodoxă, prof. îndrumător preot Constantin Cornel Jupenschi), Andreea Maria Gondoș (la Religie catolică, prof. îndrumător Cristian Scripcaru). De asemenea, eleva  Larisa Alexandra Stănciulescu (prof. îndrumător Alina Zamfir) a participat la Olimpiada Națională de Sociologie iar Sabina Andreea Chinzăruc (prof. îndrumător Cristina Matei) a fost prezentă la Olimpiada Națională de la Limba și literatura română.

Un grup de șase liceeni  de la Colegiul Național ”Grigore Moisil” din Onești  trăiesc  bucuria de a se califica la Etapa națională a Olimpiadei de  Tehnologie a Informației (care va avea în cursul acestei luni la Arad). Ei sunt: Serafim Socaciu și Gherasim Silviu Bejan (ce au fost coordonați de prof. Cristina Lăcrămioara Buzatu și Cristina Daniela Rusu), Cezar Constăndoiu, Radu Florian Vintilă (prof. îndrumător Elena Carmen Melinte). Sub îndrumarea prof. Cristina Lăcrămioara Buzatu vor participa la această olimpiadă națională și elevele Maria Andreea Bălbărău și Ana Alexandra Buzatu.

Ca și performanța ”Moisil-ului” de la Olimpiada Națională de Geografie (unde  au participat patru  elevi), la acest colegiu și informaticienii  au dorit să realizeze un record! Astfel, prin prezența  celor șase elevi  care vor participa la Olimpiada Națională  de  Tehnologie a Informației,  Colegiul Național ”Grigore Moisil” din Onești  devine instituția cu  cele mai bune rezultate la informatică din județul Bacău în concursurile școlare, având cel mai mare număr de elevi calificați.              Ion Moraru

 

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s