Categorii
Diverse Uncategorized

În apărarea naturii


1 pas mig a

Prin bunăvoința  directorului executiv al Agenției pentru Protecția  Mediului Bacău (APM), Petrică Ilieș și a doamnei Maria Ionos, purtător de cuvânt, prezentăm două comunicate  de la această instituție: ”Începând cu anul 2006, APM Bacău sărbătoreşte Ziua Mondială a Păsărilor Migratoare, printr-o campanie de conştientizare privind protejarea păsărilor migratoare şi a habitatelor lor. Cu ocazia acestui eveniment, APM Bacau organizează o serie de seminarii (prezentari ppt. despre păsări migratoare din România şi judeţul Bacău şi filmul  <<Lunca Siretului Mijlociu>>), în perioada 08 – 15 mai 2019 în şcoli din judeţ (Colegiul Naţional Pedagogic Ştefan cel Mare Bacău, Liceul cu Program Sportiv Bacău, Şcoala Gimnazială Octavian Voicu>> Bacău, Eco – Liceul Teoretic Henri Coandă Bacău, Şcoala Gimnazială Miron Costin Bacău şi la Şcoala Gimnazială Ghiţă Mocanu  din Oneşti). Tema sub care se sărbătoreşte în acest an Ziua Mondială a Păsărilor Migratoare, <<Protejaţi păsările – Fiţi soluţia împotriva poluării cu plastic>>, aduce în atenţie impactul negativ al poluării cu plastic asupra păsărilor migratoare şi a habitatelor lor. Cu o producţie mondială anuală de peste 300 milioane tone, plasticul este unul dintre cele mai răspândite materiale utilizate la scară planetară. Ce scapă adesea din atenţie este că plasticul se foloseste pentru scopul principal doar un timp limitat, însă prezenţa lui în mediu afectează ciclul de viaţă între 20 şi 500 de ani. Uşoare şi proiectate să reziste, obiectele din plastic lăsate în mediu sunt usor transportate în ecosisteme cu ajutorul forţelor naturii, cauzând ameninţări serioase asupra păsărilor migratoare de pe întregul glob. Circa 8 milioane tone de deşeuri din plastic ajung anual în oceanul planetar. Ca să înrăutăţească şi mai mult situaţia, plasticul nu se dizolvă pur si simplu. Se sparge în mici bucăţi sub efectul apei, luminii solare şi a vântului, conducând adesea la moarte prin ingestie sau încâlcire.  E trist, dar prezenţa aripilor nu le ajută pe păsări sa scape de ameninţarea plasticului. Anual, circa 1 milion de păsări marine mor din cauza plasticului şi tendinţa este în creștere. În numai 20 de ani, în perioada 1960 – 1980, numărul de păsări descoperite cu stomacul umplut cu plastic a crescut de la 5% la 80%.      Studiile efectuate arată ca proiectele locale de gestionare corectă a deşeurilor de plastic conduc la rezultate evidente în scurt timp. De aceea, bunul-simţ şi conştientizarea pot da o lovitură serioasă  <<mareei uriaşe a plasticului>>.

La nivelul judeţului Bacău sunt inventariate 220 de specii de păsări protejate de interes comunitar şi naţional; Lunca Siretului Mijlociu, Lunca Bistriţei precum şi lacurile de pe cursul acestui râu reprezintă un important culoar de migraţie a păsărilor, împreună cu zonele din judeţ declarate arii protejate situri <<Natura 2000>>  pentru protecţia păsărilor şi habitatelor. În aceste arii protejate – cu o suprafaţă de 45.179 ha (pe teritoriul judeţului Bacău) sunt supuse unui regim de protecţie circa 174 de specii de păsări de interes comunitar menţionate în Directiva  <<Păsări>> a Uniunii Europene, din care jumătate sunt specii migratoare (barza albă, lebăda de iarnă, egreta, ciocârlia, stârcul, ţiganuşul, eretele, codalbul, etc).  Conform prevederilor legale în vigoare, pentru protejatea tuturor speciilor de  păsări sălbatice, inclusiv cele migratoare, este interzisă capturarea, uciderea, rănirea puilor ori adulţilor, culesul ouălor, deterioarea cuiburilor, deranjarea în perioada de clocire şi maturizare a puilor, deţinerea de exemplare dintre cele interzise la vânat. Comunităţile trebuie să ia măsuri urgente pentru a minimiza impactul negativ al poluării cu plastic asupra păsărilor migratoare. Ziua Mondială a Păsărilor Migratoare oferă şansa unică de unire a eforturilor îndreptate împotriva problemei poluării cu plastic şi de a evidenţia efectele ei negative asupra acestor specii. Trebuie să ne unim glasurile în lupta împotriva impactului produs de plastic asupra păsărilor migratoare şi a habitatelor lor!”

Cel de-al doilea comunicat de presă de la Agenția pentru  Protecția  Mediului Bacău are în vedere  evaluarea populaţiilor speciilor de carnivore strict protejate de pe teritoriul judeţului Bacău:” În perioada 30 aprilie – 10 mai 2019 are loc evaluarea populaţiilor speciilor de carnivore strict protejate (urs, râs, pisică sălbatică) de pe teritoriul judeţului Bacău.  Evaluarea este realizată de către gestionarii fondurilor cinegetice: Direcţia Silvică Bacău, Asociaţia Judeţeană a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi Bacău, Asociaţia de Vânătoare şi Pescuit Sportiv  <<Clubul Vânătorilor>> Neamţ, Asociaţia Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi  <<Ursul Brun>>,  Ocolul Silvic Lignum, Ocolul Silvic Bisericesc, Ocolul Silvic Privat Oituz, AVPS Von Spiess, Asociaţia Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi BUKK, împreună cu reprezentanţi ai Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bacău, ai Gărzii Naţionale de Mediu – Comisariatul Judeţean Bacău, ai Gărzii Forestiere şi ai Institutului de Cercetări şi Amenajări Silvice. Situaţiile centralizate la nivel de judeţ sunt înaintate Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului, împreună cu propuneri de plafon maxim de intervenţie. Propunerile de plafon maxim de intervenţie vor avea la bază nivelul pagubelor înregistrate, situaţia efectivelor reale comparativ cu cele optime, tendinţa şi structura populaţiei. La aceste acţiuni au fost invitaţi să participe şi reprezentanţi ai institutelor de cercetare, universităţilor, ONG-urilor şi custozii/ administratorii ariilor naturale protejate, pentru fondurile cinegetice care se suprapun cu ariile naturale protejate.”

Din comunicatul semnat de  Petrică Ilieș, director executiv al Agenției pentru Protecția  Mediului Bacău mai aflăm: ”Analizând datele comparative din anii trecuţi se constată o evoluţie pozitivă a populaţiilor de urs pe toate fondurile cinegetice care oferă condiţii propice de habitat pentru carnivorele mari şi pentru care au fost calculate efective optime. De asemenea se constată prezenţa exemplarelor de urs, în special tineret, în cuprinsul fondurilor cinegetice care nu au avut stabilite efective optime şi care nu reprezintă areal pentru specie. Acest fenomen are la bază manifestările de teritorialitate ale exemplarelor mature, precum şi creşterea numerică a populaţiei, astfel încât exemplarele tinere de masculi sunt împinse în afara arealului şi obligate să se adapteze în habitate forestiere care nu oferă cele mai bune condiţii de adăpost şi hrănire. Fenomenul a generat în ultimul an numeroase conflicte, datorită faptului că ursul, un animal cu o capacitate de adaptare extraordinară, a învăţat faptul că aşezările omeneşti oferă oportunităţi de hrănire facilă. Un alt fenomen interesant a fost observat asupra populaţiei de râs (Lynx lynx), specie la care vânătoarea a fost interzisă înca din anul 2012, fiind semnalate exemplare chiar şi pe fonduri cinegetice unde această specie dispăruse de câţiva ani. Râsul este o specie nocturnă, foarte discretă, teritorială şi dificil de observat,  cu toate acestea, în anul 2018 au fost observate exemplare cu un comportament oarecum social, o familie formată din doi adulţi şi doi pui, pe un fond cinegetic în care râsul nu mai fusese observat de mai mulţi ani.

Măsurile de protecţie instituite în ultimii ani au avut în general efecte pozitive asupra mărimii populaţiilor de carnivore strict protejate, care însă nu sunt susţinute de condiţiile de habitat. Cauza o reprezintă  exploatările forestiere, reducerea suprafeţelor acoperite de păduri precum şi creşterea activităţilor de exploatare a resurselor pădurii (ciuperci şi fructe de pădure). În aceste condiţii este posibilă creşterea numărului de conflicte între om şi animalele sălbatice, precum şi creşterea fenomenului de braconaj cinegetic.”

ampr 2.jpg

 ”AMPRENTA  DE  ONEȘTI”  ESTE  UN  SITE  CU  UN DEOSEBIT  IMPACT  ÎN ZONA VĂII TROTUȘULUI  DAR  ȘI PE PLAN  NAȚIONAL ȘI INTERNAȚIONAL. ANUNȚĂM ASTFEL CĂ  ARTICOLELE  ”O IMENSĂ DURERE” ȘI ”PLÂNSU-AU ȘI CODRII” AU ADUNAT ÎNTR-O SINGURĂ ZI (LA 30 APRILIE 2019) UN NUMĂR DE 13 185 CITITORI – 1182 FIIND DIN  ITALIA ȘI 1146 DIN MAREA BRITANIE! ACESTE  ARTICOLE AU FOST ACCESATE  ȘI DIN GERMANIA, SPANIA, FRANȚA, OLANDA, STATELE UNITE ALE AMERICII, CANADA, GRECIA, ELVEȚIA, QATAR, AUSTRALIA, ISRAEL, PORTUGALIA, KAZAHSTAN, BRAZILIA, IORDANIA ȘI ALTELE.

  UN PUTERNIC IMPACT AU ȘI ARTICOLELE  CE PRIVESC VIAȚA POLITICĂ  DE PE VALEA  TROTUȘULUI DAR ȘI  CELE PE TEME DE  EDUCAȚIE,  CULTURĂ ȘI SPORT.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s