Categorii
Educatie si Invatamant

Oneștiul – pe harta roboticii din România

rob a.jpg

 

Uneori  simțim o flacără  ce arde  cu dorința de a face  lucruri deosebite. Venite ca dintr-un vis  acestea  ne fac ca să mergem cât mai departe,  să cucerim  încrederea pentru toate circumstanțele. Ele nu ne lasă să ne oprim, să găsim scuze  și ne definesc, arătând și ”cât suflet” am pus în ceea  ce dorim să izbândim! Cuprinsă de astfel de energii așa s-a scris și o frumoasă  performanță realizată de elevi ai Colegiului Național ”Dimitrie Cantemir” din Onești. Multe  momente ce au dat viață și au însuflețit  acest succes ne-au fost prezentate de către  profesoara  de Informatică Otilia Panfil (foto 2). Ea ne-a declarat: ”Am pornit în vară cu ideea de a face un club de robotică. Ne-am înscris la Concursul Național de Robotică First Tech Challenge (FTC) – un concurs american adus de Dana Războiu,  ce a fost un proiect  special al cunoscutei prezentatoare de televiziune. Am numit  echipa ȘTIM DC (Știință Tehnică Inginerie Matematică – Dimitrie Cantemir, de la numele colegiului nostru). Ne-am înscris în  luna octombrie,  în ultima zi de înscriere, știind că se asigură un grant în valoare de 5000 euro ! Având în gând ce vrem să facem, ne-am apucat efectiv de lucru! Am început ca să realizăm  un caiet de inginerie (un jurnal de activități în care  se regăsesc toate  acțiunile efectuate de elevii cuprinși în acest proiect, ideile novatoare  pentru lucrul în echipă, strategia  de a lucra astfel pentru a împărtăși  cel mai bine și în modul cel mai util valorile acestui concurs în comunitate. Astfel, după construcția și urmărirea  schemelor de funcționare precum și  grija pentru programarea robotului am și promovat  studiul roboticii. Echipa elevilor cantemireni cuprinsă în acest proiect au avut întâlniri cu colegii lor de la profilul Matematică – Informatică precum și cu elevi ai claselor a VIII a de la alte școli oneștene și a fost în vizită la Colegiul Tehnic Gheorghe Asachi. După ce am prezentat în municipiul Onești  această realizare a noastră și am dat veste de  participarea la  Concursul Național  de robotică, vedetă fiind robotul la care au lucrat membrii echipei, am făcut pasul spre o altă etapă –cea a  antrenamentelor și a desfășurării meciurilor demonstrative!”

Având o mare dragoste pentru informatică prof. Otilia Panfil a menționat și ”pașii” următori ai acestei frumoase realizări oneștene: ” În luna decembrie a anului trecut am susținut la Bacău un amical cu patru echipe  iar în ianuarie la Iași  a avut loc primul  meci oficial (demonstrativ). În zilele de 15 – 17 februarie am participat la Etapa regională  a concursului FTC, care a avut loc la Iași, unde  au fost prezente echipe în principal din județele Moldovei dar și din Dobrogea și… Ucraina. Etape regionale cu calificarea echipelor la  etapa națională au mai avut loc la  București, Timișoara și Cluj. La Iași întrecerile s-au desfășurat la Sala Polivalentă și pot spune că au fost trei zile pline într-o atmosferă cu activități la stand, cu prezența  mai multor echipe, cu inspecții  tehnice și… interviuri. După  organizarea standului  de prezentare  am avut acces la terenurile de antrenament și apoi s-au derulat meciurile din competiții (calificare, semifinale). Este de menționat faptul că  în ideea organizatorilor ca participanții să aibă misiunea  de a crea roboți pentru explorarea altor planete, toate acțiunile  din acest concurs  au avut în atenție coborârea unei navete  spațiale pe Marte, să studieze rocile de pe această planetă!”

rob c

Ascensiunea

Calificarea  echipei de robotică de la Colegiul Național ”Dimitrie Cantemir” la Etapa națională a acestui concurs (ce a avut loc în zilele de  22 – 24 martie la București), a dat noi aripi  membrilor  echipei pentru acest succes, care a înscris Oneștiul pe harta roboticii, cum sunt și alte mari orașe! ”Cu mari emoții, cu galerie și susținători a ajuns această minunată echipă a Oneștiului la București. Aici ne-au așteptat  alte meciuri de disputat (fiecare meci fiind cu strategia sa) dar totul a fost un schimb de experiență deosebit. Am realizat pentru Etapa națională un videoclip – eseu (filmuleț în care apare și  prima noastră … mascotă!) dar lucrul cu care Oneștiul a surprins la această mare întrecere, găzduită  de Sala Polivalentă din București, a fost tema tradițională – odată cu promovarea roboticii am adus în platoul concursului și iia  noastră națională! Deși participarea la  etapa de la București a fost  foarte dificilă, cu  apariția unor lucruri neprevăzute, cu dorința de a fi la înălțime în meciurile disputate,  pentru echipa Colegiului Național Dimitrie Cantemir din Onești a contat faptul că în toate situațiile – și când a fost greu! – ne-am înțeles foarte bine!”, a mai menționat prof. Otilia Panfil, mentor al echipei Colegiului Național ”Dimitrie Cantemir” care s-a aflat la prima participare  într-o competiție internațională de robotică.

DARIA ANDRIOAIE, TEODORA BREAHNĂ, MARA DASCĂLU, MĂDĂLINA DIMA, IULIA ISAIC, BIANCA ALEXE, KARINA  OLARU, ANDREEA PETRESCU, ANDREI VOICU, MIHAI TOADER, NICU SAVIN, TUDOR TUDOSE, TUDOR PRICOP, DAVID LUCA, ALEXANDRA UNGUREANU ȘI ALINA NEACȘU (REPREZENTANTA VOLUNTARILOR) AU CONSTITUIT ACEASTĂ ECHIPĂ DE SUCCES A CANTEMIR-ULUI. Ei s-au bucurat și de o surpriză din partea organizatorilor   – o conferință  susținută de  domnul Kip Thorne, fizician astronom, laureat al Premiului Nobel în 2017, despre aceasta însemnând pe  cel mai original blog (știmdc.dcantemir.ro) al unei echipe prezente în finala acestui important concurs de robotică :”El ne-a povestit despre parcursul său în carieră și despre cum a creat filmul  <<Interstellar>>, ca pe un cadou oferit umanității, pentru ca ea să observe minunățiile Universului și ale minții umane și să continue studiul fizicii. Totuși, vom ține mereu minte două lucruri spuse de invitatul surpriză. În primul rând, domnul Thorne ne-a mărturisit că în clasele primare era  <<pretty dumb>>, adică, în traducere, undeva la coada clasei. Din curiozitate, a citit prima carte de fizică, explicată pe înțelesul copiilor, și așa a prins aripi pasiunea sa pentru științe. Iată că acum, ajuns să fie cel mai de seamă fizician contemporan, care a descoperit undele gravitaționale, ne sfătuiește să găsim o modalitate de a compensa pentru orice deficiență care ne stă în cale, dându-l exemplu chiar pe prietenul său, binecunoscutul Stephen Hawking, care prin aportul în știință a compensat pentru dizabilitățile sale fizice. A doua învățătură primită de la stimabilul astronom a venit prin altă relatare. În momentul în care a aflat că a fost propus pentru Premiul Nobel, în urma descoperii undelor gravitaționale, acesta a afirmat că este mișcat de această veste, dar în același timp dezamăgit de faptul că Academia de Știință din Suedia nu recunoaște efortul întregii echipe cu care a lucrat cot la cot pentru a face posibilă această descoperire. Motivul?  <<Toate lucrurile mărețe se întâmplă în echipă !>>”

Iubind cel mai mult interacțiunea cu elevii –informatica fiind știința viitorului – prof. Otilia Panfil  a subliniat faptul că renumitul fizician  astronom Kip Thorne apreciind  că ”marile descoperiri se fac în echipă”, a lăsat să se mai înțeleagă un lucru:”Învățarea este pe toată viața! A câștiga este plăcut dar este temporar!” Cum fiecare echipă de robotică are sarcina să își asigure continuitatea (Proiectul  ȘTIM DC fiind cuprins  și în 2019 în Calendarul  proiectelor /  competițiilor pe  discipline școlare), prof. Otilia Panfil  a trasat și traiectoria  prezentă și viitoare, cu acțiunile atât de îndrăgite de  informaticienii  Colegiului  Național ”Dimitrie Cantemir” din Onești,  ea mărturisind:”Dacă  am  câștigat în acest concurs trebuie să evidențiem  cât de multe lucruri am învățat în robotică, de la alți oameni! Să te bucuri de ceea ce ai realizat, să te aduni în fața unui eșec! Sunt foarte multe echipe pregătite, cu standul bine amenajat, ce  pot fi adevărate modele de urmat pentru alte echipe! La Colegiul Național Dimitrie Cantemir sunt doritori pentru echipa de robotică, domeniu de care  elevii sunt foarte atrași!”

Pentru realizarea  robotului, pentru participarea la etapa de calificare dar și la Etapa națională a ” First Tech Challenge România” minunata echipă de robotică a colegiului oneștean, cu tineri pasionați de tehnologia viitorului, a avut sprijin din partea  unor oameni generoși cărora le aduce sincere mulțumiri. Cu efortul a nenumărate  ore de studiu, de programare  și de muncă acești tineri liceeni au reușit să  înscrie Oneștiul pe harta roboticii din România!    Ion Moraru

rob b

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s