Categorii
Sport Uncategorized

It’s back !

liver 1.jpg

Da, sportul rege s-a întors acasă. Se pare că primul joc asemănător fotbalului s-a practicat în China anului 200 î.e.n. și se numea cuju. Însă legile fotbalului și prima asociație de fotbal din lume aveau să se constituie la 1863 în Anglia. După 156 de ani bătrânul Albion și-a tras ”partea leului” acaparând în totalitate finalele celor două competiții europene intercluburi. Este prima dată în istorie când cele 4 finaliste sunt din aceiași țară, mai mult…3 sunt din Londra ! Uluitoare performanță atinsă de reprezentantele Premier League. Cum s-a ajuns aici ? Cu răsturnări care mai de care mai spectaculoase.
În seara de 7 mai pe Anfield, Liverpool a reușit o minune în care doar Klopp putea crede (după acel 0-3 neverosimil de pe Camp Nou), distrugând efectiv invicibila (până atunci în Europa) Barcelonă. Văzând meciul din tur (cu posesie peste 70%, britanică) era de așteptat că în fața inimitabililor săi fani, ”cormoranii” să se prăvălească precum un taifun peste uzata defensivă ”blaugrana”. Însă puțini credeau că vor reuși încă una din răsturnările care au făcut celebru team-ul din orașul Beatles-ilor. Pentru că în fața lor se prezenta ”regale” fotbalului mondial, Messi. Din nefericire pentru fanii catalanilor sau ai argentinianului (unde mă alătur și eu) ”Barca” este dependentă total de Leo, iar acesta a demonstrat încă o dată că este pământean ! Așa se face că în min. 15 (scor 0-1) la o pasă a lui Alba în loc să tragă din prima, fiind în superioritate numerică (4-2 în careul advers) a mai încercat un dribling…fără success  de data asta. Conștient de imensa eroare (egală cu ratarea lui Dembele din tur în prelungiri) din acel moment, Messi a redevenit cel de la … naționala Argentinei, din unele meciuri ”capitale”. Adică cu driblinguri și pase geniale (vezi assist-urile către Alba și Suarez), dar fără … goluri . Însă cel mai iritant rămâne acel mers apatic afișat nu doar prin minutul 80, ci chiar și în 85…90…95 ! O fi plângând la vestiare, dar ultimul ”zvânc” trebuie oferit pe gazon. Ceea ce Leo nu a făcut nici în finala mondială/sud-americană cu Germania / Chile, nici la ultimul meci cu Franța (Mondialul de anul trecut) și nici la o altă eliminare uluitoare (pe Olimpico) cu Roma de anul trecut ! Cred că aici un Maradona / Cristiano Ronaldo avea / are ceva în plus, tupeul și implicarea / responsabilitatea liderului. Cu toate astea Messi rămâne pe ”tronul” fotbalului mondial (ever)… cel puțin pentru mine! Dar nu doar de asta a pierdut Barcelona.
De la retragerile lui Xavi și Iniesta, Barcelona câștigă trofee în primul rând pe spatele lui Messi. Fără argentinian la ora asta (când e déjà campioană a Spaniei și posibilă câștigătoare a cupei) ”catalanii” nu ar prinde podiumul din ”La Liga”. După plecarea lui Neymar, doar Suarez mai sprijină efectiv ofensiva Barcelonei. Iar defensiv (începând de la mijlocași) spaniolii stau lamentabil. Pe Anfield s-a văzut mai clar ca niciodată haosul din apărare: la primele două goluri, englezii au marcat în inferioritate numerică …3 contra 6 spanioli, la al treilea erau 2 contra 5, iar la ultimul gol în careu erau 2 englezi și … 8 spanioli, dintre care doar 2 au observat la timp repunerea mingii din corner !!! De fapt, coroborat cu faptul că au primit două goluri în doar două minute (54-56), acest ultim gol (cu doza de nesimțire acceptabilă poate în ”curtea școlii”) reprezintă marele motiv pentru care Barcelona nu merita să meargă în finală, în dauna unei echipe în care jucătorii cântă și plâng alături de fani. Apoi diferența uriașă dintre cei 2 tehnicieni. În timp ce Klopp (alături de Guardioala) este un creator de fotbal (un Cruyff actual), Valverde rămâne o combinație, puțin mai reușită, de…Dică și Miriuță ! Aceleași schimbări meci de meci (la Dică erau măcar comandate) și cu înlocuiri nefirești ca cea a lui Vidal, singurul care rezistase fizic contra britanicilor (precum ”tâmpenia” lui Miriuță cu încă un atacant la 2-0 contra Stelei…și ajuns la 2-2 și implicit … în play-out )! De ce nu l-a schimbat pe Rakitic înaintea lui Vidal sau de ce l-a ținut pe Coutinho 60 de minute degeaba în teren, numai antrenorul știe. Dar cel mai indicat era să înceapă cu 5 mijlocași (cei 4 + S. Roberto) și cu Semedo fundaș dreapta. Însă asta e o părere a unuia care doar scrie, nu și antrenează. Cert este că pentru Valverde relația din meciul tur ”scor-Messi-șansă” a reprezentat un adevărat ”triunghi al …Bermudelor!” Și nu trebuie omise nici loturile celor două echipe. În timp ce Barca, dacă-l scotea pe Busquets, pierdea un mijlocaș de peste 1.85 (nemaiavând înlocuitor pe măsura vajnicilor oponenți) Liverpool a venit în locul accidentaților Salah și Firmino cu marcatori ca Origi și Wijnaldum ori cu Shakiri, jucători ai naționalelor Belgiei, Olandei repectiv Elveției ! Și când te gândești că ultima rezervă introdusă de Klopp a fost Sturridge, atacant important al naționalei Angliei, realizezi cu adevărat  ”ce război a avut de dus” Messi cu insularii lui … Jurgen ! Pe care l-a pierdut, deși câștigase prima luptă. Dacă Ernesto nu a înțeles mare lucru, cu siguranță că neamțul de la timona ”cormoranilor” a înțeles ceva din drumul lui Hitler spre Moscova țaristă! Klopp nu a fost și nu a rămas niciodată singur (o spun și versurile superbului imn), precum cândva Adolf, și acum Leo !

liver 2.jpg

Pe Amsterdam Arena…

În cealaltă semifinală ”remontada” avea să fie și mai dramatică după evoluția scorului. Pe Amsterdam Arena ”gașca nebună” a lui ten Hag părea să-și fi acontat biletele pentru finala de la Madrid după 3 reprize de joc contra lui Spurs. Însă Pochettino a mutat senzațional la pauză introducând un vârf lângă zvârlugile Son și Moura. Ultimul, eronat rezervă de lux la Tottenham, avea să fie eroul acestei calificări miraculoase, înscriind cu stângul (”piciorul …pentru troleibuz”) 3 goluri în doar 40 de minute !!! Mare păcat pentru de Jong (care poate ajunge mai mare decât Xavi !) sau de Ligt (care are tupeul și vivacitatea lui Maldini), dar și pentru ceilalți componenți ai Ajax-ului, ”echipa – minune” … până în semifinale ! N-au rezistat ”tornadei Lucas”, brazilianul aruncat de clubul mercenarilor, PSG. În final Totenham reprezentând marea surpriză a celor două finale, fiindcă e singura care nu a investit mai nimic în anul în curs. Și dacă-și revine și Kane, alături de ”rachetele” Son și Moura pot produce avarii grave în defensiva lui Klopp. Vom vedea, e clar că prima șansă o au ”cormoranii”. Un lucru e clar, cele două semifinale europene ne-au adus aminte de ”minunea de la Liberec” și mai apoi de ”drama de la Middlesbrough” de pe vremea când Dinamo și mai ales Steaua mai respirau prin Europa.

În finala EL își vor da întâlnire londonezii de la Chelsea și Arsenal, tocmai la … Baku ! Astă mă face să repet că gazdele finalelor ar trebui trase la sorți doar înaintea ultimului meci pentru a se disputa mereu pe teren neutru și nu la distanțe exorbitante, ca acum.
”Tunarii” au spulberat-o pe Valencia (spre uimirea mea) demonstrând că investițiile în golgheterii lui Lyon și Dortmund, Lacazette și respectiv Aubameyang nu au fost în zadar. Iar Unai Emery și-a demonstrat încă o dată profesionalismul, tocmai ceea ce lipsea anumitor jucători de la fosta sa echipă … PSG ! Asta mă face să merg pe mâna lor în ultimul act, deși adversari le vor fi ”albaștrii” lui Abramovici, singura neînvinsă în cupa pe care și-o dispută, dintre toate cele 4 finaliste. Chiar dacă e mai puternică (dovadă și poziția în Premier League), Chelsea pare mai obosită, ”cea mai fadă” în joc dintre primele 6 echipe din Premier League. Însă finalele au farmecul lor iar forma și realizările de moment pot fi decisive în astfel de confruntări. Incontestabil rămâne faptul că în acest moment Anglia a redevenit tărâmul fotbalului, amintind de acel deceniu de hegemonie britanică în CCE: 1975-1985 ! Au fost chiar 11 ani în care englezii au triumfat de 7 ori în cea mai tare cupă europeană (Liverpool – ‘77, ’78, ’81 și ’84, apoi Nottingam Forest – ’78 și ’79, respectiv Aston Villa – ’82). Și tot ei au pierdut și alte două finale (Leeds United – ’75 și iarăși Liverpool – ’85) anii 1976 și 1983 fiind singurii din cei 11 fără englezi în finală ! De menționat este că cea mai bună echipă românească a acelor ani, Dinamo (cu 5 titluri) a fost eliminată de două ori de britanici, o dată de Aston Villa și apoi chiar de Liverpool … în semifinale ! Dacă marca Augustin la bara de la 0-0 …alta era campioana Europei în 1984. O tempora, Oneață ! Apoi în 1985, după tragedia de la Heysel (cu fanii lui Liverpool, actori negativi) și-au ”obținut” întâiul ”brexit” din Europa…de vreo 5 ani. Drama victimelor de atunci a reprezentat, prin ricoșeu, norocul super-echipei Steaua coordonate magistral de la marginea gazonului de Jenei, cu mână de fier din birou de Alexandrescu și cu mare inteligență din înaltul tribunei de Valentin! ”Tridentul” care, alături de jucători de mare calitate, au adus în Ghencea cel mai râvnit trofeu al cluburilor în 1986, atunci când englezii abia își lingeau rănile suspendării. Acum insularii doar politic au optat pentru ”brexit”, fotbalistic întreaga Europa e la porțile Albionului…mai perfid ca niciodată, parcă !   Prof. Nelu Mașala

barc b.jpg

barc a

Jürgen Klopp, antrenor al echipei Liverpool: „Această săptămână este plină de minuni. Va fi minunat dacă așteptăm încă o minune peste week-end…. Am mers la finala Ligii Campionilor datorită dorinței noastre. Același lucru este valabil și pentru Tottenham. cluburi de top  din Anglia  ce  doresc să rămână în Europa, deși restul țării nu dorește!  (Klopp a lăsat să se înțeleagă la ieșirea Marii Britanii din UE)  Marți 7 mai a fost unul dintre cele mai bune momente nu numai în istoria Liverpool, ci și în istoria fotbalului. Jucătorii sunt gata să facă față dificultăților. A fi stabil este cel mai greu lucru. Aceasta este o echipă specială!”

Publicitate

Un răspuns la “It’s back !”

Credeam că ”remondada” se cheamă doar Liverpool.
Dar, cu o mare părere de rău, m-am înșelat .
Pentru un spectacol asigurat în marea finală, mi-am dorit Ajax Amsterdam -Liverpool.
Recunosc, sunt fan Ajax, din ”N” motive, dar și simpatizant FC Liverpool, pentru minunatul lor Imn.

Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s