Categorii
Diverse Uncategorized

Printre sentimente

ilust 1.jpg

Motto

   “Oh,… inima te-a așteptat,
in zadar,…păreai plecat,
Și-acum te-ntorci…o, cum să pot..??
e noapte,…..m-ai pierdut… de tot…!!”

Bărbatul adevărat. Cine este?

“Aici, răspunsurile pot fi dintre cele mai variate, de la imaginea play-boy până la portretul unui dictator autoritar. Dar, în ciuda diversității etaloanelor de ”bărbați adevărați”, problema rămâne deschisă. Aceasta înseamnă că trebuie căutată cheia înțelegerii acestei expresii în afara cadrelor deja stabilite, a clișeelor, a idealurilor.

    Jertfa și iubirea – aceștia sunt doi termeni cheie care determină, din punctul meu de vedere, idealul ”bărbatului adevărat”.

Desigur, există niște trăsături masculine care sunt proprii unei firi puternice: de exemplu, să-și câștige existența, să conducă, să protejeze, să fie tată. Însăși constituția organismului bărbatului arată că este mai puternic decât cel al femeii. Cu toate acestea, dacă luăm în considerare fondul moral, nu există nicio diferență între cele două sexe. Iar fiecare dintre noi, oricare ar fi natura celui de-al 46-lea cromozom, este chemat la dezvoltarea calităților sale, care, în limbajul Bisericii, reprezintă chipul lui Dumnezeu. În această cheie, să fii bărbat, înainte de toate, înseamnă să fii om. Să iubești și să te jertfești pentru ceilalți, să fii sprijinul și nădejdea celorlalți.

Acum, dragostea și abnegația, ca elemente ale ”formulei bărbătești” ereditare, se nivelează rapid în conștiința societății devenind contra-greutatea romantică a imaginii de ”macho dur”, ”băiat de treabă” sau ”om de afaceri”. Dar aici este un nou paradox: oricare ar fi tipul care o atrage pe femeia contemporană, în adâncul sufletului ei, ea va fi cu totul de acord cu bunicile din copilăria mea și va spune că bărbatul adevărat este acela pe care poți conta în orice clipă, care nu va trăda și nu se va preface în nicio situație. Cel în spatele căruia te poți ascunde, în care poți avea deplină încredere. Cel cu care vei putea să-ți petreci toată viața, la bine și la rău. Și, în plus, nu doar să exiști, ci să trăiești o viață plină și fericită. Bărbatul adevărat este acela care ia asupra sa partea cea mai dificilă din viața familiei și rezolvă primul problema care se ivește. Este cineva care este întotdeauna responsabil pentru cuvintele și faptele sale și are grijă de cei din jurul său. Este cel care vede lumea nu prin șablonul societății (care azi e unul, iar mâine altul), ci are un resort interior solid. Este cel care știe să distingă binele de rău și are bărbăția de a fi de partea adevărului chiar și atunci când este incomod pentru tine sau când aduce dezaprobarea celor din jur.

Da, idealul ”bărbatului adevărat” este întotdeauna legat de bărbăție și fermitate. Dar nu este vorba despre o demonstrație de forță ca la eroii filmelor hollywoodiene și nici de duritatea tiranului domestic. Tăria bărbatului stă în calitățile sale morale și în modul în care ele corespund valorilor evanghelice. Dintre care, cea mai importantă este exprimată printr-un cuvânt simplu: IUBIREA.

 

Din literatură…

 Scriitorul David Tumarinson descrie intr-un mod incredibil ce se intâmplă in timpul unei imbrățișări intime: “Când un bărbat vine in tăcere din spate și imbrățisează o femeie, el inchide un cerc. Cercul lui și al ei. Acesta este un cerc al sensibilitătii, căldurii și protecției. Și pune femeia chiar in mijlocul acestui cerc minunat. Astfel, neintenționat, bărbatul demonstrează că in acel moment ea este centrul universului sau nu… Un bărbat ține in brațe o femeie in tăcere. Ea rămâne tăcută… simte căldură, dragostea și protecția care provin din aceste mâini liniștite, puternice și pline de iubire.

Când un bărbat imbrățișează o femeie, ea simte că are aripi si că poate să zboare. Acest cerc de iubire este calm și confortabil. Această sensibilitate silențioasă o face să se topească la fel  ca un cub de zahăr intr-o ceașcă de ceai. Cine este ea acum, cea care stă in centrul cercului sau nu? Ce simte ea? Cine este ea in acel moment?

Este o femeie sau o fată? Oare se simte iubită sau iubește? Acea patură de lumină tacută acoperă umerii femeii și ii ascunde gândurile in fața bărbatului… sau nimic nu poate fi ascuns in acest cerc privat?

La urma urmei, el doar o ține in brațe, protejând-o de lumea exterioară, care este atât de rece și de urâtă. Dar in brațele lui este cald și confortabil. Aceste brațe sunt protecția și liniștea ei. O femeie caută, așteaptă și speră… la o simplă imbrățișare.”

  Dragi bărbați, imbrațișați-vă iubitele, partenerele, soțiile mai des! Locul lor este in centrul cercului vostru. Prețuiți femeile pe care le aveți in viața voastră, arătați-le că le iubiți și că dragostea voastră poate fi tandră și senzuală. Iubiți-le necondiționat… au nevoie de aceste dovezi asa cum aveți și voi!

 Timpul… plecării și reîntoarcerii

  După cum arată un site,  “femeile pleacă atunci când îşi epuizează toate cele 1000 de motive care le mai țineau aproape. Această categorie de femei cuprinde femeile extrem de puternice care luptă din tot sufletul pentru ceea ce iubesc.”

Bărbații și femeile  trăiesc diferit o relație. Unii vor percepe asta ca un act de-o viață, alții ca o destinație spre fericire. Bărbații, puși mereu să compare relații, întotdeauna se vor întoarce sau vor dori asta. Femeile nu se vor întoarce niciodată.

 Bărbații întotdeauna se întorc

Pleacă, petrec sau suferă în tăcere, analizează tot, compară relațiile avute înainte, își amintesc, stau cu poza ei în dormitor, vorbesc cu prietenii lor, merg în călătorie undeva departe, să uite. Apoi se întorc. E peste puterile unui bărbat să rupă din el și să trăiască cu asta toată viața. Să vadă cât este de fericită și că nu e așa lângă el. Să o vadă de mână cu altul. Să știe că nimic nu va mai fi la fel. Bărbații se întorc pentru că în viață iubesc de prea puține ori. Așa că se întorc la cea pe care au iubit-o cel mai mult. Se întorc la fericirea care au trăit-o alături de ea. La viitorul pe care și l-au imaginat alături de ea. Se întorc și se regăsesc.

Femeile pleacă pentru totdeauna

Suferă, își aduc aminte, trăiesc momente, păstrează în suflet o bucată din el, dar nu se întorc. Pleacă din viața lui, nu și din sufletul, inima sau amintirile lui. Dar totuși pleacă. Pentru o femeie e prea simplu ”un iartă-mă” și prea complicat o continuare a unei dezamăgiri. Prea greu sa se mai increadă când increderea a fost călcată in picioare. O femeie nu-și va permite să fie doar un trofeu în patul unui bărbat. Și mai ales să fie alături doar când lui îi este prea greu sau prea bine. Ea va dori să plece cu tot ce a venit. Cu tot ce a investit în această relație. Femeile pleacă pentru că nu mai pot, pentru că nu mai văd un viitor, pentru că pur și simplu s-au săturat să lupte. Nu se întorc, pentru că înțeleg că totul s-ar putea repeta cu exactitate. Pentru că vor să fie libere. Să iubească din nou, dar diferit. Pleacă și lasă loc unei viitoare iubiri. Bărbații întotdeauna se întorc. Femeile pentru totdeauna pleacă.  Un articol de Roxana Bârsan

ilust 2

Vă plac astfel de articole? Așteptăm  gândurile dumneavoastră!

 

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s