Categorii
Politica

Despre oportunități și ”pași pierduți” la ședința extraordinară a Consiliului Local Onești

c l on a

Ședința extraordinară  de la Consiliul Local Onești de luni 13 mai  a debutat  iarăși cu o … surpriză: ordinea de zi a fost suplimentată cu nu mai puțin de 5 (cinci) proiecte de hotărâre! Acest lucru a făcut ca să împărtășească același punct de vedere  atât  consilierii locali de la PNL cât și cei de la PSRO, cu toții menționând că nu au avut timp să studieze  proiectele de hotărâre care au apărut pe ordinea de zi doar cu câteva ore înainte de desfășurarea ședinței! Înregistrându-se  7 (șapte!) abțineri la votarea ordinii de zi Gelu Panfil, consilier  local independent a declarat că ”discuțiile privesc oportunitatea acestor proiecte”.

După ce a fost trecut acest prag, intrându-se ”în miezul problemelor”, consilierii locali oneșteni au aprobat acordarea  unui ajutor de urgență pentru familiile Holban Neculai și Holban Maria (în valoare de 7 500 lei pentru fiecare în parte), locuințele acestora fiind distruse de un incendiu în urmă cu câteva săptămâni. Deciși să nu mai fie nici o problemă  la Sala Polivalentă ”Nadia Comăneci” (care nu deține Autorizație de Securitate la incendiu), consilierii locali au aprobat indicatorii tehnico – economici la execuția lucrărilor necesare obținerii acestei autorizații. ”La foc automat” au trecut și proiectele de hotărâre privind  modificarea organigramei  și statutului de funcții  la Primăria Onești, pentru reorganizarea Creșei (care trece sub coordonarea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Bacău) precum și pentru alegerea unui reprezentant al Consiliului Local Onești în Comisia Județeană pentru Incluziune Socială.

Cel mai ”incitant”  dar și controversat punct de pe ordinea de zi a fost cel referitor la revocarea Hotărârii Consiliului Local Onești  privind aprobarea  accesării  unui credit  de către Municipiul Onești în valoare de 10 000 000 lei (peste 2 000 000 euro). La momentul în care acest proiect  a fost luat în dezbatere de către consilierii locali ai municipiului (în ziua de 10 aprilie, într-o ședință extraordinară), s-a menționat faptul că este necesar creditul în vederea realizării unor investiții publice în Onești. Însuși primarul municipiului Nicolae Gnatiuc a menționat  atunci că ar fi acoperite prin acest credit cheltuielile de cofinanțare pentru investiții (la Spitalul Municipal Onești, în drumuri și școli, la podul de peste râul Trotuș). Puternic contestată pe rețelele de socializare ideea accesării acestui credit (hotărârea fiind votată de consilierii Alianței PSD – ALDE), a dus la înaintarea, de către consilierul Alexandru Cristea (PSRO), a unei plângeri către Prefectura Bacău. ”Introdus cu trei ore înainte de desfășurarea ședinței acest document nu demonsterază caracterul de urgență, neexistând nici o notă de fundamentare a obiectivelor de investiții care să cuprindă  elemente referitoare la necesitatea, oportunitatea și alți indicatori caracteristici fiecărei investiții”, se arată în plângerea semnată de consilierul local Alexandru Cristea (care își va primi răspuns la ședința ordinară, pe luna mai). El  a subliniat aceste lucruri și în ședința Consiliului Local amintind faptul că ”tot mai multe proiecte de hotărâre se reîntorc în dezbaterea consilierilor”.

Revocarea acestei hotărâri a fost argumentată de către Nicolae Gnatiuc, primarul municipiului Onești, care a menționat:”Ea nu a produs efecte juridice însă este o necesitate idendificarea unor surse alternative. Vă rog să rămâneți  aceeași susținători ai proiectelor de hotărâre!” În timp ce consilierul local independent  Gelu Panfil a declarat că ”Direcția Economică a Primăriei Onești a făcut o analiză și a considerat că e potrivit să amânăm la momentul actual”, secretarul municipiului Onești, juristul Daniel Spânu a  arătat că ”această hotărâre este revocată pe motiv de oportunitate și nu de legalitate! Urma să câștigăm niște pași, care au fost pierduți! În viitor se va lua o hotărâre după model – cadru!”       Amprenta de Onești

 

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s