Categorii
Evenimente Uncategorized

O carte pentru bucuria sufletului – ”Monografia comunei Căiuți”

matei c a

La Sala de festivități și spectacole ”Zoe Rosetti”, ce se află în clădirea Primăriei din Căiuți  recent au fost trăite  momente înnălțătoare, prilejuite de lansarea unui volum scris de Gheorghe Matei. Este vorba de ”Monografia comunei Căiuți”, carte care a văzut lumina tiparului la Editura ”Magic Print” din Onești. ”Cu toată puterea sa de pensionar Gheorghe Matei ne onorează și ne bucură  cu realizarea acestei cărți. În ciuda unor lucruri – bătrânețe, boală – o carte nu se scrie ușor! Îți trebuie ani de studiu, cunoaștere plus dorința de a lăsa ceva urmașilor! Este un eveniment cum rar se întâmplă la Căiuți”, a menționat profesorul oneștean Ștefan Epure la lansarea Monografiei. El a mai afirmat: ”Cu cât  o carte este mai veche, cu atât ea e mai valoroasă! Sunt lucruri care se uită iar pentru tineri ea prezintă fapte pe care aceștia acum le află!”

Este de menționat faptul că în cariera sa didactică de aproape 50 de ani prof. Ștefan Epure a avut în anii săi de început la catedră ca elev pe … Gheorghe Matei și  a punctat  acest moment  cu  cuvintele: ”M-am bucurat  când am auzit că un om de ispravă, un cetățean al acestei comune  vrea să facă o monografie a localității. I-am venit în sprijin și încetul cu încetul au fost adunate date, fotografii  și a ieșit această carte. Ea prezintă nu numai istoria localității ci și industria, agricultura, vânătoarea și turismul din zonă. Satul Pralea (din com. Căiuți) a avut  avantaje – asfaltare, electrificare –  de pe urma vânătorii, ce alte sate nu le aveau! Dacă regimul  politic s-a întors după 1989, noi întotdeauna trebuie ca să păstrăm  ce a fost bun!” Prof. Ștefan Epure a evidențiat și modul cum este reflectată istoria comunei Căiuți în această carte:”După cum au scris cronicarii  <<a începe de la început, se sparie gândul>> (Miron Costin), multe informații  ale trecutului sunt adunate  într-un capitol deosebit –  cel închinat familiei  de boieri Rosetti, care au avut în Căiuți conac și  casă la Pralea. Dincolo de faptul că ei aveau mai mult și sătenii mai puțin, au fost legați de oamenii locului. De asemenea, sunt închinate multe pagini personalităților locale (cu exemple ale experienței de viață), se regăsesc tradițiile  și obiceiurile de aici. Se specifică faptul că până în 1966  în comuna Căiuți a fost o linie de cale ferată îngustă”.

Nerăbdător a -și împărtăși gândurile legate de realizarea ”Monografiei comunei Căiuți” Gheorghe Matei a declarat:”Am o mare satisfacție că suntem împreună! Ideea scrierii acestei cărți s-a născut dintr-o curiozitate, din anii tinereții, când eram dornic să aflu cât mai multe lucruri  despre comuna Căiuți. Aceasta a avut o fabrică de cherestea, Ocolul Silvic, calea ferată îngustă până la Pralea, unde a fost și o mină (de cărbune – lignit!) Am dorit să transmit mai departe rodul tuturor  strădanii ale mele  de a afla cât mai multe lucruri despre comuna Căiuți și am scris cartea ca aceasta să rămână peste ani! Am adunat multe lucruri de la bătrânii de aici” Cu multe  emoții în glas Gheorghe Matei a vorbit de  metodele de exploatare a lemnului,  de faptul că ”în Căiuți se află << un Stejar al Unirii>>, ce a fost plantat în 1918” și de inițierea fondului  forestier de vânătoare de la Pralea (a cărui promotor a fost, în aceste locuri fiind prezent la vânătoare , alături  de alți nomenclaturiști Nicolae Ceaușescu).

Cu imboldul de a avea grijă „de relicvele  istoriei” acestor meleaguri s-a adresat profesorul Nicolae Sârbu (consilier local), care a menționat:”Știam de intenția domnului Gheorghe Matei  și  acum ne bucurăm  de această lucrare enciclopedică, ea arătându-ne ce am fost și ce suntem acum. Senectutea și înțelepciunea la care a ajuns domnul Matei se concretizează în această carte. Pe teritoriul comunei Căiuți (la granița cu comuna Ștefan cel Mare), se află podul din timpul lui Ștefan cel Mare, construit în  anul 1496 pe vechiul <<drum al sării>>, de la Târgu Ocna la Galați! Monumentul devalizat de la acest pod trebuie renovat și adus la starea  în care a fost realizat. Mai sunt și alte monumente în comuna Căiuți…Biserica din lemn de la Pralea datează din anul 1774, din timpul Mavrocordaților. Conacul Răducanu – Rosetti  a slujit multă vreme ca loc de întâlnire a unioniștilor Alexandru Ioan Cuza, Vasile Alecsandri, Mihail Kogălniceanu și Costache Negri”.

Gabriel Orândaru, primarul comunei Căiuți, apreciind această lucrare ”în care altfel pătrunzi cu mintea, fiind vorba de locurile unde trăim”, a subliniat ”calvarul cu greutatea urnirii lucrurilor în privința reabilitării Conacului Răducanu – Rosetti, fiind înaintate documente la Ministerul Culturii!” El a mai făcut cunoscut că ”acum, în vară, când vom comemora 515 ani de la moartea lui Ștefan cel Mare  încercăm  să inaugurăm un mic popas la podul construit în timpul domniei  acestui voievod al Moldovei”. Gabriela Toșa, director al Școlii Gimnaziale Căiuți  a mărturisit că ”citind Monografia am descoperit multe lucruri interesante. Am aflat că  gimnasta Lavinia Agache s-a  format și a pornit de aici, că a mai existat un sat numit Lunca! Sunt convinsă că mulți oameni vor studia această carte!”

Coregraful Francisc Enășel, ce desfășoară o bogată actrivitate culturală în comuna Căiuți a apreciat faptul că Gheorghe Matei cunoaște foarte bine istoria acestei comune.” Dacă profesorul Ștefan Epure a considerat această carte ”o enciclopedie și un tezaur, fiind prima monografie a comunei Căiuți scrisă de un fiu al localității”, un alt slujitor al catedrei, profesorul de istorie Nicolae Sârbu a concluzionat:”din momentul în care ajunge în mâna cititorului cartea este pentru bucuria sufletului!”    Ion Moraru

matei c b

 

 

 

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s