Categorii
Sport Uncategorized

Cormoranii … titanici !

liver 1 a.jpg

JUNGER KLOPP: ”AȚI VĂZUT VREODATĂ O  ECHIPĂ  CA ACEASTA, LUPTÂND  FĂRĂ  VREUN  COMBUSTIBIL?”

Nu, nu e o aluzie la cormoranii lui Daea, care în România fac baie în piscine. Elogiul meu se îndreaptă către ”cormoranii” din orașul Beatles-ilor, neînfricata echipă de pe Anfield. În timp ce Papa Francisc își continua pelerinajul istoric prin ”grădina Maicii Domnului”, pelegrinii anglo-saxoni aveau să invadeze Madridul. Trebuie să fi curs berea prin metropola iberică în cantități ce ar fi putut scufunda a doua oara Titanicul, celebrul pachebot al companiei White Star Line, cu sediul la Liverpool. Cert este că din șampania învingătorilor au gustat doar anglii de pe Mersey alături de saxonul de la timonă, carismaticul Klopp. Sâmbătă seara (la 1 iunie) pe arena lui Atletico nu putea să triumfe decât roșul lui Liverpool și nu albul lui Tottenham. Au învins cei cu cea mai completă echipă, cu cei mai faimoși fani, cu cel mai fascinant imn și, nu în ultimul rând, cu cel mai în vogă antrenor. Și de data asta neamțul a demonstrat că acum este pe cât de curajos pe atât de inspirat, calități care te fac să câștigi o finală și pentru care e preferat chiar și marelui Guardiola ! Din experiența celor 5 finale pierdute până anul trecut, Jurgen a tras învățăminte și anul trecut (cu Real) a pierdut trofeul suprem doar datorită propriului portar. Acum  însă a predat o lecție de antrenorat, și nu doar adversarului. Deși avea avantajul unui gol, în preajma minutului 60, în interval de 4 minute, neamțul face două mutări perfecte. Mai întâi scoate vârful de atac, un Firmino inexistent, și-l introduce pe Origi, cel care avea să consfințească victoria finală ! Apoi pentru a iuți jocul pe bandă îl scoate pe Wijnaldum (mai bun în centru ca al doilea vârf, la returul cu Barca) și-l introduce pe ”bătrânul” dar agerul Milner pentru a profita și de aportul ofensiv mai modest al lui Trippier, în comparație cu omonimul de pe cealalată parte, Rose. Prin asta Klopp și-a înlocuit piesele uzate înainte ca rivalul de pe cealaltă bancă să reacționeze. Interesant pentru antrenorii lumii este că la adăpostul minimului avantaj neamțul a mutat post pe post. Nu a scos un atacant pentru a introduce un fundaș, cum a făcut Contra la un meci de la Craiova (unde a pierdut titlul cu Dinamo !) și nici nu a scos un mijlocaș pentru a introduce un atacant, cum a făcut Miriuță la un 2-0 cu Steaua (ratând play-off-ul tot cu Dinamo…în anul următor) !

Prin asta se diferențiază un mare antrenor de ceilalți pentru care un ”mister” rămâne meseria și nu atât de doritul apelativ de abordare.

Dincolo la ”Spurs”, antrenorul a început meciul … deja înfrânt, odată ce a renunțat la un atac cu ”trei guri de foc”, formulă ce l-a calificat la Amsterdam. Și deși beneficia de cea mai interesantă tripletă din Europa: Moura-Kane-Son…a renunțat la primul, preferând un al 4-lea mijlocaș dintre Sissoko (cel care l-a și îngropat prin neglijența din min. 1) sau Alli (cel mai slab dintre ei) ori Winks (mediocru pe alocuri). Și dacă observăm că a terminat meciul cu Kane în teren, deși în joc a fost inexistent înțelegem rolul antrenorului care-și conduce vestiarul cu mână forte. Din nefericire pentru Moura (scăldat de lacrimi) …nu e cazul lui Pochettino. Dacă în sferturile cu City l-a ajutat în primul rând VAR-ul, iar în semifinala cu Ajax a intervenit și providența (nu doar Lucas) de data asta divinitatea i-a dat o palmă începând meciul …practic de la 0-1. Astfel neasemuita cvadratură (echipă-antrenor-fani-imn) de la Liverpool a devenit noua regină a Europei, și atenție la tinerețea lotului … sfârșitul nu e aici !

În a două Ligă valorică a Europei, la Baku s-a impus tot favorita, echipa mult mai completă și cu un antrenor mai curajos. Sarri a început cu 3 atacanți care aveau să-l și răsplătească: Pedro (1), Girroud (1) și Hazard (2) marcând pentru Chelsea în înfruntarea cu Arsenalul unui Emery, adept al jocului de contraatac. Chiar dacă eu am mizat pe forma arătată de ”tunari” în ultimele două tururi era greu pentru echipa lui Abramovic să piardă acest trofeu, când ai rezerve ca Higuain sau Willian !

Prin urmare în Supecupa Europei va fi un duel al tacticienilor Klopp și Sarri, asta dacă nu cumva ultimul va prelua pe Juventus. Ceea ce va face și mai interesantă lupta din sezonul următor pentru coroana Europei. Deocamdată cele două mari trofee ale bătrânului continent au acostat în cele mai mari porturi ale Angliei, cel puțin pentru un an !

Fotbalul  în România

Pe plaiuri mioritice singura necunoscută a rămas ultima poziție a Ligii I, postură pentru care se bat ”roș-negrii” de pe Cibin și ”șepcile roșii” de la poalele Feleacului. Urmează să vedem cine va izbândi în ”războiul Ardealului”, sibienii lui Miriuță sau clujenii lui Lobonț. Au picat ”muntenii” din Chiajna și din Călărași și au promovat din aceiași zonă a țării: Târgoviștea lui Vio Moldovan (după peste două decenii de așteptare) și Clinceniul lui … Becali. Asta de fapt este singura satisfacție a latifundiarului din Pipera, de vreo 4 ani fiind ”loser-ul de serviciu”, eternul abonat la locul II ! Chiar și acum, deși a început achiziționarea de jucători, FCSB nu are antrenor, ceea ce demonstrează ca atâta timp cât Gigi este ”liber” …antrenorul este pe post de decor. Norocul CFR-ului din Cluj care, deși a suferit de… ”lupte intestine”, a avut tot timpul din lume să se replieze și să-și păstreze coroana cu lauri a mediocrului nostru campionat. Interesant va fi de urmărit ce investiții va solicita Petrescu pentru a nu retrăi umilința jucătorilor săi la ultima ieșire în Europa. Moldovenii lui Burleanu și-au păstrat locurile în prima divizie; decepția numindu-se Dinamo, echipa cu cel mai urât joc, cu cel mai antic stadion și cu cea mai proastă clasare din istorie. Rămâne ca în ediția viitoare Rednic să ne redemonstreze calitățile de antrenor, anul acesta rămânând parcă mai dator ca niciodată. Argumentul cel mai solid fiind faptul că în timp ce antrenorul-impresar-patron Rednic a încheiat pe locul  9 în România (după demiteri în Belgia și în Golf), Boloni (cu care a ajuns în Belgia în același timp) a încheiat pe 4 în Belgia, prinzând Europa ! Iar dacă mergi mai adânc în istoria fotbalului înțelegi amărăciunea ”câinilor” când vezi ce s-a ales de echipa lor și unde au ajuns ”cormoranii” lui Rush. Oare pe unde o fi fost Augustin ieri seară când Ian-galezul, golgheterul marelui Liverpool aducea LCE pe Wanda Metropolitano ? Sigur că era mai negru de furie decât ”ciocolatii” aduși de Luana (via Rednic) în ”Ștefan cel Mare”. Faptul că urmașii lui Dalglish nu au mai câștigat titlul în Albion din 1990, iar Dinamo la noi din 2007 rămâne singura ”albeață” pentru … ”Oneață” ! Dar la ce ”groapă” e acolo și dacă nici UEFA nu-i poate ajuta, mă tem că nicio scară din lume nu-i va scoate la liman. Pare că până și ”Mister„ mă aprobă … cel puțin prin ieșirile sale !  Prof. Nelu Mașala

masala a.jpg

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s