Pe adresa ”Amprentei de Onești” a sosit un articol din Italia, de la Brescia (în foto), cu date relevante pentru o vară frumoasă… cu Vitamina D ! El aduce și un fapt (aproape) comun în Italia.. care oare, cum ar fi înțeles la noi?
Soarele strălucește zilele noastre, îmbunătățește dispoziția și ne stimulează să fim mai activi, dar nu numai. Lumina soarelui este, de asemenea, esențială pentru „umplerea” cu vitamina D.
Un studiu realizat de Observatorul Nutrițional Grana Padano și Asociația Brain and Malnutrition Onlus (B & M) a corelat plasma vitamina D nu numai cu ceea ce mâncăm, dar și cu expunerea la soare, ceea ce permite organismului pentru a sintetiza această vitamină. Voluntarii Asociației B & M au investigat obiceiurile dietetice, nivelurile de vitamină D din sânge și expunerea la soare a 450 de persoane de peste 60 de ani și care dețin probe de chimie a sângelui legate de nivelurile de vitamina D , fără să consume suplimente din această vitamină. Studiul arată că expunerea medie la soare este de aproximativ 1,6 ore pe săptămână și că, împreună cu mâncarea, eșantionul intervievat are nevoie de aproximativ 2,5 micrograme de vitamina D pe zi. Concentrația medie de sânge a vitaminei D este insuficientă pentru a garanta necesitățile multor funcții ale organismului. Din proba luată în considerare, se poate observa că, cu aceeași vitamină D luată de alimente, cei care se expun mai mult la soare au o concentrație mai mare de vitamina D în sângele lor.
Specialiștii menționează că importanța nivelului corect al acestei vitamine în sânge nu se datorează doar necesităților metabolismului calciului, care o utilizează pentru a menține o mineralizare corectă a oaselor și a preveni osteoporoza, dar și pentru roluri biologice diferite și importante. Datele provenite din studiile științifice susțin, de fapt, legătura dintre deficitul de vitamină D în plasmă și riscul cardiovascular crescut, în timp ce studiile efectuate pe modele experimentale au demonstrat proprietățile antiinflamatorii ale vitaminei, pe lângă activitățile anticanceroase deja cunoscute și un posibil rol și în boli neurodegenerative. „Datele relevate confirmă faptul că concentrația sanguină a vitaminei D este foarte scăzută în general în rândul populației” – explică dr. Michela Barichella, medic dietetician în asociația oncologică a bolilor cronice și membru al Comitetului științific al Observatorului Grana Padano, care a mai menționat:” Ea scade odată cu creșterea vârstei și este direct influențată de expunerea la soare. Sondajul arată, de asemenea, o hipovitaminoză clară D deja după vârsta de șaizeci de ani, este un factor care crește riscul de osteoporoză și fracturi osoase, în special la femei, precum și evenimente cardiovasculare și alte patologii”.
Datele care au rezultat din studiul Observatorului Nutrițional Grana Padano confirmă datele deja apărute privind consumul de alimente în Italia și faptul că alimentația nu este suficientă pentru a acoperi necesarul de vitamina D.
Dr. Barichella face comentarii cu privire la aceste date, precizând: „Din nou, rolul important în alimentația acizilor grași polinesaturați apare, mai ales cei din pește”. În lumina rezultatelor, este esențial să se răspândească sfaturile și stilul de viață corect pentru a promova sănătatea și pentru a asigura niveluri suficiente de vitamină D în sânge”.
SFATURI PENTRU CONSULTANȚI PENTRU LUPTA DEFICITULUI DE VITAMINA D
- Faceți o plimbare la soare în fiecare zi, astfel încât razele UV să activeze vitamina D. Expuneți-vă la lumina soarelui (nu este filtrată) cu cea mai mare suprafață corporală posibilă și fără cremă protectoare, pentru o perioadă variabilă, în funcție de tipul de piele : aproximativ 10-15 minute pe zi în timpul verii și 20-30 minute în timpul iernii între orele 11:00 și 15:00, adică atunci când razele UV sunt cele mai active.
- Consumați trei porții de pește în fiecare săptămână, variind speciile și alegeți și cele în care este prezent cel mai mult vitamina D. În ordinea cantității: hering, ton, pește-spadă, anșoa, stavrid negru și păstrăv. Nucile (20 g pe zi) sunt o sursa valoroasă de grasimi polinesaturate.
- Consumați două porții de produse lactate pe zi, cum ar fi lapte sau iaurt (chiar parțial degresat), pentru micul dejun sau gustare și adăugați o lingură de brânză rasă la primele cursuri. Cei care nu tolerează lactoza pot folosi lapte fără lactoză dar bogat în calciu, care întărește oasele datorită vitaminei D.
- Consumați două-patru ouă pe săptămână, fierte sau fierte într-o tigaie non-stick (de asemenea, amestecată sau omeletă). Consumați un vas de paste cu ouă o dată pe săptămână.
- Verificați concentrația de vitamină D în sânge și, în caz de deficiență, asigurați suplimentarea adecvată, în special în perioada de iarnă sau în orice caz dacă expunerea la soare nu este constantă.
Relație egală medic – pacient
Duminică 7 aprilie 2019, la Castellaneta, la restaurantul Il Casone din zona Montecamplo, cu prilejul la Ziua Națională a Fiocchetto Verde a avut loc o întâlnire cu oameni de toate vârstele pentru conștientizarea tulburărilor de obezitate. Această întâlnire a fost o modalitate de a stabili o relație egală între medic și pacient, fără disconfortul unui ansamblu. „Conștientizarea oamenilor de a mânca bine este una din prioritățile ultimului deceniu – constată dr. Barbara Neglia – Educația alimentară ar trebui să fie predată în primii ani de viață și ar trebui stimulată în mediul școlar; prevenirea obezității în rândul copiilor înseamnă a avea mai puțini adulți obezi și, prin urmare, mai puțini adulți care suferă de „boli metabolice”. Astfel de întâlniri, organizate des în localități din Italia, au rezultate excelente și sunt utile pentru a obține sfaturi și reasigurări. „A fost o plăcere să intalnesc atât de multi oameni care au invins obezitatea sau cei care se luptă cu ea ”, a declarat dr. Simone Giungato, care cu aproximativ un an in urmă a propus să inceapă un astfel de proiect in Spitalul San Pio din Castellaneta, obținând cu acest prilej un mare consens, făcând astfel profesionalismul medicilor disponibil pentru toți. El ajută acum să înțeleagă lumea că răul de a lupta, sau răul deja învins, este o boală / patologie debilitantă, dar oricum se poate câștiga.
”Excesul de greutate și obezitatea au devenit importante probleme de sănătate publică de-a lungul anilor, deoarece acestea constituie un factor de risc semnificativ pentru debutul bolilor cronice și uneori debilitante, cum ar fi diabetul de tip II, hipertensiunea arterială, sindromul metabolic și unele tipuri de cancer „, avertizează dr. Rosanna Morea.
Evenimentul de la Castellaneta a fost al 5 –lea din ultimul an și s-a constituit ca unul important – fundamental chiar – pentru cei care s-au angajat sau trebuie să întreprindă o cale dificilă, cum ar fi lupta împotriva obezității. Pentru cei care nu suferă de ea, a fost o întâlnire deosebită, fiind prezenți oameni grași și foști oameni grași dar și din cei care trebuie să facă o intervenție pentru a pierde în greutate. „Apoi, aspectul psihologic este relevant, adică nu se acceptă disfuncțiile fizice, faciale pentru obezitate – a remarcat chirurgul plastic Vito Marino Posa – Pe lângă prevenirea obezității, în care cred foarte mult, corecția greutății cu ajutorul examinărilor medicale, consultațiile psihologice, regimuri dietetice direcționate, chirurgia plastică și reconstructivă, toate sunt menite să restabilească bucuria vieții oamenilor”.
„Întâlnirile acestea sunt și evenimente de informare pe tema obezității și post-obezității, o boală debilitantă atât la nivel fizic, cât și la nivel psihologic – reamintește Massimo Caforio, care în acești ani nu și-a cruțat niciodată lupta împotriva obezității – Este o întâlnire a familiilor care se luptă zi de zi pentru a distruge stigmatul omului gras prin vină. Pentru mine, așa cum știu mulți, a devenit o misiune de viață care însoțește pe cei care au o relație greșită cu mâncarea: pas cu pas, alături de mine, zi după zi, de-a lungul anilor m-am alăturat multor, mulți mă alătură în această misiune și mă simt în datoria de a mulțumi tuturor”. Amprenta de Onești
ÎN TOPUL CELOR MAI ACCESATE ARTICOLE, APĂRUTE ÎN ULTIMA PERIOADĂ PE SITE-UL AMPRENTA DE ONEȘTI, SE AFLĂ:
- LOVITURĂ LA CONSILIUL LOCAL ONEȘTI: CONSILIEREI LOCALE MIHAELA GEABOC BĂDIC I-A FOST RETRAS SPRIJINUL POLITIC AL ALDE – CU PESTE 1700 DE ACCESĂRI
- O ISTORIE (OCAZIONALĂ) A ONEȘTIULUI – CU 895 ACCESĂRI
- UNANIMITATE CU… DISPUTE ÎNCRÂNCENATE – CU 779 ACCESĂRI.
NE BUCURĂM CĂ URMĂRIȚI AMPRENTA DE ONEȘTI!