Din calendarul lunii iunie au fost rupte filele ce încheie anul școlar 2019 – 2020 pentru absolvenții de liceu, ei rămânând cu amintirile clipelor petrecute în orele de clasă! Călăuziți de către profesori dar și de părinți, absolvenții acestei promoții se pregătesc ca să deschidă porțile vieții, cu dorința de a merge pe un drum al împlinirilor.
Colegiul Național ”Dimitrie Cantemir” din Onești a fost absolvit la începutul lunii iunie de un număr de 203 absolvenți. Aceștia au urmat profilele Filologie – Intensiv Engleză (o clasă), Filologie, Matematică – Informatică – Intensiv Engleză (două clase), Matematică – Informatică, Științe ale naturii și Științe ale naturii – Intensiv Engleză. Iată și absolvenții care au reușit ca să obțină cele mai mari medii în acest an de studiu, ei fiind și șefii claselor menționate: Mălina Paula Pîrjol – care a fost desemnată ”șefă de promoție” , Oana Olariu, Anastasia Smarandi, Camelia Nicoleta Hîrjabă, Ștefan Marcu, Denisa Terchescu (ce a obținut media 10 la profilul Științele Naturii Intensiv Engleză) și Georgiana Cătălina Anghel. Să menționăm și profesorii diriginți ai celor șapte clase de absolvenți ai Colegiului Național ”Dimitrie Cantemir” din Onești: profesor – preot Cautiș Petrică, Daniela Lungu, Lăcrămioara Mutoiu, Costin Dobrotă, Crina Drug, Aura Ghiuș și Radu Bîrgăoanu.
Festivitatea de absolvire a ”cantemirenilor” aduce în Onești descătușarea tinerilor într-o defilare pe străzile și bulevardele municipiului, spre Catedrala Ortodoxă ”Pogorârea Duhului Sfânt” (unde soborul de preoți de aici săvârșește o slujbă de binecuvântare pentru toți absolvenții) și Casa de Cultură a Sindicatelor.
„Pentru voi, tinerii, acum se încheie un drum şi începe altul! Ceea ce urmează va fi greu pentru că de acum încolo nu veți mai fi evaluaţi doar în note, ci şi în realizări, în fapte. Dar suntem siguri că veți reuşi! Viaţa trebuie abordată cu optimism, dar şi cu responsabilitate”, a menționat prof. Aliana Ifrim, director al Colegiului Național ”Dimitrie Cantemir” dorind absolvenților ”să aveți încredere în voi, să aveți puterea de a vă concentra la examenele ce urmeză, să faceți alegerile potrivite, să corectați greșelile în timp util, să vă împliniți cât mai multe vise și, mai ales, vă doresc, să nu uitați să fiți fericiți!” În discursul rostit de pe scena Casei de Cultură prof. Aliana Ifrim a mai menționat:”În numele colegilor mei profesori, vă mulțumesc pentru tot ce am învățat de la voi, pentru că ați avut grijă, ca de fiecare dată, să ne captați atenția și să ne exersați mintea! Aţi ajuns la acest moment pentru că aţi învățat. Dar, acest lucru a fost posibil şi datorită sacrificiilor şi suportului părinţilor şi familiilor voastre. Să nu uitaţi niciodată aceste lucruri! Priviţi-i cât sunt de mândri de voi!
Dragi părinți, cu dumneavoastră împărtășim bucuria de a-i vedea pe tineri la sfârșitul acestei perioade din viața lor. Rezultatul este meritul lor, dar și meritul dumneavoastră. În numele Colegiului Național <<Dimitrie Cantemir>> vă mulțumesc încă o dată, vă felicit pentru reușita copiilor si vă doresc să aveți numai bucurii de pe urma lor.”
Foarte emoționante au fost și cuvintele șefei de promoție 2018 – 2019 a acestui colegiu, Mălina Paula Pîrjol:”Sunt onorată să mă aflu în fața dumneavoastră într-un context atât de valoros. Cuprinsă de nostalgie, îmi amintesc de primele momente petrecute în liceu, chiar de alegerea lui. Acum mă bucur că, în urma experienței de la Colegiul Național <<Dimitrie Cantemir>> au fost conturate cele mai profunde și solemne momente ale existenței mele, mă bucur că oamenii frumoși de aici au contribuit la dezvoltarea mea și a celorlalți colegi, punându-și amprenta pe modelarea personală. Pentru asta țin să mulțumesc cadrelor didactice și părinților, care au demonstrat implicare, seriozitate, demnitate, cunoaștere și îndrăzneală. <<Noi nu primim înțelepciune>>, spunea Proust, <<trebuie să o descoperim în noi înșine după o călătorie pe care nu o poate face altcineva în locul nostru>> . Trebuie ca totul <<să bată, să simtă, să plonjeze în adânc >> și să scoată întotdeauna <<perle >> și nu aspecte mediocre. Recunoașterea puterii de voință de care dispunem constituie performanța, căci << a ști e libertate și putere >>. Principiile și valorile acumulate în cei patru ani sunt punctul de plecare al viitoarelor realizări. Doresc să felicit colegii și absolvenții care astăzi încheie un capitol al vieții și să le transmit încredere, mândrie și entuziasm iar rezultatele de la examenul de bacalaureat să fie confirmarea muncii lor”. Mălina Paula Pîrjol a predat ”cheia succesului” elevului Alexandru Apostu (din clasa a XI a).
Să amintim faptul că mai mulți absolvenți ai Colegiului Național ”Dimitrie Cantemir” din Onești au reușit performanța de a fi olimpici naționali în anii de liceu. Astfel, Cristiana Chircu a obținut în clasa a IX a premiul special și în clasa a XII a Premiul I la Faza națională a Olimpiadei de Religie ortodoxă (îndrumător, profesorul preot Cautiș Petrică), Andreea – Petronela Butucaru a fost prezentă la Faza națională a Olimpiadei de Tehnologia Informației în clasa a IX a – când a obținut mențiune și medalie de argint) și în clasa a XII a (ea fiind îndrumată de prof. Daniela Piștea și Diana Tanga). La aceeași olimpiadă Mihai Lăcătuș a participat în clasa a IX a (prof. îndrumător Diana Tanga), Irina Florentina Moisă a fost prezentă în clasa a X a la Olimpiada Națională de Șah (prof. îndrumător Luminița Ifrim) iar Andrei Paraschiv, îndrumat de prof. Roxana Ciugudean, la Faza națională a Olimpiadei de Limba engleză.
Gala premiilor Colegiului Național ”Dimitrie Cantemir”
O altă sărbătoare a Colegiului Național ”Dimitrie Cantemir” din Onești a fost găzduită de Aula Bibliotecii Municipale ”Radu Rosetti”. Aici a avut loc Gala premiilor ”Cantemir”, la care au fost prezenți olimpicii naționali ai acestui colegiu dar și elevi din clasele V – VIII de la mai multe școli gimnaziale din zona Oneștiului. Ei au participat la Concursurile Colegiului Național ”Dimitrie Cantemir”, ce și-au câștigat o deosebită notorietate, ele deschizând o adevărată ”poartă a cunoașterii” pentru cei care pot deveni elevi ai acestei prestigioase instituții de învățământ din municipiul de pe Trotuș. Pentru început, la această festivitate au fost premiați olimpicii naționali, cei care au dus ștafeta Colegiului Național ”Dimitrie Cantemir” la puternicele confruntări ale olimpiadelor școlare. Cristiana Chircu (premiul I la Olimpiadei Naționale de Religie ortodoxă, prof. îndrumător preot Cautiș Petrică), Ștefan Nicolae Dascălu și Bogdan Vasile Petrea (ambii obținând medalii de aur și mențiuni a Ministerului Educației Naționale –MEN, la Olimpiada de Tehnologia Informației, sub îndrumarea prof. Daniela Geanina Piștea), Horia Paul Nicolcea (medalie de argint la Olimpiada Națională de Matematică, prof. îndrumător Ovidiu Codreanu), Nicolae Gătej (medalie de argint și mențiune MEN la Olimpiada Națională de Fizică, prof. îndrumător Neculai Sandu), Alexia – Andreea Dănilă (mențiune la Faza națională a Olimpiadei la Limba și literatura română, prof. îndrumător Adina Elena Mitroiu) au fost ”cantemirenii” premiați la această festivitate alături de autorii altor succese și performanțe. Astfel, au mai fost premiați Ștefan Ștefănescu (medalie de argint și mențiune MEN la Olimpiada Națională de Fizică, el fiind inclus în lotul lărgit al Naționalei de Fizică – îndrumător prof. dr. Costin Dobrotă), Maria – Bianca Filip (medalie de bronz la Olimpiada Națională de Tehnologia Informației), Theodor – Cristian Mitrofan (evidențiat cu Diplomă de onoare la Olimpiada Națională de Fizică, prof. îndrumător Lenuța Basoc), Federica Raluca Bărcăceanu și Giulia Ștefania, ce au obținut mențiuni speciale la Faza națională a Olimpiadei de Limba italiană, Silvia Maria Berescu (mențiune specială la Olimpiada de Limba franceză, prof. îndrumător Lăcrămioara Elena Agachi).
La Gala premiilor Colegiului Național ”Dimitrie Cantemir” au fost premiați și ceilalți participanți la Etapa națională a olimpiadelor școlare: Andreea Petronela Butucaru (la Olimpiada Națională de Tehnologia Informației – prof. îndrumător Daniela Geanina Piștea), Cosmin Cercel (la Olimpiada Națională de Limba latină, sub îndrumarea prof. Maria Cercel), Daria Maria Drăgan (la Olimpiada Națională de Limba engleză, îndrumător prof. Alina Frățilă), Ana Maria Enache (la Olimpiada Națională de Istorie – prof. îndrumător Bogdan Florin Romandaș), Eliza Raluca Luchian (la Olimpiada Națională de Limba engleză , prof. îndrumător Adina Crina Drug). Au mai fost premiați David Andrei Drăgan și Ștefan Smarandi (ambii, participanți la Olimpiada Națională de Fizică, prof. îndrumător Lenuța Basoc), Andrei Tudor Iliescu (participant la aceeași olimpiadă, îndrumător prof. dr. Costin Dobrotă) , Octavian Susanu (prezent la Olimpiada Națională de Chimie, prof. îndrumător Aura Ghiuș), Jaqueline Aimee Moraru, Maria Secară (ambele, la Olimpiada Națională de Limba română, prof. îndrumător Adina Elena Mitroiu) și Anastasia Macău (prezentă la Olimpiada Națională de Șah – prof. îndrumător Sava Adrian Oancea). Este de menționat și ”dubla performanță” a elevilor Cristiana Chircu (prezentă și la Olimpiada Națională de Filosofie, îndrumată de prof. Dana Cerasela Sticlaru) și Ștefan Ștefănescu (participant și la Olimpiada Națională de Informatică, sub îndrumarea prof. Otilia Simona Panfil).
După premierea acestor veritabili ”ambasadori” ai Colegiului Național ”Dimitrie Cantemir” a urmat un moment muzical deosebit prezentat de Bianca Mașala și Vlad Prisecariu (”cantemireni dăruiți muzicii”). Prezența la Gala premiilor Colegiului Național ”Dimitrie Cantemir” a reprezentanților Comitetului de părinți de la această instituție dar și a numeroși profesori din Onești, Târgu Ocna și de la școlile gimnaziale din apropierea municipiului a arătat importanța pe care o au Concursurile ”Cantemir”. Organizate an de an ele sunt ca o provocare a talentului ”gimnaziștilor”, astfel că a devenit un moment mult – așteptat și premierea celor mai buni concurenți de la această activitate ce înnobilează colegiul oneștean. Cu bucuria celor mai frumoase împliniri rând pe rând profesorii Colegiului ”Cantemir” au premiat pe elevii care au obținut cele mai bune rezultate la concursurile de la Limba franceză, Limba engleză, Chimie, Limba română dar și de la Informatică (acest concurs, numit ”Cantemirian Info Contest” , a ajuns la ediția a XI a și este înscris în Calendarul activităților județene ale Inspectoratului Școlar Județean Bacău). Între Concursurile ”Cantemir” a fost evidențiat și Concursul județean de arte, ce s-a bucurat de un număr mai mare de concurenți decât în anul trecut și care a fost organizat ”cu dorința tinerelor talente de a spune ceva, altfel decât în mod obișnuit”.
Bucuria profesorilor de la Colegiul Național ”Dimitrie Cantemir”, ce au organizat concursurile, a directoarei acestei instituții – prof. Aliana Ifrim (ce a moderat festivitatea de premiere), a fost împărtășită și de elevi. Venind și participând la aceste concursuri, ca elevi ai școlilor oneștene, din Târgu Ocna ori din satele Deleni, Urechești, Cașin și din alte localități, cu toții au avut mulțumirea unei împliniri, pe care o vor purta în priviri, sub aripa viitorului, ca o amintire de neuitat. Ion Moraru