Categorii
Diverse Uncategorized

Frumusețe, iubire, speranță

belc el a.jpg

Orașul Târgu Ocna, în care  ”freamătul turiștilor” este prezent la tot locul – fie în Salină, în modernele magazine ori  pe  străzile și aleile luate cu asalt de dimineață și până seara târziu-  a fost recent vizitat de un mare număr de pensionari, aflați la odihnă  și la tratament în ”cuceritorul” Hotel Măgura. Această locație este mai mult decât ”cuceritoare”  prin condițiile deosebite de cazare, prin oportunitățile  oferite  de  Centrul de recreere SPA (cu  piscină, cu bazin cu saramură, cu saună uscată și altele) dar și prin  specialitățile culinare  foarte gustoase,  prin  atmosfera plăcută și de relaxare  cu care orchestra restaurantului încântă  iubitorii cântecului și dansului.  ”Mulțumim pentru toate condițiile oferite de Hotelul Măgura din Târgu Ocna! Aici am găsit tot ce ne trebuie nouă, pensionarilor”, a declarat Elena Belciu, președinta Asociației  Pensionarilor din Onești, ce  a fost prezentă  cu 52 pensionari  din acest municipiu în orașul – stațiune  turistică Târgu Ocna. Gândurile sale au fost împărtășite și de  Ioan Florescu, președintele Asociației  Liga Pensionarilor ”Unirea” din Satu Mare, prezent pentru prima dată  pe aceste meleaguri băcăuane, care a mai menționat:”Ne simțim foarte bine împreună, ne-ați făcut o impresie foarte  plăcută și vă mulțumim mult pentru ospitalitate!”

  Având ”la timonă” pe  cunoscutul interpret oneștean  de muzică populară Florin Popa (prezent și în spectacolele pe care le susține Ansamblul  Folcloric ”Busuiocul” din Bacău – ”mesager fanion” al folclorului de pe aceste meleaguri moldave) – formația Hotelului ”Măgura” din Târgu Ocna a oferit clipe  de mare bucurie celor care s-au aflat  aici la odihnă și tratament. Organizarea unei seri festive, în care atmosfera a fost deosebit de plăcută și prietenoasă, a prilejuit oaspeților  și reîntâlnirea cu melodiile tinereții lor (”Într-o noapte târzie / am putut să zâmbesc / Pe drumul iubirii  voi fi lângă tine mereu / Doar tu poți vedea  ce se ascunde în sufletul meu / Ești raza de soare ce mi-ai adus  dragostea / De n-ai fi lângă mine / N-aș ști să trăiesc”.  Un moment cu totul pitoresc și plin de inedit a fost cel prezentat de un grup de peste 10 pensionare din Onești care,  în straie populare și împodobite cu frumoase  coronițe  cu flori de sânziene și cu jobene (pălării înalte  de ceremonii), într-o deosebită ”descătușare coregrafică” , au ridicat ștafeta la înălțimea  profesioniștilor. Ele au dansat și au  invitat la dans oameni de toate vârstele, pentru ca în final să dăruiască celor mai tineri coronița – lucrată cu multă migală, a minunatelor flori! Seară de seară frumoasa atmosferă sărbătorească de la Restaurantul Hotelului Măgura a fost trăită cu bucurie și de Floarea Ivanof, administrator al Hotelului Măgura, fost primar al orașului Târgu Ocna (între anii 2008 – 2012), o ființă  ce ” are o capacitate care o detaşează prin aceea că transferă realitatea umană, la sinteză, expresia sobră, împietrită a mediului din oricare incintă, în sublim, în estetic” (după cum menționa într-un frumos reportaj despre orașul Târgu Ocna jurnalistul buhușean Aurel V. Zgheran). În același reportaj (publicat la 21 septembrie 2010), el mai menționa:” Fiecare a pus încă un rând de cărămizi peste fundaţia înaintaşilor. De veacuri, Târgu-Ocna se preschimbă în formă dar îşi duce mai departe acelaşi spirit, obiectivându-şi devenirea în timp prin ceea ce a construit pentru istorie, în primul rând în orizontul cultural”.

belc el b.jpg

Ziua Internațională a Iiei și a portului românesc sărbătorită la Târgu Ocna

  O sărbătoare sublimă a avut loc în după – amiaza zilei de luni 24 iunie în  centrul orașului – stațiune Târgu Ocna. Aici, grupul de pensionari, aflați la odihnă și tratament în localitatea de sub vârful Măgurii au sărbătorit Ziua Internațională a Iiei  și a portului românesc. Astfel, în jur de 100 de persoane – membri ai  Asociației Pensionarilor Onești,  de la Uniunea Județeană a Pensionarilor din Galați dar și  20 de  vârstnici  reprezentând  o asociație  similară din  județul Satu Mare, s-au adunat în piațeta din fața Primăriei orașului Târgu Ocna și au cinstit  prin cântec, dans și voie bună această sărbătoare. În timp ce bărbații au avut frumoase  cămăși cusute cu motive populare, reprezentantele sexului frumos au impresionat prin  iile și  catrințele ce fac parte din costumul popular tradițional  dar și…  prin  coronițele  din flori de sânziene, pe  care le-au purtat pe cap. Activitatea a constat în realizarea unui  inedit ”flash mob” (cu secțiuni de fotografiere și filmare), după care  au răsunat cântecele și dansurile populare, în ritmul cărora participanții au întins o horă mare!

    Inițiativa de a sărbători Ziua Internațională a Iiei și a portului românesc a pornit de la Elena Belciu, președinta Asociației Pensionarilor din Onești, ce a fost îmbrățișată și de grupurile de pensionari din județele Galați și Satu Mare.

  ”Slavă Domnului că străbunii ne-au lăsat portul popular, de o frumusețe deosebită! Să nu ne fie  rușine ca la fiecare sărbătoare să îmbrăcăm costumul popular tradițional! Să ne rugăm ca nouă să nu ne lipsească energia și curajul  de a ne implica în manifestări culturale menite a  transmite tinerilor caractere  drepte, ferme, cu dragoste față de țară”, a declarat Mihai Vasi, membru al Uniunii  Județene a Pensionarilor Galați. Este demn de remarcat faptul că la aceste momente de neuitat au fost împărțite fire de sânziene, ”s-a jucat colacul” și au fost recitate și versuri despre frumusețea costumului popular tradițional  românesc. 

”Fată dragă, pune-ţi ie, / Şi cinsteşte-o prin purtare, / Nu-i un moft, e-o datorie /  Şi o clipă de-nchinare. / Au purtat-o şi străbunii / Când plecau la liturghie, /  Are-n ea gustul ţărânii /  Şi-al iubirii de moşie. /  Au cusut în pânza deasă /  Greu, cu sufletu-n litanii /  Şi în lacrimă pioasă  /  Au albit aceste danii. / Semne magice, discrete, /  Doruri prinse-n fir de aţă /  Parcă-s tainice versete, / Plâns şi slavă pentru viaţă. /  Erminii prin acul vremii, / Cruce, floare, frunză, ram, /  Tu de-mbraci haina luminii / Porţi icoana unui neam. / Preţuieşte-o! Este sacră! / Şi în strai de sărbătoare /Tu colindă lumea toată, / Dă de veste la hotare / Că româncele-s frumoase / Şi c-am fost şi vom mai fi, / Sânzâiene luminoase / Îmbrăcate-n mândre ii”.

  Fiind  pătrunse  de  o puternică dragoste pentru costumul popular  aceste versuri au fost scrise de o ”veșnică iubitoare de tradiție și neam, tânăra autoare Angelina Nădejde din Iași. Un suflet care e ” doar un grăunte de lumină ce a încolţit la hotarul cuvintelor,  nimic mai mult!” și care crede  – după cum a mărturisit într-un  interviu acordat scriitorului Gheorghe A. Stroia – că  ”fiecare suflet are  chimia sa, cu legături, valenţe, legi scrise sau nescrise,  echilibre şi dezechilibre, reacţii de atracţie şi  respingere, energii create şi necreate.  Poezia poate fi unul dintre  catalizatorii acestor mecanisme. În egală măsură rugăciunea,  muzica, pictura şi tot ce reprezintă artă influenţează într-un mod pozitiv toate aceste stări prin care trece sufletul. Un gram de frumos, de iubire, de speranţă  şi putem fi fericiţi”     Ion Moraru

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s