Categorii
Evenimente Uncategorized

Proiect european de succes la Școala Postliceală Sanitară ”Carol Davila” din Onești

 

c davila 4.jpg

Școala  Postliceală Sanitară  ”Carol Davila” din Onești desfășoară (din 30 august 2018 și până la 30 octombrie 2019), prin   Programul ERASMUS +, proiectul cu titlul „Practica Europeană în dezvoltarea competențelor profesionale în domeniul nursingului pentru acces pe piața muncii” (cod proiect: 2018-1-RO01-KA102-047501). Este  al treilea proiect de acest gen finanțat  din fonduri europene ce se derulează la Școala Postliceală  Sanitară ”Carol Davila”. Obiectivul general al acestui proiect are în vedere  creșterea calității pregătirii profesionale inițiale și sporirea șanselor de integrare pe piața muncii a 40 de viitori asistenți medicali generaliști printr-un stagiu de instruire practică într-o unitate de profil din Uniunea Europeană ( în Italia). Ca obiective specifice ale acestui proiect menționăm că pe lângă efectuarea unui stagiu clinic  într-o unitate de profil din altă țară se are în vedere și  cunoașterea criteriilor Uniunii Europene în întocmirea planului de nursing  (România are implementat actualmente conceptul de nursing al Virginiei Henderson pe cele 14 nevoi) și îmbunătățirea competențelor generale și specifice : stabilirea diagnosticelor de nursing, aplicarea planurilor de îngrijire și a intervențiilor autonome și delegate.

Despre impactul proiectului  prof. Ioana Adobricăi, director al Școlii Postliceale Sanitare ”Carol Davila” din Onești ne-a declarat:” Elevii noștri au putut cunoaște  programele  terapeutice aplicate practic într-un centru de recuperare  psihiatrică, au dobândit competențe privind stabilirea  diagnosticelor de nursing, de aplicare a planurilor  de îngrijire și a intervențiilor  autonome la pacienții cu afecțiuni psihiatrice și comportament disturbant, pentru reabilitarea lor socială. Tot ca obiective specifice ale acestui proiect se înscriu cunoașterea serviciilor medicale  din altă țară și regulile de funcționare a acestor servicii  precum și obținerea Certificatului Europass pentru evidențierea  unor experiențe diferite față de alți absolvenți. De asemenea,  s-a avut în vedere  și obiectivul de  dezvoltare a unei linii de cooperare internațională  cu unități de profil  medical  / unități de învățământ  de profil medical  din Europa, așa cum este el  prevăzut în Planul de Acțiune al Școlii  Postliceale Sanitare  <<Carol Davila>> (2017 – 2022) în vederea creșterii calității actului educațional prin oferirea  unor oportunități de diversificare a mediului și metodelor de practică”. Stagiul s-a desfășurat în regiunea Piemonte (Italia), structura Clubhouse – Centrul de reabilitare psihiatrică din Spinardi, care aparține de Societa Cooperative Sociale ”Interactiva”. Programul de stagiu  a constat în câte șase ore pe zi, timp de două săptămâni (totalizând un număr de 60 de ore de pregătire practică). Primul flux cu elevi în acest proiect european a avut loc între 6 – 17 mai (cu  20 elevi din anul III) iar cel de-al doilea flux (cu 20 elevi din anul I) a fost cuprins între  10 – 21 iunie 2019.

c davila 2

”Se știe că mulți asistenți medicali își doresc ca să lucreze în străinătate. Efectuarea, de către elevii noștri a unui stagiu clinic în  unitatea medicală din Italia le-a dat acestora o mai bună înțelegere la ceea ce înseamnă să lucrezi în străinătate, care sunt așteptările! Ei au căpătat această experiență care  aduce o  creștere a șanselor de integrare pe piața muncii! Și mai este ceva: un obiectiv ce se materializează într-un rezultat este de a învăța lucruri noi, care să fie promovate  în sistemul de sănătate! Elevii care au participat la mobilitatea din Italia au dobândit o mai bună înțelegere și deschidere în ceea ce privește  bolile psihice, au văzut ce înseamnă  să lucrezi într-o echipă medicală cu adevărat!”, a declarat  Oana Theodora Barna, de la Școala Postliceală Sanitară ”Carol Davila” din Onești.

Respectarea  normelor de protecția muncii, acomodarea cu regulile organizaționale din mediul privat dintr-un sistem de sănătate diferit de cel românesc, verificarea, prin practică, în această clinică din Italia a  cunoștințelor dobândite  în școala românească sunt câteva din lucrurile care dau încredere participanților la acest proiect, ce  își pot pune în valoare și alte  competențe (analizarea și evaluarea  planului de îngrijire rezultat  în urma studiului de caz din timpul plasamentului,  administrarea de medicamente cu rol delegat – sub supravegherea tutorelui, dezvoltarea limbajului tehnic și a abilităților de comunicare într-o limbă străină).

Prin participarea în acest proiect, alături de  fișa de monitorizare și de fișa de evaluare referitoare la prezența la această mobilitate,  elevii Școlii Postliceale Sanitare  << Carol Davila>> din Onești au avut prilejul  întocmirii ”planurilor de îngrijire” (fapt ce necesită  efectuarea  culegerii de date relevante și interpretarea acestora, enunțarea diagnosticelor, ierarhizarea  priorităților de îngrijire, efectuarea intervențiilor autonome). Asupra  modului de întocmire a  ceea ce se numește ”Plan de îngrijire pentru un bolnav” –  lucru ce a fost urmărit pe parcursul derulării acestui proiect european, Oana Theodora Barna a menționat:” Planul de îngrijire pentru un bolnav este  un document pe care îl realizează asistentul medical, documentul completând fișa medicală, din care face parte și foaia de observație a medicului. Acest plan de îngrijire pentru un pacient se introduce și în sistemul sanitar românesc, la nivelul tuturor spitalelor, în prezent având loc discuții despre  actualitatea acestuia, în ce formă și dacă se poate crea o uniformizare”.

Prin activitatea desfășurată toate converg spre alcătuirea unui portofoliu personal dezvoltat, lucru de care cei 40 de elevi ai Școlii Sanitare Postliceale ”Carol  Davila” cuprinși în acest proiect european se simt împliniți, pentru că au o mapă  de profil ocupațional mai bogată, prin bunele  practici europene învățate.

Ion Moraru

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s