”Bursa locurilor de muncă” organizată vineri 26 iulie de Asociația Împreună pentru viitor Bacău și Agenția Județeană de Ocupare a Forței de Muncă a adus speranța găsirii unui loc de muncă pentru peste 350 de oameni. Ei au trecut pragul Sălii de Sport a Liceului Tehnologic ”Petru Poni” din Onești (unde a avut loc această acțiune, organizarea fiind una deosebită), cunoscând oferta angajatorilor, afișată în apropiere. Doritorii aflați în căutarea unui loc de muncă s-au bucurat întâlnind reprezentanții a 53 de firme, la care s-au putut interesa despre condițiile de muncă oferite. Astfel, veniți din Onești, Tg. Ocna, Dărmănești, Comănești, de la Urechești, Gura Văii, Livezi, Mănăstirea Cașin și din multe alte localități, ei și-au putut depune CV-ul, având speranța de a găsi job-ul visat.
La deschiderea Bursei locurilor de muncă de la Onești prof. Paula Rusu (membru nou al Asociației Împreună pentru viitor Bacău), a prezentat acest ONG care s-a implicat în construcția a două case pentru familii nevoiașe – la Bârsănești și Dofteana, precum și în mai multe campanii umanitare și de plantare de copaci. Ea a felicitat pe toți cei care au dat curs invitației de a fi prezenți la acest eveniment și a urat succes în găsirea unui loc de muncă. ”Felicit participarea din partea angajatorilor și a celor care caută un loc de muncă, între ei tinerii fiind într-o proporție mare! Sperăm ca pentru cei ce doresc să se angajeze, această bursă să aducă încheierea unui contract de muncă”, a menționat Mihaela Nicolcea, reprezentant din Onești al Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Bacău. Ea a declarat că ”AJOFM se preocupă permanent și sprijină tinerii și persoanele care caută un loc de muncă prin cele două burse anuale pe care le organizează – Bursa generală din luna aprilie și Bursa absolvenților, din octombrie”.
Este de menționat faptul că încă de la deschidere ”Bursa locurilor de muncă” de la Onești s-a bucurat de un interes major, locul de desfășurare a acesteia cunoscând ”freamătul unui stup”. Astfel, în prima jumătate de oră peste 150 de persoane s-au prezentat direct angajatorilor, dornici să afla cât mai multe lucruri despre oferta celor 750 locuri de muncă disponibile în societățile comerciale ale Oneștiului cât și a celor aflate în apropierea acestui municipiu. Daniel Mănăilă, reprezentant pe zona Moldovei a unui important lanț de magazine (”Penny Market” – ce are 260 magazine în țară, din care în zona Moldovei 47) , a declarat: ”Această bursă a avut un real succes. Am strâns peste 50 CV-uri, ceea ce este mai mult decât OK! Toți vor fi contactați în vederea stabilirii unui interviu. Avem speranțe ca locurile de muncă ce le avem disponibile să se ocupe în imediata perioadă, deoarece unii dintre doritori se pliază pe cerințele noastre! Felicit pe cei care s-au implicat în organizarea Bursei locurilor de muncă de la Onești, se vede că poate fi un exemplu pentru cele care urmează!” El a remarcat faptul că ”Bursa locurilor de muncă de la Onești a fost la nivelul unor acțiuni similare de la Brașov și Iași ori poate chiar mai sus, întrecându-le pe cele de la Roman și din alte localități, la care am participat”.
Un proiect foarte bun
Alături de ”Penny Market” a fost și… concurența – de la magazinele ”Profi”, care adunate sunt peste 1000 în toată țara, în municipiul Onești în luna septembrie deschizându-se un alt magazin nou ”Profi”- în zona sensului giratoriu de la gară. ”Este un proiect foarte bun pentru angajatori dar și pentru persoanele ce nu au un loc de muncă, ele putându-și găsi un job pe placul lor! Mă bucur că am participat la această acțiune, fiind un lucru bun să fiu de folos oamenilor”, ne-a declarat Veronica Mănăilă, reprezentanta acestei firme, cu bucuria că a adunat peste 30 de CV-uri de la persoanele dornice de încadrare în muncă. Impresii deosebite despre acest eveniment oneștean ne-au fost împărtășite și de Cristi Frâncu, reprezentant al unei agenții din Bacău de recrutare a forței de muncă. El a evidențiat ”organizarea foarte bună! Ca și prezență a potențialilor angajați mă așteptam să fie așa! Am găsit aici un om de valoare pentru firma noastră!” Anca Bădan, care a reprezentat la Bursa locurilor de muncă SC Chimcomplex SA, a remarcat un fapt:”Dacă acum 5 – 6 ani la astfel de evenimente veneau cei disponibilizați de la diverse firme, acum este altceva, au venit și oameni care lucrează în străinătate, ce ar dori să se retragă în România! Păcat că nu au și calificările necesare!” Acest fapt – ”criza locurilor de muncă și lipsa calificării în meseriile de pe platforma petrochimică Borzești” – a fost evidențiat și de ing. Mihai Dumitru (de la SC Chimcomplex), care a subliniat și … lipsa maiștrilor (ce ”au și ei locul lor, la Onești ultima generație de maiștri fiind școlarizată în 1994!”)
Foarte solicitat la acest eveniment (pe care l-a considerat ”benefic, ce și-a atins obiectivul”), a fost Silviu Gagu, de la Centrul Militar Județean Bacău, el oferind informații tinerilor pentru a putea urma o carieră militară. ”Este un pas și este bine ca să se organizeze mai des astfel de activități, atât pentru angajatori cât și pentru angajați”, ne-a declarat reprezentantul Salinei Târgu Ocna la această bursă a locurilor de muncă. Bucuria organizării acestui eveniment de succes a fost împărtășită și de prof. Adrian Podaru, directorul Liceului Tehnologic ”Petru Poni” din Onești, care a fost gazdă a întregii desfășurări. ”Sperăm ca toți cei aflați în căutarea unui loc de muncă să își găsească de lucru. Ne bucurăm că am putut organiza această bursă”, ne-a declarat prof. Adrian Podaru, directorul Liceului Tehnologic ”Petru Poni” din Onești, instituție de învățământ care are în prezent 500 elevi (având o creștere în ultimii trei ani cu 100 elevi).
Coordonator alături de Cristina Gușu, al acestui proiect Florentin Iftime ne-a declarat:”Organizarea la Onești a Bursei locurilor de muncă, succesul de care s-a bucurat aceasta au arătat necesitatea organizării mai des în municipiul de pe Trotuș de astfel de evenimente! Angajatorii au cerut ca minim de două ori pe an să organizăm Bursa locurilor de muncă! Venim astfel în sprijinul angajatorilor de a-și găsi forța de muncă necesară dar și al cetățenilor Oneștiului și a localităților apropiate (șomeri,absolvenți, persoanele ce beneficiază de ajutor social), care sunt în căutarea unui loc de muncă. Categoriile de vârsta ale participanților la această bursă au fost: 45,4 la sută între 18-35 ani, 35,4 la sută intre 36-50 ani și 19,2 la sută peste 50 ani. Succesul ne-a fost confirmat și de reprezentanții societăților care la plecare, majoritatea, ne – au spus că au strâns între 20 și 50 CV-uri și ne-au mulțumit pentru modul de organizare și pentru inițiativă. Ne-a bucurat faptul că au fost făcute angajări chiar în ziua evenimentului! În Onești nu s-a mai organizat de 4 – 5 ani o bursă a locurilor de muncă iar aceasta s-a dovedit un succes!” Florentin Iftime a mai menționat un lucru:”Este din ce în ce mai actual mesajul asociației noastre – Implică-te! Indiferența nu este o soluție!”
Pe lângă faptul că organizatorii au realizat un panou cu toate ofertele de muncă disponibile, i-au ajutat pe doritori în xeroxarea și depunerea CV-urilor, a mai fost un fapt deosebit la acest eveniment oneștean: un grup de tineri (persoane private de libertate din Târgu Ocna), au fost prezenți și familiarizați cu întocmirea unui CV în vederea integrării lor în societate. În final a fost anunțat și următorul proiect al Asociației Împreună pentru viitor Bacău: reconstrucția, pentru o familie opt copii, a unei case aflate în apropierea Mănăstirii Tisa Silvestri. Ion Moraru