Categorii
Aeternum Uncategorized

In memoriam ING. NICOLAE WILHEM

În drumul spre cer  a plecat încă o personalitate emblematică din Oneștiul  care  se stinge  încet – încet, rămânându-i  doar mândria din alte vremuri (când realiza peste 50 la sută din producția industrială a județului Bacău, acum în municipiul de pe Trotuș nemaifiind nici o societate comercială care să aibă peste 1000 de muncitori!) Inginerul Nicolae Wilhem, fost director al IUGTC Onești, a părăsit această lume la vârsta de 85 ani, fiind condus cu tristețe și durere în suflet pe ultimul drum. Cortegiul funerar a pornit de la Catedrala Ortodoxă ”Pogorârea Duhului Sfânt”, unde  un sobor de preoți  din municipiul Onești a săvârșit slujba  de înmormântare. La acest moment trist al despărțirii  părintele  Constantin Alupei (fost protopop al Protopopiatului Onești), a adus  un pios  omagiu inginerului Nicolae Wilhem, mărturisind că acesta ”a fost cel care a făcut ca să fie luate  cu excavatoarele  primele cupe  de pământ  pentru  ridicarea și înălțarea  majestuoasei catedrale  oneștene”. Este de menționat faptul că Nicolae Wilhem s-a născut în Adjud dar întreaga sa viață și-a dăruit-o Oneștiului!

În conștiința locuitorilor municipiului Onești inginerul Nicolae Wilhem  rămâne  directorul care a condus  mai multe decenii IUGTC Onești,  firmă ce a fost  un adevărat ”motor” al dezvoltării  acestor meleaguri, fiind mereu alături de Trustul de Construcții Industriale din localitate El a fost și omul ”care sprijinea  din umbră” sportul oneștean. În  amintirile nepieritoare ale  iubitorilor fotbalului din municipiul Onești  inginerul Nicolae Wilhem este cel care a sprijinit mai întâi  secția de fotbal a Clubului Sportiv Muncitoresc Borzești (care avea nu mai puțin de 9 secții sportive!)  pentru ca apoi să construiască  ”un teren de fotbal ca lumea” – stadionul MECON (Mecanica – Construcții Onești).

Iată câteva din însemnările timpului, rămase grație internetului, care  readuc în memorie atât personalitatea inginerului Nicolae Wilhem  dar și lucruri ce  rămân în istoria Oneștiului:” Nicolae Wilhelm avea în cap să construiască un stadion pentru echipa sa. În Oneşti existau încă două arene, Energia şi CSM Borzeşti, însă acestea nu-l mulţumeau. Văzuse în Suedia un stadion micuţ care s-ar fi pretat Mecon-ului. Zis şi făcut. Cu materiale recuperabile, dar şi cu munca oamenilor din fabrică, cei care susţineau echipa, a început construcţia stadionului Mecon. Ore de muncă, uneori la lumina farurilor, noua arenă urma să aibă un gazon de o calitate deosebită, cu un drenaj excelent”. Ing. Nicolae Wilhem a sprijinit mult  echipa de fotbal  Mecon, care  cu  un  președinte de club (Nicolae Puiu)  împătimit de  visul ca ”Oneștiul să aibă echipă în Divizia A” , având ca antrenor pe Toader Șteț și fotbaliști devotați  cu toată puterea  împlinirii  marii aspirații, au reușit în 1998 această mare performanță sportivă! Timp de două sezoane competiționale (în care FC Onești a activat în Divizia A), mii și mii de oneșteni  și iubitori ai fotbalului din localitățile de pe valea Trotușului și din jurul acesteia, au luat cu asalt Stadionul ”Mecon”,  urmărind aici  meciuri cu cele mai mari echipe de fotbal ale României.

Fot o a.jpg

Cu mare strângere  de inimă și cu durere în suflet fotbaliștii de la Mecon Onești au fost împreună la despărțirea de ing. Nicolae Wilhem. Și cum ”o iubire alb albastră la Onești va fi mereu” (pentru echipa de fotbal FC Onești, ce avea culorile alb / albastru), personalitatea inginerului  Nicolae Wilhem va fi mereu vie în memoria  locuitorilor acestor meleaguri.  Amprenta de Onești  

 

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s