În drumul spre cer a plecat încă o personalitate emblematică din Oneștiul care se stinge încet – încet, rămânându-i doar mândria din alte vremuri (când realiza peste 50 la sută din producția industrială a județului Bacău, acum în municipiul de pe Trotuș nemaifiind nici o societate comercială care să aibă peste 1000 de muncitori!) Inginerul Nicolae Wilhem, fost director al IUGTC Onești, a părăsit această lume la vârsta de 85 ani, fiind condus cu tristețe și durere în suflet pe ultimul drum. Cortegiul funerar a pornit de la Catedrala Ortodoxă ”Pogorârea Duhului Sfânt”, unde un sobor de preoți din municipiul Onești a săvârșit slujba de înmormântare. La acest moment trist al despărțirii părintele Constantin Alupei (fost protopop al Protopopiatului Onești), a adus un pios omagiu inginerului Nicolae Wilhem, mărturisind că acesta ”a fost cel care a făcut ca să fie luate cu excavatoarele primele cupe de pământ pentru ridicarea și înălțarea majestuoasei catedrale oneștene”. Este de menționat faptul că Nicolae Wilhem s-a născut în Adjud dar întreaga sa viață și-a dăruit-o Oneștiului!
În conștiința locuitorilor municipiului Onești inginerul Nicolae Wilhem rămâne directorul care a condus mai multe decenii IUGTC Onești, firmă ce a fost un adevărat ”motor” al dezvoltării acestor meleaguri, fiind mereu alături de Trustul de Construcții Industriale din localitate El a fost și omul ”care sprijinea din umbră” sportul oneștean. În amintirile nepieritoare ale iubitorilor fotbalului din municipiul Onești inginerul Nicolae Wilhem este cel care a sprijinit mai întâi secția de fotbal a Clubului Sportiv Muncitoresc Borzești (care avea nu mai puțin de 9 secții sportive!) pentru ca apoi să construiască ”un teren de fotbal ca lumea” – stadionul MECON (Mecanica – Construcții Onești).
Iată câteva din însemnările timpului, rămase grație internetului, care readuc în memorie atât personalitatea inginerului Nicolae Wilhem dar și lucruri ce rămân în istoria Oneștiului:” Nicolae Wilhelm avea în cap să construiască un stadion pentru echipa sa. În Oneşti existau încă două arene, Energia şi CSM Borzeşti, însă acestea nu-l mulţumeau. Văzuse în Suedia un stadion micuţ care s-ar fi pretat Mecon-ului. Zis şi făcut. Cu materiale recuperabile, dar şi cu munca oamenilor din fabrică, cei care susţineau echipa, a început construcţia stadionului Mecon. Ore de muncă, uneori la lumina farurilor, noua arenă urma să aibă un gazon de o calitate deosebită, cu un drenaj excelent”. Ing. Nicolae Wilhem a sprijinit mult echipa de fotbal Mecon, care cu un președinte de club (Nicolae Puiu) împătimit de visul ca ”Oneștiul să aibă echipă în Divizia A” , având ca antrenor pe Toader Șteț și fotbaliști devotați cu toată puterea împlinirii marii aspirații, au reușit în 1998 această mare performanță sportivă! Timp de două sezoane competiționale (în care FC Onești a activat în Divizia A), mii și mii de oneșteni și iubitori ai fotbalului din localitățile de pe valea Trotușului și din jurul acesteia, au luat cu asalt Stadionul ”Mecon”, urmărind aici meciuri cu cele mai mari echipe de fotbal ale României.
Cu mare strângere de inimă și cu durere în suflet fotbaliștii de la Mecon Onești au fost împreună la despărțirea de ing. Nicolae Wilhem. Și cum ”o iubire alb albastră la Onești va fi mereu” (pentru echipa de fotbal FC Onești, ce avea culorile alb / albastru), personalitatea inginerului Nicolae Wilhem va fi mereu vie în memoria locuitorilor acestor meleaguri. Amprenta de Onești