Categorii
Reportaj Uncategorized

În ”inima pământului”, la Salina Târgu Ocna

1 s 3.jpg

Vara este anotimpul călătoriilor, al amintirilor de neuitat. Este timpul în care  pornim să cunoaștem locuri noi, să ne bucurăm de frumusețile patriei. Un astfel de loc mirific, ce aduce în suflet ”taina  descoperirii” unui tărâm din adâncuri este Salina Târgu Ocna.  Trecând peste ”coșmarul”  drumului (încă  nefinalizat pe câteva sute de metri), care ne conduce  către poarta Salinei , pornim de aici cu un autobuz spre a ajunge în subteran. Aici razele soarelui  sunt foarte darnice și ne toropesc cu căldura lor iar în autobuz  cei porniți în descoperirea ”lumii din adâncuri” vorbesc în  mai multe limbi străine , în mod frecvent în limbile engleză, italiană și franceză, copleșindu-ne și graiul moldovenesc al turiștilor de peste Prut! Pătrunzând în subteran avem surpriza de a ne bucura de … răcoare! După ce străbatem peste 3 kilometri pe un drum în care întunericul este cel mai pătrunzător, cu luminile pale ne întâmpina marea boltă a Salinei Târgu Ocna, unde temperatura  medie este de  12 – 13 grade Celsius, indiferent de anotimp.

Cu primii pași pe care-i faci în această adâncime de 240 metri întâlnești  biserica săpată în sare, de unde  se aud cântări bisericești. ”Este cea mai mare bucurie să poți înălța rugăciuni din adâncul pământului către cer și să slăvim  aici pe Dumnezeu! Târgu Ocna este un oraș binecuvântat, ce are o mulțime de biserici, una fiind aici, la 240 metri  sub pământ”ne-a declarat preotul slujitor  Elisei Roncea, ce este primul slujitor al acestui lăcaș de cult, care a fost amenajat în  câteva luni (aprilie – decembrie 1992).  Este de notat faptul că  această biserică se mândrește cu câteva lucruri unice: este singura din Europa realizată numai din sare la o adâncime de peste 200 metri și are ”mobilierul” (stranele, candelabrul,  scaunul arhieresc) lucrate  în sarea muntelui. Toate obiectele din sare din această biserică au fost tratate  cu un lac special, pentru a nu atrage umezeala, asigurând astfel rezistența în timp iar catapeteasma  este formată din 24 icoane în care este reprezentată Sfânta Muceniță Varvara, ocrotitoarea  minerilor. Acest sfânt lăcaș luminat din  galeriile Salinei Târgu Ocna păstrează din 2017, prin grija  părintelui Agafangel, Mitropolit  de Odessa  o parte din moaștele Sfintei Varvara.

Bucuria  preotului Elisei Roncea  este și mai mare  amintind  că ”turiștii care vin aici, în muntele de sare pot primi și un tratament duhovnicesc. Aici am oficiat  cununii religioase  și un botez”. El a menționat că ”la toate sărbătorile religioase și în fiecare sâmbătă și duminică la biserica din Salina Târgu Ocna se săvârșește Sfânta Liturghie, aici slujindu-se ca <<în peștera din Bethleem>>,  din inima pământului fiind înălțate rugăciunile”. .

1 s a.jpg

Turiștii care vizitează Salina  Târgu Ocna sunt încântați în subteran  de contemplarea  unui lac cu apă sărată și a unei cascade dar și de balansoare, aparate de fitnes, de terenuri  de minifotbal, baschet, tenis de câmp. Împătimiții biliardului și ai tenisului de masă se pot bucura din plin  de plăcerea de a juca iar copiii au la dispoziție  leagăne, tobogane, spații de joacă și câteva calculatoare.   În subteran este și o sală de spectacole (ce poartă numele marelui actor Florin Piersic), aici fiind prezenți magicieni, trupe de dans modern și de teatru. Terasa și magazinul de suveniruri (cu multe , multe provocări pentru a pleca din Salină cu amintiri foarte plăcute),  un spațiu  pentru gimnastică  și Muzeul Sării devin cel mai bun prilej pentru o invitație de a reveni, la vizitarea acestui obiectiv turistic.  Salina Târgu Ocna adună, pentru județul Bacău,  cei mai mulți vizitatori  (anual fiind  peste 230 000 de turiști care ajung aici) și sunt edificatoare  câteva însemnări din ”Cartea de onoare” a Muzeului Sării. Aceasta este așezată pe un piedestal de sare și cuprinde multe gânduri frumoase ale vizitatorilor:” Piaciuto tanto” (”Ne-a plăcut mult!”) a notat o familie de italieni  în timp ce un grup de turiști din județul Dâmbovița au însemnat:”Ce țară frumoasă avem! Salina Târgu Ocna este o  oază de liniște, un loc superb, ce te îndeamnă să revii mereu!” Mai mult decât locul  unde  și un grup de ucraineni s-au minunat  scriind  cuvântul ”Magnific” la vizitarea Salinei, în  Muzeul Sării sunt unelte ale minerilor, un … țambal (rămas ca o amintire a tarafului tradițional ce  însuflețea serbările câmpenești) dar și vechi mărturii despre orașul Târgu Ocna. Datorită  importanței exploatării sării de aici în februarie 1846  acest oraș a primit  titlul de Eforie, așezarea  prosperând mereu împreună cu Mina de sare. În acest muzeu  sunt și  frânturi poetice despre această bogăție a pământului, benefică pentru oameni (” un vârf de cuțit de sare alungă slăbiciunea corporală”), astfel că  sub înălțimea boltelor înalte de 8 metri ale Salinei toate gândurile se îndreaptă  către minerii ”ce au sfredelit pământul”, pentru a scoate la lumină ”aurul alb”.       Ion Moraru, Foto Dan Dima (foto facute prin tehnică specială)

1 s 4

 

 

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s