Vara acestui an aduce la Onești și bucuria întâlnirii tinerilor din mai multe țări în cadrul unui proiect european. Este vorba de Proiectul Erasmus + ”Solve T. E. D.” (Teen Eating Disorders), ce a fost câștigat de tinerii de la Asociația de Tineret ”Onestin”. Diana Ciobanu, președintă a acestei asociații, ne-a declarat:”De peste 10 ani Asociația de Tineret <<Onestin>> din Onești, s-a implicat în multe proiecte ale comunității cu scopul de a educa, sprijini și responsabiliza tinerii în luarea celor mai bune decizii pentru prezent și viitor. <<Solve T.E.D!>> este cel mai nou proiect Erasmus + câștigat de tinerii de la Onestin, după ce voluntarii noștri au conceput un proiect internațional, care a pornit de la problema alimentației defectuoase în rândul tinerilor. Prin acest proiect Asociația de Tineret Onestin dorește să crească nivelul de conștientizare asupra obiceiurilor alimentare nesănătoase din rândul tinerilor și să ofere soluții specifice pentru îndepărtarea lor prin metode inovatoare, non- formale și prin crearea unei rețele europene de bune practici culinare”.
Mai multe lucruri despre acest proiect (care este unul foarte ambițios), am aflat de la Diana Ghiuș, coordonatoare:” Proiectul a fost depus în prima parte a acestui an la Agenția Națională Pentru Proiecte Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale (ANPCDEFP). Prin acest proiect timp de mai bine de o săptămână (până în ziua de 28 august) în municipiul Onești se vor afla 28 de tineri din patru țări (Grecia, Italia,Spania și România), într-un dialog intercultural, derulat prin ateliere non- formale. Va fi promovat astfel un stil de viață sănătos, menit să evite și să propună soluții pentru rezolvarea problematicii legate de alimentația deficitară”.
Printre activitățile care au loc în cadrul acestui proiect menționăm o întâlnire cu un nutriționist, desfășurarea de ateliere culinare menite ca să dezvolte abilități specifice și să încurajeze tinerii să își gătească propria hrană. Vor avea loc și work-shop-uri non- formale, o întâlnire cu tânăra actriță oneșteană Diana Croitoru (care cu ani în urmă a fost membră a Asociației de Tineret ”Onestin”) precum și activități interactive. Menționăm că toate aceste activități vor avea loc în localitățile Onești, Târgu Ocna, Slănic Moldova și Mănăstirea Cașin. ”Ideea proiectului a venit de la o nevoie a societății contemporane pentru informarea și creșterea nivelului de conștientizare al tinerilor asupra obiceiurilor alimentare nesănătoase. Alimentația defectuoasă a dus la un număr foarte mare de boli alimentare și acest proiect își propune să ofere soluții specifice. Proiectul urmărește ca scop crearea unei comunități europene de combatere a obezității precum și inițierea unei platforme on – line de bune practici culinare”, a mai menționat Diana Ghiuș, coordonatoare a acestui proiect. Ea a mai precizat faptul că ”dezechilibrul alimentar reprezintă una din cele mai grave amenințări cotidiene. O treime din populația globală suferă de malnutriție iar România poate fi receptată sub două aspecte: subnutriția (întâlnită cu precădere în zonele rurale) și supranutriția (unu din cinci copii fiind diagnosticat cu obezitate)”. Ion Moraru