Categorii
Politica Uncategorized

Taxă pentru apa de izvor?

1 conf a.jpg

După cum ne-a declarat ing. Gheorghe Gavrilă, președintele Federației ”APEHID”, a lucrătorilor  de la Administrația Națională ”Apele Române” și președinte al Filialei Bacău a Confederației Sindicale Naționale MERIDIAN, încă un lucru  – aproape de neimaginat –  este pe cale să se întâmple în România! Astfel, la Parlamentul României este aproape să fie adoptată Legea resurselor hidrominerale, prin care va fi reglementată utilizarea acestor resurse ( apele minerale naturale, apele de izvor și de masă din surse subterane, ape terapeutice, ape geotermale și minerale medicinale). ”Prin această lege este restricționat accesul liber la sursele de apă, un drept pe care nimeni, nicăieri și niciodată  nu a reușit ca să-l îngrădească! Este de neimaginat ca oamenii să constate că izvoarele pe care le știau pot fi îngrădite și statul să perceapă taxă pentru apa de băut”, ne-a declarat ing. Gheorghe Gavrilă. El a menționat că ”în legea care se află la Parlamentul României apa de izvor este considerată o resursă minerală pentru consumul căreia statul va încasa o redevență similară redevențelor încasate pentru extragerea oricărui minereu. Taxa se va încasa de către A.N.R.M. ( Agenția Națională a Resurselor Minerale) prin intermediul micilor și marilor afaceriști, care vor putea concesiona izvoarele pe 49 de ani. Inițiatorul legii apreciază că prin punerea în aplicare a licențelor de concesionare a izvoarelor, titularii vor efectua investiții în baza cărora vor fi create aproximativ 10 000 locuri de muncă, iar încasările la bugetul de stat din redevențe pentru resurse minerale se vor dubla.”

În textul noii legi este prevăzut faptul că ”redevenţa stabilită se distribuie 80 la sută către bugetul general consolidat, 10 la sută către bugetul local al unității administrative – teritoriale pe raza căruia este amplasată sursa de apă, 5 la sută către bugetul județului și 5 la sută către autoritatea competentă”. Ing. Gheorghe Gavrilă trage un semnal de alarmă asupra celor menționate în noua lege, arătând : ”Ce știm cu certitudine este că valoarea acelor investiții se va deconta de la populație, cele 10 000 de locuri de muncă vor fi plătite din banii de la aceasta! Sumele ce vor dubla nivelul redevențelor vor fi încasate de la populația care până acum putea să bea apă gratis de la izvor, iar tot acest coșmar se datorează guvernului aflat în goană după bani”. El a mai afirmat că ”o intenție în acest sens a fost exprimată de curând și la Parlamentul European, însă state membre ale Uniunii Europene precum Franța, Germania și altele au fost categoric împotriva unor asemenea tendințe, care în definitiv duc la limitarea accesului la această resursă, ce este apa. Este trist că ceea ce nu se acceptă la nivel european, în România se poate întâmpla!”

Liderul Federației”APEHID”, a lucrătorilor de la Administrația Națională ”Apele Române” și președinte al Filialei Bacău a Confederației Sindicale Naționale MERIDIAN, ing. Gheorghe Gavrilă a făcut cunoscut faptul că ”deși Consiliul Economic și Social, organism consultativ al parlamentului și guvernului unde sunt reprezentați partenerii sociali, a dat un aviz negativ acestui  proiect de lege, Guvernul României nu a ținut cont și a mers mai departe! Cum acest proiect a fost depus spre aprobarea Parlamentului României, așa stând lucrurile ne mai rămâne o singură nădejde, aceia ca parlamentarii  <<să aibă mintea de pe urmă>> și să nu voteze  Legea  resurselor hidrominerale.”   Ion Moraru

# Foarte îmbucurătoare  pentru  oneșteni este luarea  de atitudine  asupra lucrurilor care au loc în municipiu.  Despre traversarea  podului de peste râul Trotuș (aflat în lucrări de reabilitare pentru mai multe luni), se spun multe (”curg sute de comentarii”), fără ca autoritățile locale ale municipiului să dea un semn că înțeleg dolianțele celor mulți! Este de remarcat faptul că  ”nu se mai aude nimic” despre inițiativa consilierilor locali ai Oneștiului în găsirea unei alternative  de a ajunge la Bacău prin modernizarea drumului județean Gura Văii – Rădoaia – Răcăciuni ! Prin Petiția semnată de toți consilierii locali către Consiliul Județean Bacău ( la ultima ședință a Consiliului Local Onești primarul municipiului Nicolae Gnatiuc  menționând că susține  acest demers), se  cere  ”efectuarea   de lucrări in regim de maximă urgență, urmând a ține cont și de faptul că la inceputul lunii septembrie incepe și activitatea școlară, iar liceele din Onești au mulți elevi care fac naveta din localitățile aflate peste pod”.  Pentru a trece podul peste râul Trotuș sunt cozi de sute de metri,  ce se formează pe  drumurile naționale spre Bacău și Târgu Ocna dar și în municipiul Onești, unde, uneori ajung la sensul giratoriu din zona Gării!

  # #  Oneștenii au luat atitudine  și asupra desfășurării, în urmă cu o săptămână, a  Festivalului Verii! Articolul pe această temă publicat de ”Amprenta de Onești” a avut în jur de 1000 de accesări și câteva zeci de  comentarii. În acestea  oneștenii și-au exprimat tristețea organizării unei astfel de manifestări în Parcul Municipal.  ”cred că ar trebui sa ne opunem organizării unor astfel de așa zise evenimente…” , ”în ritmul ăsta nu ne mai civilizăm…”, ”țigăneală” – sunt comentariile  oneștenilor, fiind exprimat și …un paradox:”Ce mai comentăm, pfff și câtă dezamăgire! Pun pariu că jumate care au comentat aici, tocmai ăia au mâncat micii <<cruzi>> și au lăsat gunoaie pe unde au apucat….. Nu e niciunul sfânt… Dar să criticați, primii sunteți…. Asta’ i România!”

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s