După cum ne-a declarat ing. Gheorghe Gavrilă, președintele Federației ”APEHID”, a lucrătorilor de la Administrația Națională ”Apele Române” și președinte al Filialei Bacău a Confederației Sindicale Naționale MERIDIAN, încă un lucru – aproape de neimaginat – este pe cale să se întâmple în România! Astfel, la Parlamentul României este aproape să fie adoptată Legea resurselor hidrominerale, prin care va fi reglementată utilizarea acestor resurse ( apele minerale naturale, apele de izvor și de masă din surse subterane, ape terapeutice, ape geotermale și minerale medicinale). ”Prin această lege este restricționat accesul liber la sursele de apă, un drept pe care nimeni, nicăieri și niciodată nu a reușit ca să-l îngrădească! Este de neimaginat ca oamenii să constate că izvoarele pe care le știau pot fi îngrădite și statul să perceapă taxă pentru apa de băut”, ne-a declarat ing. Gheorghe Gavrilă. El a menționat că ”în legea care se află la Parlamentul României apa de izvor este considerată o resursă minerală pentru consumul căreia statul va încasa o redevență similară redevențelor încasate pentru extragerea oricărui minereu. Taxa se va încasa de către A.N.R.M. ( Agenția Națională a Resurselor Minerale) prin intermediul micilor și marilor afaceriști, care vor putea concesiona izvoarele pe 49 de ani. Inițiatorul legii apreciază că prin punerea în aplicare a licențelor de concesionare a izvoarelor, titularii vor efectua investiții în baza cărora vor fi create aproximativ 10 000 locuri de muncă, iar încasările la bugetul de stat din redevențe pentru resurse minerale se vor dubla.”
În textul noii legi este prevăzut faptul că ”redevenţa stabilită se distribuie 80 la sută către bugetul general consolidat, 10 la sută către bugetul local al unității administrative – teritoriale pe raza căruia este amplasată sursa de apă, 5 la sută către bugetul județului și 5 la sută către autoritatea competentă”. Ing. Gheorghe Gavrilă trage un semnal de alarmă asupra celor menționate în noua lege, arătând : ”Ce știm cu certitudine este că valoarea acelor investiții se va deconta de la populație, cele 10 000 de locuri de muncă vor fi plătite din banii de la aceasta! Sumele ce vor dubla nivelul redevențelor vor fi încasate de la populația care până acum putea să bea apă gratis de la izvor, iar tot acest coșmar se datorează guvernului aflat în goană după bani”. El a mai afirmat că ”o intenție în acest sens a fost exprimată de curând și la Parlamentul European, însă state membre ale Uniunii Europene precum Franța, Germania și altele au fost categoric împotriva unor asemenea tendințe, care în definitiv duc la limitarea accesului la această resursă, ce este apa. Este trist că ceea ce nu se acceptă la nivel european, în România se poate întâmpla!”
Liderul Federației”APEHID”, a lucrătorilor de la Administrația Națională ”Apele Române” și președinte al Filialei Bacău a Confederației Sindicale Naționale MERIDIAN, ing. Gheorghe Gavrilă a făcut cunoscut faptul că ”deși Consiliul Economic și Social, organism consultativ al parlamentului și guvernului unde sunt reprezentați partenerii sociali, a dat un aviz negativ acestui proiect de lege, Guvernul României nu a ținut cont și a mers mai departe! Cum acest proiect a fost depus spre aprobarea Parlamentului României, așa stând lucrurile ne mai rămâne o singură nădejde, aceia ca parlamentarii <<să aibă mintea de pe urmă>> și să nu voteze Legea resurselor hidrominerale.” Ion Moraru