Un adevărat festival cinematografic este programat între 5 și 8 septembrie la Onești. Astfel, în Parcul Municipal, în locul ”La Roată”, pe care oneștenii îl îndrăgesc foarte mult, se va desfășura Caravana ”Serile Filmului Românesc” 2019. În fiecare seară, de la ora 21 cinefilii oneșteni au prilejul să vizioneze câte o producție cinematografică realizată în ultimii ani de studiourile din țara noastră. Între filmele care vor rula în Parcul Municipal menționăm ”Moromeții 2” (ce a fost declarat filmul românesc al anului 2018, acesta având ca regizor pe Stere Gulea), ”Secretul fericirii” (regia Vlad Zamfirescu), ”Ghinionistul” (în regia lui Iura Luncașu, care va fi prezent la Onești sâmbătă 7 septembrie la proiecția acestei producții). Invitați speciali ai ”Serilor Filmului Românesc” de la Onești sunt Irina Margareta Nistor (critic de film, Ambasador al acestui festival, care va prezenta fiecare producție cinematografică de pe afișul manifestării) , actorul Cuzin Toma (remarcat pentru rolul Firicel din filmul românesc de succes ”Las Fierbinți”) precum și regizorul Iura Luncașu. Dacă doamna Irina Margareta Nistor este cunoscută pentru faptul că a fost comentatoare în direct la marile festivaluri ale cinematografiei internaționale (Oscar, Cannes, la Gala de decernare a Premiilor Cesar de la Paris și la BAFTA – spectacolul anual de premiere de la Academia de Film și Televiziune din Londra), ea asigurând subtitrarea la peste 1000 de filme, actorul Cuzin Toma va fi prezent la Onești la prezentarea filmului ”Moromeții” 2 (în care interpretează rolul unui agitator comunist). Despre cel de-al treilea invitat special, Iura Luncașu, menționăm faptul că este un producător de film și televiziune născut în Dubăsari (pe malul Nistrului), în filmografia sa fiind peste 15 producții cinematografice (între acestea aflându-se ”Moștenirea”, ”Iubire și onoare”, ”Pariu cu viața”, ”Minte-mă frumos” și altele).
”Serile Filmului Românesc” de la Onești (organizate cu sprijinul Primăriei municipiului, a Consiliului Local și cu implicarea bibliotecii oneștene) se vor încheia duminică 8 septembrie, când de la ora 21 va rula filmul ”Despre oameni și melci” (regia Tudor Giurgiu). Menționăm că în caz de vreme nefavorabilă proiecțiile vor avea loc la Biblioteca Municipală ”Radu Rosetti”, de la ora 18. Ion Moraru
Până începe filmul să ne bucurăm de câteva glume, bancuri și anecdote… cu ceasuri !!!
* O studentă la examen – la teatru. Este rugată să execute un număr – să fure ceasul de pe mâna examinatorului, fără ca el să observe.
Fata spune:
– Cum indrăzniți să-mi cereți așa ceva?! Eu sunt hoață? Plec!
– Pleacă.
Peste câteva minute se intoarce și intreabă:
– Dar ceasul cui i-l dau?
* O trupă de mascaţi se adună în jurul şefului.
– Atenţiune! zice sefu’, începem operaţiunea! Potriviţi-vă ceasurile. Este 11:48. Pentru cei care au afişaj digital: beţişor, beţişor, scăunel, om de zăpadă …
* Un oltean îşi cumpără un ceas şi o pereche de cizme (noi, bineînţeles). Mândru nevoie mare, iese prin târg să se fălească, dar lumea nu observă că omul nostru s-a înnoit. Tot încercând el să atragă atenţia trecătorilor, trece un câine. Cum îl vede, olteanul nostru îi zice:
– Marş de aici potaie, că dacă iţi dau o cizmă în cinci minute eşti mort!
* Un ceasornicar bătrân, în prag de pensionare, îi dă sfaturi fiului său, tot ceasornicar.
– Fiule, ca mâine o să-mi iei locul. Să te porţi frumos cu toată lumea, dar în special cu nea Vasile.
– Da, tată.
Iese ceasornicarul la pensie şi se instalează fiul său în locul lui. Într-o bună zi, vine nea Vasile cu un ceas defect. Ceasornicarul îl desface, vede că avea un fir de păr căzut peste mecanism, scoate firul de păr şi vede că ceasul mergea bine. I-l dă lui nea Vasile, după care se duce la taică-su.
– Măi tată, nepriceput mai eşti. Lui nea Vasile i se strica des ceasul pentru că era un fir de păr căzut înăuntru.
– Nepriceput eşti tu, fiule! De la firul acela de păr avem şi casă, şi maşină…
* Vine Ion acasă de la oraş şi zice către nevastă-sa Maria, hotărât:
– Marie, stinge lumina, trage perdelele si în pat sub plapumă, iute.
– Mă Ioane, da’ mai am de lucru.
– Dacă am zis, am zis!
Vede Maria că nu are încotro, se conformează. Se pune şi Ion în pat, trage plapuma peste ei si zice:
– No, acum Marie, să-ţi arăt ce ceas cu fosfor mi-am cumpărat.
* Azi am reușit să nu intirzii, m-a trezit ceasul deșteptător.
– Dar de unde ai vinătaia aceea pe frunte?
– De la ceas. Nu m-am ferit la timp când l-a aruncat nevasta-mea…
* Un tip beat, iși duce prietenii de pahar in apartament ca să-i culce. Lângă pat se afla un gong.
– Ce-i cu gongul ăla? intreabă prietenii, amețiți.
– Nu-i gong, e un ceas vorbitor.
– Seriooooos? Un ceas vorbitor?
– Priviți! Și trase o lovitură puternică in gong.
O voce de cealaltă parte a peretelui, strigă:
– Oprește-te e 3 dimineața, boule !!!
* Un tânăr se întoarce acasă foarte trist, după ce plecase să ceară mâna prietenei sale. Văzându-l aşa de abătut, tatăl său îl întreabă:
– Ce s-a întâmplat? Te-a refuzat?
– Da … Mi-a tras şi o palmă!
– Cum aşa?! Nu i-ai spus cum te-am învăţat eu? “Draga mea, timpul se opreşte în loc pentru mine când privesc în ochii tai!”
– Vai! Asta era!?!?! Am greşit formularea… I-am spus: “Ai o faţă de-mi stă ceasul!”
* Un ceas electric și un ceas mecanic mergeau prin deșert. La un moment dat ceasul mecanic se oprește.
Ceasul electric întreabă:
– Ce faci, nu mergi mai departe ?
– Nu, că trebuie să mă întorc !
2 răspunsuri la “Început de septembrie cu filme românești la Onești”
Gheorghe Manole Sper ca cei care vor privi roata aceste zile sa decidă punerea ei in funcțiune spre bucuria tuturor !
ApreciazăApreciază
Gelu Belcescu Pe cand.era bunica fata mai venea CARAVANA în sat odata si din curiozitate s e îmbulzea lumea mai frate ,asta s e întampla în 1927….O bine ,o fi rau dar numai democratia ne a adus la sapa de lemn ,inclusiv grad de cultura….Pana la lovitura de stat erau cinematografe în fiecate comùna si s e promova valorile romanesti
..ACUM îi vedem pe FIRICEL SI VISINEL care fac gargara deci frectie la un picior de lemn..
ApreciazăApreciază