Categorii
Evenimente Uncategorized

BENONE SINULESCU, BRADUL VERSANTULUI FOLCLORIC, DE LA SIRIU, A CELEBRAT LA LIVEZI TINEREȚEA NEMURITOARE A BRADULUI…!

ichim s a.jpg

Bradul cel triumfal pe făgașul iernii pe care o biruie – e singurul copac ce o biruie –, mândru, înalt și drept se perindă, fie că e vară, fie că e iarnă, în cursă cu sine, prin propria-i nemurire a propriei tinereți, cu cetina aprinsă în flăcări verzi…!

Subcarpații noștri și munții Carpați, îmbrădiți în galantul veșmânt verde, ca niște coloși de jad, sunt bogăția și fala neamului românesc, iar de aceea, istoria patriei s-a clădit în ziditura munților, lângă mitropoliții solemni ai pădurilor, ce-și scriu propria atemporalitate eroică prin ciclicitatea anotimpurilor, uniformă și armonioasă cu neclintirea muntelui și zborul vulturilor, brazii cei mereu tineri, mereu în contra-curent cu timpul și moartea…!

Poate că de aceea, într-o comună cu istorie, așezată pe malurile râului Tazlău, într-un plai de Moldovă și de rai pământean, verde, cu aer curat, înmiresmat de păduri și-nviorat de rutul ciripitului păsărilor și forfota veselă a oamenilor curați și frumoși la suflet, dăinuie din vechime sărbătoarea Bradului – astăzi contopită cu Ziua Comunei. Este vorba despre Livezi, așezământ întemeiat deodată cu istoria, al unui mănunchi de sate ce-l înjgheabă și unde se sărbătorește în chip mirabil de frumos copacul cel necrezut de verde, veșnic verde, lăcuit de ploi și argintat de zăpezi, veșnic tânăr, cu mileniile munților cristalizate în lacrima rășinei, bradul…! Satele acestea, situate pe la jumătatea distanței rutiere dintre Bacău și Onești sunt: Bălăneasa, Livezi, Orășa, Poiana, Prăjoaia și Scăriga…, țarinile și casele oamenilor de aici, oamenii înșiși, ca și apele și văzduhul, ca aerul și cerul, toate și toți împreună ca o împărăție ovală, magnifică a veșniciei, își împletesc destinele cu monumentalitatea bradului, căci aici, în locul geografic numit Depresiunea Tazlău-Cașin, bradul este destin și este sărbătoare – un destin oțelit de dragostea localnicilor pentru propriile tradiții și o sărbătoare balsamică o dată pe an, în ultima zi de duminică a lunii august. Aici, viața sufletească a livezenilor bate inimă lângă inimă cu bradul…! Fiecare această ultimă duminică de august din fiecare an seamănă una cu cealaltă atât de mult încât timpul pare că vine întotdeauna punctual, pe aceleași rute fără pulberi și-n același alai vesel la întâlnirea cu sărbătoarea.

În augustul cald, fierbinte de cald al lui 2019, ritualul Sărbătorii Bradului s-a-ntors la Livezi, de parcă ieri plecase și, iată-l revenit proaspăt și cu vervă de petrecere…! Dar, totuși, duminica aceasta de august 2019 parcă a fost mai frumoasă, mai sprintenă, mai atractivă decât toate, motiv cert pentru ca să rămână astfel în amintirea timpurilor ce vor să treacă de acum înainte, an cu an…! Aceasta pentru că în 2019 unul dintre cei mai iubiți interpreți de melos folcloric românesc al tuturor timpurilor, Benone Sinulescu, a ridicat aspirația bunei dispoziții în slava văzduhului. Tânăr, mereu tânăr, ca bradul de tânăr, cu prea cunoscuta sa energie vulcanică pe scenă, maestrul Benone Sinulescu a cântat admirabil, cuceritor, fără urmă de grabă, de acea vizibilă grabă a multor artiști care par că vin în fața spectatorilor mânați de un singur imbold: ia banii și pleacă…!

 

ben s a.jpgNici nu se poate vorbi de așa ceva în ce îl privește pe maestrul Benone Sinulescu, bradul versantului folcloric, de la Siriu…! Programul său concertistic, la Sărbătoarea Bradului de la Livezi, nu a avut un desfășurător scurt, rapid, inflexibil. Maestrul a cântat cât toți ceilalți artiști la un loc, deși era foarte cald, deși, este cunoscut, aleargă pe scenă ca mânjii pe pajiști crude, primăvara, neștiind de frâu și zăbale…! Repertoriul său de spectacol a fost unul divers, pentru ca fiecare să aleagă cântecul ce-l farmecă – deși nu se poate spune că în totalitatea lui, concertul nu a fost un tot, piesă cu piesă, dar absolut piesă cu piesă absorbite în spiritul bucuriei muzicii de către toți spectatorii, până la unul…!

Da, încă o dată, la Livezi, în județul Bacău, de Sărbătoarea Bradului, una și aceeași cu Ziua Comunei, maestrul Benone Sinulescu și-a înveșnicit numele și glasul său cu tinerețea nemuritoare a bradului. A fost o sărbătoare de neuitat în ziua de duminică ultimă a lunii august 2019, la Livezi…!

N-am spune tot dacă n-am pomeni și cât de vrednic e primarul comunei Livezi, Sorin Ichim, cel care învinge nu puține piedici, pesemne, ca să mențină sărbătoarea vie în comună, căci omul bun e harnic la muncă, dar trebuie să fie și ardent la petrecere, altminteri s-ar împietri ca șteiurile goale și pustii…!

O comună întreagă, Livezi de Bacău, a arătat tot ce înflorește în sufletul ei cu ocazia Sărbătorii Bradului: iubirea pentru adevăratul cântec popular românesc din filonul de zăcământ natural și scump al culturii, tradițiilor și istoriei neamului, cum este cel glăsuit de maestrul Benone Sinulescu…! Nu puțin lucru, pe lângă această iubire este și ospitalitatea oamenilor locului, parcă mai reliefată ca în multe alte unghere de țară…!

A fost, așadar, un sfârșit de august 2019 în sărbătoare și bucurie. Cu el, în memoria gândului pe cărările anilor, oamenii buni de la Livezi îl vor avea de acum înainte, mult, nemăsurat de mult timp la inimă pe maestrul Benone Sinulescu și mirabilele sale cântece…!

Aurel V. ZGHERAN

Publicitate

Un răspuns la “BENONE SINULESCU, BRADUL VERSANTULUI FOLCLORIC, DE LA SIRIU, A CELEBRAT LA LIVEZI TINEREȚEA NEMURITOARE A BRADULUI…!”

Frumoasă relatarea, plăcută. Sună ca o poveste veche, venită din istorie. Benone Sinulescu a fost tocmai piesa de rezistență a acestei povestiri. Felicitări oamenilor locului, CL și lui Sorin Ichim -un primar inimos.

Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s