Categorii
Educatie si Invatamant Uncategorized

PROIECT DE MOBILITĂȚI ERASMUS+ LA LICEUL TEHNOLOGIC ”PETRU PONI” DIN ONEȘTI

p pon a.jpg

Liceul Tehnologic ”Petru Poni” din Onești a încheiat cu succes un nou proiect de mobilități Erasmus+, în domeniul formării profesionale. Proiectul cu titlul ”Competențe la standarde europene in domeniul turismului și alimentației” a avut ca scop facilitarea dobândirii de competențe profesionale la standarde europene pentru un număr de 8 (opt) elevi ai Liceului Tehnologic „Petru Poni”, care studiază in clasa a X-a, învățământ profesional cu durata de 3 ani, domeniul  Turism și alimentație ( calificarea ospătar / chelner vânzător în unități de alimentație), nivelul 3 (trei) de calificare. Elevii care au  participat la un stagiu de formare de  trei săptămâni ( între 15.07 – 2.08.2019), în restaurante din Malaga, Spania sunt: CHIVU PETRONELA -ROXANA, IACOB IULIANA – DENISA, URSACHE SONIA -ANDREEA, URSACHE COSMIN – MARIAN, HAICU CARMEN – PETRONELA, ARDELEANU FELICIA – DANIELA, CENAC LAURENȚIU – VALENTIN, DRUG MARIANA – TEODORA. Proiectul a fost coordonat de doamna profesoară Carmen Epure iar pe parcursul celor trei săptămâni, elevii au fost însoțiți de doamna profesoară Lucreția Dumitrescu.

Obiectivele proiectului au urmărit ca participanții să-și formeze abilități practice pentru meseria de ospătar, să-și dezvolte capacitatea de integrare profesională, să-și dezvolte capacitățile de lucru in echipă, să-și dezvolte capacităti de adaptare la un mediu profesional organizat precum și capacități de aplicare a standardelor de calitate, de întelegere a relaţiilor de muncă din companii.

Pentru găsirea restaurantelor în care elevii  au efectuat stagiul de pregătire practică, Liceul Tehnologic ”Petru Poni” a  apelat din nou la organizația intermediară Service Internship Consulting (SIC) MALAGA, care a organizat impecabil ultimile cinci proiecte Leonardo IVT și Erasmus+ derulate de liceu în anii trecuți. Organizațiile de primire ( restaurantele) au fost selectate la propunerea partenerului intermediar, tinând cont de domeniile de activitate ale acestora și de experiențele pozitive pe care partenerul intermediar le are în ceea ce privește colaborarea cu aceștia. Astfel, restaurante de prestigiu din Malaga au  asigurat condiții optime pentru desfășurarea stagiului de formare și au oferit suport participanților pentru instruirea lor, astfel incât aceștia să dobândească abilități de servire a clienților.

p pon b.jpg

Elevii participanți la stagiu au dobândit și competențe  profesionale, lingvistice, sociale și culturale. Competențele  profesionale dobândite se referă la organizarea  activității unităților de alimentație,  promovarea produselor și serviciilor, identificarea și caracterizarea  tipurilor de consumatori, adaptarea  serviciului prestat în funcție de tipurile consumatorului, recunoașterea și utilizarea  documentelor de evidență operativă în unitățile de alimentație. În cele trei săptamâni, participanții la stagiu au descoperit modalități și tehnici noi de servire a clienților, într-o țară cu un potențial turistic ridicat, cu meniuri diferite de cele tradiționale românești. Competențele lingvistice pe care le-au dobândit elevii constau în  inițierea și susținerea  unei conversații pe diferite teme și utilizarea a unui limbaj tehnic de specialitate în limba spaniolă. Cazarea elevilor in familii din Malaga a facilitat îmbogățirea vocabularului de limbă spaniolă al elevilor  precum și  integrarea acestora intr-un mediu social și cultural nou.

Toate aceste competențe  constituie valoare adaugată la pregătirea profesională inițială a elevilor și sunt certificate prin Certificatele de mobilitate Europass și de participare la stagiu pe care elevii le-au primit după evaluarea finală, realizată de către tutorii din restaurante. Toți elevii participanți au fost felicitați pentru modul în care și-au desfășurat activitatea și s-au comportat pe toată durata stagiului de formare.   Prof. Carmen Epure, Liceul Tehnologic ”Petru Poni” Onești

p pon c.jpg

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s