Municipiul Onești a găzduit pentru cel de-al 23-lea an consecutiv (era în 1996 când a avut loc prima ediție!), o competiție mult – așteptată de iubitorii sportului de la semicerc. Este vorba despre ”Cupa Onești” la handbal, o competiție care a dus la o emulație deosebită pentru acest sport în municipiul de pe Trotuș . Mai mult, prin prezența echipelor oneștene, a contribuției celor care s-au dăruit total pentru organizarea acestui eveniment, a fost creată o adevărată școală de handbal, de rezultatele ei bucurându-ne urmărind evoluția echipelor de handbal feminin de la O. K. Sport Onești și a ”pepinierelor de speranțe” ale acestora.
Pentru desfășurarea acestei ediții a ”Cupei Onești” la handbal s-au implicat trei mari organizatori: Primăria municipiului Onești, Clubul Sportiv O. K. Sport (club special de handbal) și Școala Gimnazială Nr. 1. La fiecare moment al acestei întreceri sportive au fost și ”pilonii” organizării: profesorii Corneliu Sburlan, Mihai Titianu, alături fiind Laura Roșu (handbalistă care a făcut parte din lotul național de junioare al României, ea fiind foarte îndrăgită de ”speranțele” handbalului oneștean) și Florin Botezatu (responsabilul cu noua generație de arbitri a Oneștiului). Vorbind de această întrecere sportivă să evidențiem faptul că ”deschizătorul de drum” a Cupei Onești la handbal, profesorul Corneliu Sburlan a avut la prima ediție patru echipe participante – din Suceava, Piatra Neamț , Onești și … din Skien (Norvegia), oraș unde Nadia Comăneci la 3 mai 1975, a câștigat primul său titlu de campioană europeană absolută la gimnastică! Iar toate meciurile din ”Cupa Onești” au avut loc pe terenul sportiv de la Școala Gimnazială Nr. 1, în fața unor tribune arhipline!
Menționăm că la startul acestei competiții s-au aflat echipe din București, Bacău, Galați, Suceava, Focșani, Onești iar și în acest an a fost o grupă pentru echipele din mediul rural (fiind prezente echipe de la școlile gimnaziale din satul Frumoasa – com. Balcani și din localitatea Luizi Călugăra). Meciurile au avut loc la masculin și la feminin, la categoriile juniori III și juniori IV. Competiția s-a bucurat și de o palpitantă participare a patru echipe de minihandbal din Onești- O. K. Sport, ”Șerpii”, ”Peștișorii aurii” și ”Rechinii”, care au disputat toate întâlnirile la Sala de sport a Colegiului Național ”Dimitrie Cantemir”.
După meciurile ”care de care mai palpitante” dintre echipele participante de pe terenul de joc, Sala Municipală 150 a fost cuprinsă de un freamăt deosebit la… festivitatea de premiere! Aceasta a început prin premierea celor mai buni jucători și ne-am bucurat că printre ei s-a aflat Ștefana Tite, portar al echipei CSS Bacău. Coordonată de prof. Georgiana Vîntu această echipă s-a clasat pe primul loc la junioare IV. La această categorie pe locul 2 s-a clasat CSM București, locul 3 a revenit echipei O. K. Sport Onești iar pe locul 4 – LPS Suceava. La juniori IV CSM București (echipă susținută frenetic de mulți susținători, care a venit la Onești cu un modern autocar), a cucerit primul loc, locul 2 revenind echipei O. K. Sport Onești iar pe locul 3 s-a clasat CSS Focșani. În clasamentul categoriei juniori III, în aplauzele puternice ale galeriei oneștene cupa pentru locul I a fost cucerită de O. K. Sport Onești (echipă coordonată de prof. Mihai Titianu), care au avut în grupă ca adversari pe reprezentanții echipelor CSS Galați ( clasați pe locul 2) și CSS Focșani (locul 3). Cu multă bucurie au participat la Onești (pentru a doua oară la această competiție) jucătoarele handbal de la Școala Gimnazială Luizi Călugăra (clasate pe locul II la secțiunea Rural, care a avut câștigătoare echipa de la Școala Gimnazială Frumoasa (comuna Balcani). ”Este o echipă înființată în anul școlar 2014 – 2015, cu care am participat la multe competiții iar la Onești noi am luptat pentru performanță”, ne-a declarat prof. Paul Suditu, de la Școala Gimnazială Luizi Călugăra.
Ce a adus nou ediția din acest an a ”Cupei Onești”? Datorită faptului că atât noul an școlar cât și campionatul național de handbal pentru echipe de juniori au început mai devreme, la această ediție a ”Cupei Onești” au fost mai puține echipe participante. Mai mult, în perioada desfășurării ei au fost și două turnee puternice de handbal, care au avut loc la Făgăraș și Brașov iar echipa de junioare II a Clubului OK Sport Onești (coordonată de prof. Adrian Sava Oancea), a fost prezentă la întrecerea de la Făgăraș. Este de amintit faptul că în ediția precedentă a Campionatului Național de handbal feminin pentru junioare această echipă oneșteană s-a clasat pe locul 3 la Turneul Final ”Valoare” – faza finală a întrecerii feminine!
Să nu uităm prietenii ”Cupei Onești” la handbal, în primul rând toți jucătorii și jucătoarele din orașul de la confluența Trotușului cu Cașinul, Oituzul și cu Tazlăul – mulți dintre ei fiind copiii celor care au participat la primele ediții ale acestei competiții sportive, care este și cea mai longevivă întrecere sportivă din municipiu! Cu sufletul mereu alături de acest adevărat fenomen sportiv oneștean sunt profesorii Relu Druțu din Galați, Georgiana Vîntu (de la Palatul Copiilor Bacău) și mulți alții, între ei și … Roxana Căruceriu, fotograf al întregii întreceri, ea punând mult suflet în surprinderea fiecărui instantaneu . Un lucru frumos a fost prezența la meciurile din ”Cupa Onești” a profesorului Emil Dumitru din Adjud, ce are o contribuție mare la afirmarea handbalului din acest oraș.
”Cupa Onești” la handbal s-a încheiat cu ”fotografia” acestei ediții, în care au fost surprinși toți participanții! ”Povestea ei”continuă! Ion Moraru
Un răspuns la “”Povestea continuă” la Cupa Onești la handbal”
Frumos, foarte frumos.
Este îmbucurător faptul că la Onești a reînviat handbalul de performanță. Sunt convins că ”autorilor” nu le-a fost ușor. Rezultatele muncii lor, a profesorilor-antrenori, au început să se vadă încă de acum vreo trei ani prin handbalistele-junioare promovate la echipele de top din România.
Felicitări tuturor pentru consecvență, răbdare și profesionalism.
ApreciazăApreciază