Categorii
Reportaj Uncategorized

Onești: Șase zile fără apă

raja a

Lipsa apei potabile din municipiul Onești (miercuri 18 septembrie fiind a șasea zi în care oneștenii nu au avut nici un pic de apă la robinete!), a inflamat spiritele în oraș, oamenii temându-se să nu izbucnească un focar de infecție în localitate. Este de menționat faptul că încă din dimineața zilei de sâmbătă 14 septembrie supermarket-urile oneștene au făcut cu greu față cererilor locuitorilor municipiului, de a cumpăra apă în bidoane cu o capacitate de la 2 litri la peste 5 litri. Rafturile magazinelor au fost golite și aprovizionarea defectuoasă a acestora a făcut ca din seara de duminică 15 septembrie la multe complexe comerciale din Onești să nu se mai găsească apă nici la bidoane de jumătate de litru.

O soluție…

Prin soluția stabilită luni 16 septembrie de Comitetul Local pentru Situații de Urgență Onești de a fi amenajate în localitate 16 puncte de distribuire a apei menajere nu s-a putut aduce o siguranță locuitorilor municipiului, că vor depăși această situație critică. Oneștenii au așteptat câteva ore în șir în stradă, până au sosit cisternele pentru a putea fi umplute recipientele aduse în urma hotărârii autorităților locale. În această situatie, oamenii au apelat la soluții incredibile: în zona Casei de Cultură a Sindicatelor (unde sunt două fântâni arteziene nefuncționale), au scos cu gălețile apă din bazinul acestora. O situație similară s-a întâmplat și în fața blocului 35 de pe b-dul Oituz, la fântâna arteziană de aici.

S-au bucurat prea devreme

Marți 17 septembrie, deși o undă de optimism a cuprins municipiul Onești la aflarea veștii că locuitorii orașului Târgu Ocna beneficiază deja de apă în urma lanțului de avarii care au avut loc pe conducta de la Barajul Valea Uzului, totul s-a risipit foarte repede. Pe tot parcursul zilei de marți 17 septembrie oneștenii au urmărit comunicatele RAJA , care a anunțat la ora 18.20 că ”a început să curgă apa în rezervorul Cuciur, de unde este alimentat Oneștiul”. Deși comunicatul a adus multe speranțe, producerea unei noi avarii după reluarea furnizării apei în zona cartierului Buhoci, a lăsat lucrurile în aceeași situație mai mult decât critică pentru oneșteni. RAJA a revenit cu noi comunicate justificând astfel problemele: ”în intervalul 17.09. 2019 ora 18.30 – 18.09.2019 ora 3.00 intrarea apei potabile în stația de înmagazinare și tratare apă Cuciur s-a făcut cu debite mici, înmagazinându-se un volum insuficient de apă”.

RAJA a adus echipe de la Constanța

Dacă în zona cartierului Buhoci ”toate forțele” de la CRAB și RAJA au fost mobilizate pentru rezolvarea noii avarii, la sediul Primăriei municipiului Onești în dimineața zilei de 18 septembrie a avut loc o nouă ședință a Comitetului Local pentru Situații de Urgență. La această ședință a fost prezent și Lucian Istrate, șeful Centrului Zonal Onești al RAJA Constanța. El a menționat că trei din cele cinci avarii succesive înregistrate la Târgu Ocna au fost remediate de RAJA. Constanța, care a adus din acest oraș o echipă de intervenție. În cadrul acestei ședințe Comitetul Local pentru Situații de Urgență din Onești a fost de acord pentru înaintarea către Prefectura Bacău a unei solicitări pentru suspendarea cursurilor la unitățile școlare din municipiu, solicitând și efectuarea de lucrări de igienizare la acestea. De asemenea s-a hotărât continuarea aprovizionării oneștenilor cu apă menajeră prin cele 16 puncte de distribuire situate în raza municipiului Onești. Dacă oneștenii sunt deciși să nu-și mai lase copiii la școală până la remedierea avariilor de la conducta de aducțiune a apei de la Barajul Valea Uzului – Onești (ei întrebându-se ”cine răspunde în cazul izbucnirii unui focar de infecție din lipsa apei în institruțiile de învățământ?”), mai este ”un paradox în criza apei” din municipiul de pe Trotuș. Acesta este dat de … absența primarului municipiului Onești, Nicolae Gnatiuc, ședința de miercuri 18 septembrie 2019 a Comitetului Local pentru Situații de Urgență fiind condusă de administratorul public al municipiului Onești, Bogdan Vasiloiu.

O inițiativă salutară în această situație critică

În timp ce la cișmelele din apropierea municipiului Onești s-a stat la rând ”non- stop”, un grup de voluntari oneșteni (membri ai Asociației ”Împreună pentru viitor Bacău”) a luat inițiativa de a veni în sprijinul celor care au nevoie de ajutor în această situație. Ideea a venit de pe pagina ”Implică-te, indiferența nu e o soluție” a unei rețele de socializare, unde au fost primite numeroase mesaje. Astfel tinerii oneșteni au distribuit persoanelor vârstice bolnave și cu dizabilități, la bătrâni, la mame singure cu copii mici, în cursul zilei de luni 16 septembrie nu mai puțin de 120 bidoane de 5 litri iar marți 17 septembrie alte 80 bidoane. Această echipă de ”oameni de bine ” a fost apreciată pentru efortul și generozitatea de care a dat dovadă, mobilizându-se atât de repede și găsind energie pentru a aduce bucurie în sufletele celor năpăstuiți.

”Am fost sunați de către președinți ai asociațiilor de locatari dar și de oneșteni plecați în străinătate, ce ne-au rugat să ducem apă la părinții și bunicii lor, ce se confruntă cu diverse boli și cu bătrânețea! Venim în sprijinul acestor persoane și vom continua acțiunea până la furnizarea apei în regim normal la Onești”, a declarat Florentin Iftime, vicepreședinte al Asociației ”Împreună pentru viitor Bacău”. În final mai evidențiem un fapt: stârnind cele mai critice comentarii ale locuitorilor municipiului, în ”crizei apei” din Onești a luat atitudine și consilierul local Alexandru Cristea (PSRO). El a menționat:”Până când CRAB și ADIB nu vor da în folosință o nouă conductă de aducțiune care să alimenteze localitățile de la Dărmănești până la Onești și până când RAJA nu va da în folosință o nouă sursă de alimentare promisă oneștenilor în 2016 problemele cu apa vor deveni mai dese și din ce în ce mai grave, întrucât infrastructura de transport a apei care există azi este într-un stadiu de uzură ridicat”.

ULTIMA ORĂ: ÎN  DIMINEAȚA ACESTEI  ZILE (19 SEPTEMBRIE), APA A AJUNS LA  STAȚIA DE LA CUCIUR. DUPĂ ASIGURAREA NIVELULUI MINIM DE POMPARE  VA FI RELUATĂ FURNIZAREA  APEI  ÎN MUNICIPIU. 

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s