Categorii
Cultura Uncategorized

Evenimente culturale la Onești în zilele de 20 și 21 septembrie 2019

afis bib 1.jpg

O invitație de la Biblioteca Municipală ”Radu Rosetti” din Onești

Stagiunea Muzicală 2019-2020, organizată de Primăria Municipiului Oneşti împreună cu Biblioteca Municipală “Radu Rosetti”, îşi propune să aducă în fața publicului oneștean interpreți care s-au remarcat în cadrul concursurilor naţionale şi internaţionale, reprezentând speranțe confirmate ale artei românești.

Astfel, vă invităm vineri, 20 septembrie 2019, la ora 17:30, la un recital de excepție a pianistului Cătălin Răducanu, intitulat „De la clasic la jazz”. Concertul va dura aproximativ 60 de minute și va avea loc în Spațiul multifuncțional al bibliotecii.

Cătălin Răducanu este discipolul cunoscutului pianist Viniciu Moroianu. Din 2007 până în prezent a obținut peste 20 de premii la concursuri naționale și internaționale. A fost bursier al Fundației „Principesa Margareta”, precum și al UNIMIR. A susținut recitaluri în Germania, Italia și în foarte multe spații culturale românești. A participat la cursuri de măiestrie susținute de: Imre Rohmann, Tunde Kurucz, Gabriel Amiraș, Cristian Beldi, Martin Hughes, Andrei Gavrilov, Gerlinde Otto, Tilmann Kremer. Din anul 2017 este membru al ansamblului Traffic Strings și de asemenea face parte din proiectul CONNECTARTS, de promovare a tinerilor muzicieni, susținut de Asociația Culturală Izvor. Este laureat al multor concursuri naționale și internaționale: olimpiade naționale (2011-2012), concursul Victor Giuleanu unde a obtinut Premiul I şi Premiul special concursul Mihail Jora 2014, Laureat al Festivalului muzicii maghiare 2014 obținând un recital la Budapesta Academia Frantz Liszt , iar în anul 2017 pentru a doua oară Laureat al Festivalului Muzicii maghiare , de data aceasta obținând un Recital la Academia Maghiară – Roma. În 2018 din nou laureat al Festivalului Muzicii maghiare a obținut un recital la Paris. A participat la concursul George Enescu 2018.

Festival de folclor la Casa de Cultură a Sindicatelor din Onești

afis  c cult a.jpg

Oneștenii iubitori ai folclorului  dar și a muzicii ușoare au prilejul de a urmări sâmbătă 21 septembrie, de la ora 10 la Casa de Cultură a Sindicatelor  un festival care a ajuns la cea de-a II-a ediție. Este vorba de  Festivalul – concurs de muzică ușoară și populară ”Stea pe  portativ”, manifestare organizată de  doamna Lucica Mușat, președintă a Asociației Culturale ”Cantores Animae” din  Târgu Ocna. Cu sufletul plin de dragoste și căldură, prietenă și cu o mare prețuire  a tinerelor talente artistice, ea este organizatoare a mai multor festivaluri muzicale  care au avut loc în municipiul Onești și Târgu Ocna.

La  Festivalul ”Stea pe portativ” vor participa  concurenți din mai multe județe ale țării (Bacău, Iași, Neamț, Suceava,  Vrancea, Vaslui și din alte județe). Menționăm că  sunt așteptați să se înscrie și alți iubitori ai muzicii populare și ușoare dornici de a urca pe scenă și de a se afirma în plan artistic.

Este de menționat faptul că Festivalul ”Stea pe portativ” vine pentru oneșteni cu  o noutate absolută: președintă a  juriului  este Simona  Florescu Dichiseanu, o solistă de muzică ușoară cu un bogat repertoriu. Ea va susține  un recital în cadrul  acestui  frumos festival – înaintea festivității de premiere  – care  va fi cel mai fericit prilej pentru oneșteni de a retrăi ”muzica anilor tinereții”  dar și de întâlnire cu o voce caldă, superbă, ce este dublată de o prezență plăcută întotdeauna. Sperăm că din acest recital nu vor lipsi  melodiile care au consacrat-o pe  această  solistă: ”Hai lună, hai!”, ”Steaua mea”, ”Blestemata de iubire”, ”Nu îmi pasă de nimeni”! Simona  Florescu Dichiseanu  este soția marelui  actor Ion Dichiseanu ( actor ce va împlini luna viitoare 86 ani, el fiind prezent în distribuția multor filme românești – de la ”Porto Franco”, turnat în 1961, la ”Trandafirul  galben”, ”Misterele Bucureștiului”, realizate în anii 1982 – 1983 și până la ”Supraviețuitorul”, care rulează pe ecrane din 2008).

De asemenea, în cadrul Festivalului ”Stea pe portativ” de la Onești va susține un recital – de astă dată folcloric! – Vasi Cărăbuț, realizator de emisiuni muzicale la televiziune, cu deosebite surprize atât pentru invitații săi din platou cât și pentru  telespectatori. Vasi Cărăbuț face  parte din juriul festivalului de la Casa de Cultură a Sindicatelor  alături de  cunoscutul animator cultural oneștean Nicu Pârvu, de Dana Lungu (de la  ”Acum TV” – post de televiziune care va filma această manifestare) și de  Simona Vlad, de la Asociația Culturală ”Cantores Animae” din Târgu Ocna. Festivalul ”Stea pe portativ” va fi prezentat de  Robert George Aparaschivei, ce a lansat în urmă cu mai puțin de un an la Magazinul ”Muzica” din București,  CD-ul  cu melodii spaniole ”Como Agredecer” – ”Cum să mulțumesc”.  Și care – ne contrazice oare? – bineînțeles că  va veni  în fața spectatorilor și cu un frumos buchet  de melodii din repertoriul său!   Ion Moraru

AMPRENTA DE ONEȘTI (CE CONTINUĂ ”ONEȘTI EXPRES”), ESTE PARTENER  MEDIA AL FESTIVALULUI – CONCURS DE MUZICĂ UȘOARĂ ȘI POPULARĂ ”STEA PE PORTATIV”

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s