Categorii
Educatie si Invatamant Uncategorized

”Știință și tehnologie. Trecut, prezent și viitor”

sc stiin 1.jpg

Între 2 și 4 septembrie, cu câteva zile înainte de  începerea noului an școlar 2019 – 2020 Colegiul Național ”Grigore C. Moisil” (director, prof. Maria Stanciu), a găzduit o manifestare de tradiție pentru această instituție. Este vorba de Școala de vară  de  științe, care s-a aflat la ediția a IV a. ”Știință și tehnologie . Trecut, prezent și viitor” a fost tema  ediției din acest an a Școlii de vară de științe, activitate de care s-au bucurat  un număr de peste 75 de elevi.

Este de menționat  faptul că  în anul 2011, pentru prima dată – în ultimii  10 ani –  la Colegiul Național ”Grigore Moisil” din Onești a avut loc  ”Școala de vară de Fizică”. Inițiată de prof. Simona Gabriela Codreanu, aceasta a fost unul din  proiectele sale de suflet, ce a transmis  elevilor și a impregnat timpului un mesaj al  marelui fizician Albert Einstein:” Learn from yesterday, live for today, hope for tomorow. The important thing  is not to stop questioning!” (”Învață din ziua de ieri, trăiește pentru ziua de azi și speră pentru ziua de mâine. Important este să nu încetăm să ne punem întrebări!”) ”Școala de vară de Fizică” s-a desfășurat între anii 2011 – 2015 iar profesoarei Simona Gabriela Codreanu (pe care o moarte nemiloasă a despărțit-o de  catedră), îi este purtată o prețuire deosebită.

Chimia, Biologia, Informatica și Fizica au fost  științele care  au atras participanții la acțiunea – ”Școala de vară de științe”, ce a avut loc în zilele de 2 – 4 septembrie. Prin varietatea subiectelor abordate, prin faptul că adună la un loc  liceeni dar și elevi de la școlile gimnaziale oneștene ”Școala de vară de științe”  oferă  un prilej deosebit  participanților de a-și lărgi orizonturile cunoașterii dar și  voluntarilor, care  își îmbogățesc  experiența pentru acțiunile  viitoare.

Luni 3 septembrie, prima zi a ”Școlii de vară de științe”  a debutat la laboratorul de fizică, unde au fost prezentate   mai multe  lucrări de către  elevi ai Colegiului Național ”Grigore Moisil”. Ele au fost grupate sub titlul ”Fascinația fizicii” iar coordonatori ai acestei activități au fost profesorii Elena Dreghici și Domunti Lefter Teli.  O activitate interesantă a  fost  și la laboratorul de informatică unde profesorii Elena Carmen Melinte și Cristina Buzatu au  prezentat comunicarea ”Robots Chalange”. Marți 3 septembrie  a fost ziua  în care la laboratorul de chimie elevii au urmărit experimente  inedite , sub genericul ”Amuzamente chimice”, ei fiind îndrumați de profesorii Anca Valentina Axinia și Gabriela Terchescu. Sub   însuflețitorul imbold ”Descoperă România”, în această zi a ”Școlii de vară de științe”  elevii  participanți  au  călătorit într-o frumoasă excursie  la Valea Uzului. De-a lungul  Văii Trotușului și apoi spre mirificele locuri unde se înalță Barajul Valea Uzului participanții la ”Școala de vară de științe” au fost coordonați de către profesorii de geografie Aurel – Adrian Mihăilă și Maria Magdalena  Oncica.

Și ultima zi a acestei activități de la Colegiul Național ”Grigore Moisil” a fost una deosebită. Profesorii  Irina Livia Enache  și Ana Maria Mihalache  au vorbit  elevilor despre ”Tehnici de lucru în laboratorul de biologie ” iar la Laboratorul de Informatică profesoara Cristina  Daniela Rusu a prezentat tema ”Imprimarea 3 D” . Este de menționat faptul că ”Școala de vară de științe” din acest an a avut ca invitați  pe  fostul profesor  de fizică al Colegiului Național ”Grigore Moisil”, Valentin Sorta și pe Elena Crăciun. Ea a vorbit celor prezenți de un proiect deosebit pentru comunitatea oneșteană – înființarea, în clădirea Grădiniței nr. 12 din  localitate ( aflată în zona  Spitalului Municipal – cu intrare de pe  strada spre  Sala Polivalentă ”Nadia Comăneci”), a unui centru educațional. Aici, elevi cu vârsta cuprinsă între  6 – 15 ani pot urma cursuri STEM – Inginerie, Scratch,  IT, Robotică – Lego,  de  Limba Engleză,  de Arte și de Dezvoltare personală. Este de menționat faptul că Elena Crăciun,  pasionată a tot ceea ce este nou și care vine în sprijinul tinerelor vlăstare ale vieții, a făcut o prezentare foarte  frumoasă și atractivă acestui Centrului Educațional, numit ”Be  SMART GENERATION”, care este realizat printr- un proiect finanțat din fonduri europene.

”Școala de vară de științe” de la Colegiul Național ”Grigore Moisil” s-a încheiat cu o așteptată festivitate de premiere. Profesoara Cristina Buzatu, de la C olegiul Național ”Grigore Moisil” din Onești ne-a declarat:”Ne bucurăm că  numărul elevilor  participanți la această activitate a fost în creștere față de anii trecuți, la  <<Școala de vară de științe>> fiind prezenți cu multă deschidere și un grup de voluntari ai colegiului”.   Ion Moraru

sc sttin 2.jpg

Lasă un comentariu