Categorii
Literatura Uncategorized

Tango in galbenul pal al zilei

 În galbenul pal al zilei, scurs pe trepte tocite ale unui anotimp uscat și indecis, unde ceasul sunase a târziu, grăbind secunde către nicăieri și „încetinind”, nefiresc, adieri de vânt cald de schimbare știută, mulți s-au pierdut cu firea, uitand să iasă, la timp, din labirintul unei nopți înșelătoare. Toți jurau că o muzica vrăjită îi ținuseră pe loc. Eu zâmbeam. Știam că se mint frumos, iar orgoliul meu era precum o pâine mare și umflată, gata să mă hrănească, o vreme.

În timpul ăsta risipitor, viața mai avea un singur tren, o singură ușă deschisă. Doar una și mulți nu știau asta. Încremeniseră în așteptare, ca într-o poveste cu zână rea și magie mov-violet, că negru e prea banal și nici vrăjile nu ar mai fi moderne. Uneori, cel mai simplu lucru e să te iei după cei care știu deja drumul și punctele strategice, să te prefaci măcar puțin că ai bifat singur cunoașterile, fără ajutor. Nu ar observa nimeni că ai numărat pașii altora, ca la un tango unde, și de nu-ți iese din prima, tot vei fi aplaudat pentru curaj. Ai sări, astfel, peste oboseli inutile și ai găsi și ușa aia deschisă, chiar dacă te-ai trezit târziu și nici cafeaua nu ți-ai baut-o, în galbenul pal al zilei.

Iar dacă ai ajuns la timp, deși secundele tot se hlizeau la tine a neîncredere, nu intra repede, ca și când a dat norocul peste tine. Fii galant, rămâi un pas în spate, invită persoana din fața ta să intre și tu asigură-te că asta vrei; râzi, fericit, cu ochii larg deschiși spre cer, în galbenul zilei, și cu mintea topită într-o dorința nouă, una neghicită de nimeni, neștiută de nicio celulă din tine, cât să creezi canale noi de energie bună, și să îți poți spune – ,,cum să intru eu pe ușa asta definitivă, când, de fapt, sunt liber?” Liber să plec, să văd, să număr anotimpuri, să înlocuiesc vise, să mut pioni și să dau șah mat trecutului!

imag a.jpg

Iar dacă tot vrei a intra, sterge-ți bine picioarele pe preșul uitării, scutură-ți brațele, cât să cadă, din mâneci, vise neîmplinite, răsucește-te de trei ori, caută-te în buzunar de mărunțiș și nu privi peste umăr. Și, în galbenul  pal al zilei, intră sigur pe tine, dar nu închide ușa. Nu se știe niciodată cine ți-a numărat pașii și vrea să-ți fie partener de tango. În definitiv, tangoul nu se poate dansa decât în doi. Fii sigur că știi spre ce te îndrepți. Partener de dans poți găsi și de deschizi ușa, și în afara ei, ce dacă e  ultima ușă deschisă și sună a  ultimatum!!!

Cu mărunțișul din buzunar, îți propun, să îti cumperi un bilet, doar dus, o gogoașă și cartea cu titlul ,,un nou început„. Gogoașa, sigur, are umplutură de fructe. E preferata mea.

Îți vei aduce aminte de asta și vei coborî la prima, știind, că, de fapt, te-am păcălit puțin și că, în tot labirintul ăsta de cuvinte, tu ai auzit ceasul deșteptător, dar că nimic nu te-a ținut forțat, și că, galant cum te știu, mi-ai deschis ușa.

Ce nu știi, e că tu chiar trebuie să mergi cu mine la lecții de tango. În definitiv, e și ăsta un nou început.

Te-ai prins? Ai intrat fix pe ușa mea. Doar pe tine te-am așteptat, o viață!

 

Rătăciri – citiri

 

Se rup cuvintele lumii, sub atâtea rătăci(ti)ri, în vreascuri, pe cărările cunoașterii.

Sub tălpile ochilor trosnesc și sar așchii ce ne rămân înfipte, dincolo de aparențe, în talpa inimii, rănindu-ne, neînsângerat, a emoție. Sau a dezamăgire, ori repetiție.

În pădurea cuvintelor se rătăcesc mulți.

De ar ști oamenii ce greu se naște emoția ar observa, din timp, vreascurile cuvintelor și ar păși atent.

Prefer vulcan de neuitare, dar măcar o singură așchie autentică, din vreasc uscat, în talpa inimii.

Dincolo de aparențe, dar cu tot cu rană; una deschisă, cât să simt emoțiile sau dezamăgirile viitoare.

Toate mă cresc, citind, în vreasc de cuvânt, obsesia fericirii efemere!         Texte  literare  de  Adriana Tirnoveanu 

 

*AMPRENTA DE ONEȘTI  a fost ”lider de audiență” la publicarea articolului ”Oneștenii cer patru benzi  de circulație  la podul de peste Trotuș ” (subiect asupra căruia vom reveni). Articolul menționat a avut  zeci de comentarii, 11 dintre ele regăsindu-se  pe site.

 Și în zilele în care Oneștiul s-a confruntat cu ”criza apei” site-ul nostru  a fost lider  în accesările articolelor publicate  pe această temă (peste  1900).

 Menționăm că  cifrele de accesare sunt orientative  – cu mult mai mari în realitate-  deoarece nu putem ”contabiliza” toate accesările la  articolele publicate, orientându-ne doar după numărul celor care apreciază  articolele  din AMPRENTA DE ONEȘTI.   MAI NOU ARTICOLELE ACESTUI  SITE  SUNT ACCESATE  DIN  STRĂINĂTATE ȘI DIN  REPUBLICA MOLDOVA, UCRAINA DAR ȘI DIN INDIA, NOUA ZEELANDĂ, MALTA,  ARABIA SAUDITĂ  ȘI  DE  LA … CONSILIUL  EUROPEI!

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s