Categorii
Cultura Uncategorized

”Zilele Culturii Călinesciene” au trecut de ediția 51

z c a.jpg

”Scuturând  frunze galbene și răscolind  numeroase amintiri de demult”,  în  splendoarea acestei toamne a avut loc la Onești cea de-a 51 – a ediție a ”Zilelor Culturii Călinesciene”. Este un eveniment de tradiție de care  iubitorii  de cultură din zona Văii Trotușului se bucură an de an, organizatori fiind Primăria și Consiliul Local Onești, Fundația Națională ”George Călinescu” și Rotary Club din municipiu. Un lucru demn de evidențiat  este că ediția din acest an a adus și  câteva premiere:  vernisajul, la Biblioteca Municipală, a   expoziției ”Întoarcerea fiului risipitor” în care au expus  artiștii plastici Vlad Ciobanu, Dan Palade și Felix Lupu (fii ai  acestor  frumoase meleaguri moldave,  lansarea, la Galeriile Fundației Naționale ”George Călinescu” a ”Antologiei poeților trotușeni” (coordonator Valentin Rădulescu).  De asemenea și acordarea premiilor  acestei manifestări  a fost una încărcată de emoție, alături de prof. Nicolae Mecu  (un împătimit cercetător  științific de la Institutul  de Istorie și Teorie Literară ”George Călinescu” al Academiei Române), a fost premiat și profesorul oneștean Bogdan Florin Romandaș, autor împreună cu  generalul Vasile  Jenică Apostol și Vilică Munteanu  a volumului ”O istorie a Oneștiului. Restituiri 1458 – 1921”.

Clipele  de  recunoștință pentru   profesorul  Constantin Th. Ciobanu, care și-a dăruit  sufletul în  desfășurarea  acestei longevive  manifestări culturale  ”s-au topit” în momentele în care  poetul Dumitru Brăneanu, președintele Filialei Bacău a Uniunii Scriitorilor i-a înmânat  distinsului scriitor și om de cultură din Onești, la împlinirea vârstei de 80 ani și a 60  de ani de activitate literară, un premiu de excelență. Dumitru Brăneanu  a menționat că  ”profesorul Constantin Th. Ciobanu a dat  valoare acestor locuri  și vieții culturale a Văii Trotușului” și a amintit că de-a lungul anilor la ”Zilele Culturii Călinesciene” s-a menținut ”steagul calității” acestei manifestări, la care au participat mari personalități ale culturii. ”Într-o  inimă mare de poet  încap întotdeauna o lume curată, spirituală și plină de iubire, un univers  mare în devenire, spre bucuria  cititorilor și a iubitorilor de cultură. Într-un profesionist de excepție  există o personalitate mare, care marchează  o comunitate și o epocă”, a menționat președintele Filialei Bacău Dumitru Brăneanu la premierea profesorului Constantin Th. Ciobanu, răspunsul acestuia fiind unul emblematic:”Suntem  mai bogați pentru  că suntem mai mulți și mai aproape!”

Menționăm că în cadrul ”Zilelor Culturii Călinesciene” au mai avut loc  un concert extraordinar al  acordeonistului Fernando  Mihalache (ce a interpretat lucrări clasice din creația marilor compozitori J. S. Bach, W. A. Mozart,  Fr. Chopin, P. I. Ceaikovski, Eugen Doga și alții),  colocviul pe tema ”Conceptul de fundație națională” și un recital liric ”Poetul în  Cetate”. Între  oaspeții care au fost prezenți la  această manifestare culturală oneșteană de prestigiu ce a trecut de semicentenar  menționăm  scriitorii  și criticii literari și  de artă Dumitru Brăneanu,  Vlad Ciobanu, Ioan Dănilă, Petre Isachi, Ion Tudor Iovian, Ozana  Kalmuski – Zarea, Felix Lupu, Nicolae Mecu,  Dan Palade, Vasile George Puiu, Aurel Stanciu, Vasile Spiridon, Tudorel Urian și alții.    Ion Moraru

z c b.jpg

z c c.jpg

Fotografii  Claudiu Ștefănescu

 

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s