Categorii
Cultura Uncategorized

Cu bucuria lucrului bine făcut

f doft 1 a.jpg

A fost zi de mare sărbătoare sâmbătă 28 septembrie pe plaiurile comunei Dofteana, unde  ”toamna pictează acum  cel mai frumos tablou”, în culori ruginii și sufletul tresaltă la bucuria desfășurării primei ediții a Festivalului – Concurs Național ”Mândru-i satul dintre munți”.

Acest festival s-a desfășurat la Casa de Cultură din Dofteana,  loc unde o icoană a Maicii Domnului priveghează pe toți cei care urcă pe scenă, risipindu-le toate emoțiile. ”Mândru-i satul dintre munți” este un cântec foarte îndrăgit din repertoriul Petronelei Radu, fiică a Doftenei și ”argintul viu” al organizării acestui festival, fapt ce a împlinit și un mai vechi vis al său. Manifestarea a fost sprijinită și de autoritățile locale  din Dofteana, de  Ioan Bujor, primarul  acestei înfloritoare comune, cu lucruri trainice  pentru locuitorii săi.

Dacă pentru  o   mare iubitoare a folclorului trotușean,  Liliana Popa,  toamna  este ”un anotimp care schimbă peisaje frumoase de la o zi la alta cu foșnetul de frunze care cad una câte  una”, pentru Petronela Radu (”sora” sa în dragostea pentru cântec), frumoasa zi de 28 septembrie – când și-a împlinit visul realizării Festivalului ”Mândru-i satul dintre munți” i-a adus certitudinea că ”adevărata frumusețe o simți în căldura unui gest, o auzi într-o vorbă de alinare sau pur și simplu o vezi cu ochii închiși!”  În organizarea acestui festival  alături de  Petronela Radu  în parteneriat s-a aflat Nicușor Ioniță Music și Silvia Rîciu, vedetă a muzicii populare , realizatoare de emisiuni  muzicale la televiziune.  Ea a fost președinta juriului acestui festival din care au mai făcut parte  profesorii Dana Camară , viceprimarul comunei Dofteana, Ana Nicoleta Irimia – director al Școlii Gimnaziale ,,Scarlat Longhin” Dofteana și  Marilena Butuc  – de la Școala Gimnazială Gura Văii.

f doft 3.jpg

Festivalul  de la Dofteana a  prilejuit etalarea calităților vocale și  a prezenței scenice pentru un număr de peste 50 de concurenți (interpreți de muzică populară și ușoară). La această manifestare au participat și  grupuri vocale, formații de dans modern, membri ai ansamblurilor populare. ”Au fost momente unice, pline de bucuria lucrului bine făcut , de dragostea pentru folclor, de emoție și adrenalină la maximum. FELICITĂM toți participanții, mici și mari, pe picii de la Baby Dance din Comănești, pe minunile membre ale Ansamblului  <<Gospodarii din Dofteana>>, pe interpretul de muzică populară venit tocmai din Păiseni, Suceava –Norocel Alexandru(  <<voce de aur>> și mândru purtător de  costum poplar autentic sucevean), pe Butuc Alexandra – Gura Văii, Chelmus Teodora – Gura Văii , Petra Ardeleanu – Gura Văii,  Lazăr Andreea – Sascut, Ursache Larisa – Bărsănești, Bucur  Elena –Helegiu, Diana Sava și  Ana Sava –ambele din  Drăgugești. Felicităm  și pe surorile Rusu – din Dofteana , Darius Baltă – tot din Dofteana, pe membrii ansamblului  <<Bujoreii>> Hăghiac, Vasiloiu Eliza,  Sara Șerban – Piatra Neamț , Oprea Luca –Vaslui, Hurdubaia Sidonia –Piatra Neamț, Spenchiu Răzvan Petruț –Galați, pe Fulga Mădălina –Berzunți, pe Crina Othozi –Dofteana, pe frații Vartolomei –Dofteana,  pe membrii ansamblului  <<Brâul bărsăneștean >>– Bărsănești, pe Brândușa Spoială – Dofteana, pe interpretul de muzică ușoară care ne-a încântat cu sunetele acordeonului –Țifrea Rareș,   pe toți participanții la acest frumos festival!”, a notat site-ul Dofteana Știri pe pagina sa de Facebook.

Ansamblul Folcloric ”Zestrea” din Bacău a prezentat pe scena festivalului, în admirația publicului spectator,  un deosebit program artistic, cu o evoluție la înălțime! Coordonat de  marele iubitor al cântecului și dansului Petrică Drăgan, acest ansamblu – care este unul  dintre cele mai bune din județul Bacău, a cucerit Trofeul Festivalului ”Mândru-i satul dintre munți”, impresionând și prin  frumusețea costumelor populare. Ca o mândrie a faptului că duc  dansurile populare mai departe  dansatorii Ansamblului ”Zestrea” au ținut ritmul și au întrecut ”arcușul măiestrit  al viorilor” în iureșul pașilor de sârbă și de horă.

f doft 4.jpg

Este de remarcat faptul că la prima ediție a Festivalului – Concurs ”Mândru-i satul dintre munți”  concurenții au venit  din  autentica zonă folclorică  Dofteana – Bârsănești – Gura Văii – Helegiu – Berzunți, din Bacău  precum și din județele Galați, Neamț, Suceava și Vaslui. Directorul acestui festival Petronela Radu a ținut să mulțumească Primăriei și Consiliului Local, primarului comunei Dofteana Ioan Bujor (care a înmânat trofeul câștigătorilor ), președintei juriului – solista Silvana Rîciu (o interpretă cunoscută a folclorului, cu un glas foarte plăcut), profesorilor Dana Camară (vicepreședintă a juriului), Nicoleta Irimia, Marilena Butuc, Ana  Hanganu dar și preotului Lucian Dumitru Vartolomei, de la Parohia Larga.  Ea a mulțumit pentru încrederea acordată  ” juraților pentru implicarea, corectitudinea și dăruirea de care au dat dovadă” dar  și concurenților, celor care îi îndrumă pe aceștia, părinților și bunicilor concurenților, tuturor celor care și-au adus aportul ca această primă ediție a  festivalului să fie o reușită.

Festivalul – Concurs ”Mândru-i satul dintre munți” a fost splendida manifestare unde au răsunat  frumoase cântece populare  dar și pătrunzătoare  doine,  după ce  frumusețea dansurilor populare au arătat vigoarea și dăinuirea tradițiilor din moși – strămoși. Au fost interpretate și melodii ritmate de muzică ușoară dar acest festival a prilejuit și ”descătușarea” dansului modern, unde  cei de pe scenă ne-au bucurat  cu candoarea copilăriei.  Interpretele  de folclor Silvana Rîciu și Petronela Radu au susținut  recitaluri  foarte aplaudate de către publicul spectator, în clipe  ce au însemnat  Casa de Cultură Dofteana ca loc a unei manifestări deosebite. Și a mai fost un lucru – mărturisire,  trăită cu intensitate de  directorul acestui festival, Petronela Radu:” Ce poate fi mai frumos decât să vezi că profesorii din comuna ta natală te prezintă ca model copiilor, îndrumându-i să cânte cântecele tale, să se prezinte cu ele în concursuri și spectacole. Sunt tare MÂNDRĂ de ei. Munca mea nu este zadarnică!”

Parafrazând  o vorbă îndrăgită de prof. Dana Camară, viceprimar al comunei Dofteana, găsim și un mesaj cald pentru  organizatoarea  Festivalului – Concurs „Mândru-i satul dintre munți”,  solistei de muzică populară Petronela Radu, inițiatoare  de  ansambluri folclorice și ”călăuzitoare” a tinerelor talente artistice: ”Nu uita că ești un om minunat, că ai puteri nebănuite de a schimba lumea și de a înfrumuseța suflete!”      Ion Moraru

f doft 2.jpg

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s