Categorii
Cultura Uncategorized

O nouă provocare pentru oneșteni

film a.jpg

Filmarea, pe străzile și la unele instituții oneștene, a unui  serial  de șase episoade (produs de HBO Europa), este o nouă provocare pentru locuitorii municipiului Onești. Serialul se numește ”Bani negri (pentru zile albe)” și are ca regizor pe Daniel Sandu, premiat cu premiul ”cel mai bun regizor” la Gala Premiilor Gopo. După cum a menționat Ana Ciobanu, o oneșteancă ce reprezintă casa de producție a acestui serial, ”în municipiul Onești cu prilejul filmărilor sunt peste 130 persoane (o parte echipă tehnică, o parte actori și o parte producție). Realizarea acestui film este un proiect regional despre partea de est a României și am ales pentru filmări  orașele Onești și Piatra Neamț pentru că sunt emblematice și arată foarte bine. Filmările au loc pe domeniul public, în spații private, în casele unor oameni, dar foarte mult pe stradă. Ideea este să arătăm o Românie simpatică, acest serial fiind difuzat peste tot în Europa și dacă va avea succes și în America. În principiu este o chestiune pe care HBO și-o propune și anume să promoveze identitatea locală a fiecărei regiuni”.

Prezentă recent la o ședință extraordinară a Consiliului Local Onești  Ana Ciobanu a mai menționat :” Filmul nu este o radiografie a României, este un proiect de ficțiune, nu are nicio legătură cu vreun documentar, nu relatează realitatea dintr-un oraș sau altul, este pur și simplu o poveste inventată de un regizor ce e de origine din Piatra Neamț și consider că este un proiect cu care putem să ne mândrim mai încolo!”

Cu ”sufletul de oneșteancă îndrăgostită de orașul natal”, absolventă a Colegiului Național ”Dimitrie Cantemir” Ana Ciobanu ne-a dezvăluit și  alte lucruri despre realizarea acestui film serial. ”Vom filma la Primărie, la Spitalul Municipal (care arată bine), pe bulevardul Republicii, pe străzile Tineretului, George Călinescu. Vom filma și pe strada Teilor, ce va fi  în <<epicentrul>>  filmărilor, cu aceasta noi am și câștigat echipa creativă! Estetica cinematografică este un pic altfel și acest serial va scoate în evidență  faptul că orașul a fost menținut și modernizat cu responsabilitate, cu spirit de răspundere pentru  ceea ce înseamnă plan urbanistic. Este greu la un film să treci pe o stradă și să ai cinci feluri de arhitecturi! În timp ce în alte localități a avut loc o modernizare un pic haotică, la Onești a fost păstrată cumva o identitate vizuală foarte clară! Doar zona Primăriei aduce elemente de modernitate, ce sunt  bine integrate”, a mai menționat Ana Ciobanu.

Gândurile ei ”au strecurat” câte un surâs autorităților  oneștene. În timp ce  consilierul local Alexandru Cristea și-a exprimat speranța că ”filmarea acestui serial reușește să aducă un plus de valoare orașului”, fostul primar Emil Lemnaru a  evocat faptul că ”zona străzii Teilor – ce are o lungime  în jur de  80 metri, fiind și cea mai scurtă stradă din Onești – este una elegantă, aici locuind constructorii ce au ajutat realizarea Barajului de la Bicaz”. Ing. Nicolae Gnatiuc, primarul municipiului Onești a declarat:”Consider că această experiență este cât se poate de benefică pentru orașul nostru, pe lângă partea economică, nu trebuie neglijată nici latura turistică, Oneștiul beneficiind de promovare națională și internațională!” Filmul  serial ”Bani negri (pentru zile albe)” va fi finalizat în cursul anului viitor.   Ion Moraru

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s