Categorii
Aeternum Uncategorized

La despărțirea de marea actriță Tamara Buciuceanu Botez

„Mi-am făcut meseria cu cel mai mare drag. Pentru mine, viaţa a fost cultură, cinste şi demnitate“.   Tamara  Buciuceanu Botez

 

tamara b

Cu ani în urmă actrița  Tamara Buciuceanu Botez a susținut spectacole de teatru  pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor din Onești. În fața unei săli arhipline ea se înclina la finalul spectacolului în semn de  sincer omagiu pentru iubitorii teatrului de pe aceste meleaguri trotușene, aceștia  dăruindu-i  cele mai frumoase buchete de flori. În urmă cu o zi, la  15 octombrie marea  actriță Tamara Buciuceanu  a trecut pragul acestei vieți, spre nemurire.  Ea s-a  născut la 10 august 1929 la Tighina,  fiind fiica profesorului de muzică și dirijorului Ion Buciuceanu.  A avut ca soră pe  mezzosoprana Iulia Buciuceanu, cea care la 10 ani cânta în corul Catedralei din Chișinău iar în 1960 debuta pe scena  Operei Române din București.  Tamara Buciuceanu  a absolvit liceul la Suceava iar  studiile  de teatru le-a început  la Institutul de Teatru ”Vasile Alecsandri” din   Iași (1948 – 1951) pentru a le finaliza la   Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din București ( absolventă în 1952,  în clasa Nicolae Băltățeanu). Timp de 12 ani a  fost actriță la Teatrul Giulești, apoi la Teatrul de Comedie. Pentru o perioadă a jucat și pe scena  Teatrului de  Operetă din București și până la pensionare a lucrat la Teatrul Lucia Sturdza Bulandra. A interpretat  roluri memorabile; Chirița la Teatrul Național Iași, Maria Herdelea în  filmul ”Ion ” (1979), profesorul ”Isoscel” în filmele ”Liceenii” ( 1986) , ”Extemporal la dirigenție” ( 1988), ”Liceenii Rock n Rol” ( 1991),  ”Liceenii în alertă” (1993).

Tamara Buciuceanu Botez a jucat în 25 de filme (primul fiind ”Titanic Vals” (în 1964).  Ea a avut roluri importante în teatru în piese precum „Coana Chirița”, „Romeo și Julieta la început de noiembrie”, „Scaunele”, „Cumetrele”, „Doctor fără voie”, „Nepotul”, „Așteptând la arlechin”, „Domnișoara Nastasia”, „Mamouret” etc. Cartea de vizită a carierei sale rămâne fără îndoială personajul Vicăi Delcă din piesa „Dimineață pierdută” după  Gabriela Adameșteanu.  De asemenea Tamara Buciuceanu a făcut o cariera impresionantă și în Televiziune, memorabile fiind cupletele sale din programele de Revelion.

Vorbind despre  succesul său de pe scenă  marea actriță Tamara Buciuceanu menționa; ”Secretul ar putea fi faptul că iubind nespus de mult teatrul, mă străduiesc de fiecare dată să-i rămân credincioasă. Între mine și publicul meu e o poveste de iubire reciprocă. De aceea, nu fac compromisuri de nici un fel, imi păstrez curiozitatea și deschiderea spre noutate, cu condiția ca noutatea să fie pusă in slujba artei adevărate, ce innobilează, și nu a senzaționalului de duzină. Publicul ințelege și mă respectă, tot atât cât il iubesc și respect și eu”.

Dumnezeu să o odihnească în Ceruri!

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s