Categorii
Diverse Uncategorized

RĂSFOIND PRESA STRĂINĂ Cunoaște și crede

Cei care citesc regulat un ziar sau revistă  găsesc în paginile acestora  numeroase interviuri, unul mai interesant decât celălalt. Din păcate, această abundență înseamnă că uităm curând ceea ce am citit, deoarece următorul interviu este deja în curs. Uneori, însă, o persoană întâlnește un interviu  în care dialogul ideilor  persistă. Intervievatul ne atinge, ne stăpânește o clipă, indiferent de motiv.
Acest lucru mi s-a întâmplat recent când am găsit o discuție extinsă cu astrofizicianul german Heino Falcke în ziarul  ”De Standaard”. Falcke se bucură de renume la nivel mondial pentru cercetările sale în găuri negre, zone din cosmos cu o masă enormă și foarte compactă. În  luna aprilie a acestui an, el și echipa sa de cercetare au reușit să fie primii care au făcut o fotografie cu o gaură neagră. A-l numi om de știință de top nu este cu siguranță o exagerare.
În orașul său natal, lângă Köln, îl cunosc pe Heino Falcke într-un mod foarte diferit. El este un predicator laic în congregația sa evanghelică. Lucrul fascinant este că el nu separă rolul său de savant de rolul său de credincios, ci le permite să se îmbine perfect. De exemplu, el spune: „Există mai multe paralele între credință și știință decât credeți. Întrebările merg în aceeași direcție. Ambii caută originea tuturor. Dar fizica nu va putea niciodată să rezolve întrebări despre sensul vieții. Apoi intri pe un teren diferit. Pentru mine, Dumnezeu este începutul și sfârșitul, pentru că cred cu tărie în asta. ”
Falcke cunoaște și acceptă limitele științei: „Am învățat să înțelegem cum sunt create stelele, cum este creată materia, cum a fost creat pământul. Dar, la un nivel mai filozofic, mai profund, cred că, apelând pur și simplu la științele naturii, nu vom înțelege niciodată de unde venim. Există întrebări la care știința va trebui să  răspundă întotdeauna la răspuns. ”Când oamenii  cred că știința poate explica totul, știința însăși devine o religie. Deci  nu este doar inteligență!”, a menționat  Falcke.

Este timpul să îngropăm contradicția fictivă dintre credință și știință. Din fericire,  a trecut  epoca în care Biserica a respins tezele științifice, deoarece se pare că nu se potriveau cu doctrina credinței. Acum, însă, vedem ce se întâmplă invers. Oamenii resping credința pentru că se agăță orbește de știință ca singurul indicator din viață. Când oamenii încep să creadă că știința poate explica totul, inclusiv sensul și sensul existenței noastre, atunci știința devine o problemă de credință și, prin urmare, o religie în sine. Ființele umane de astăzi nu au capacitatea de a da drumul și de a accepta că înțelegerea noastră despre existență este limitată.
Ceea ce avem nevoie este curajul de a fi cu adevărat critici în viață. Destul de critici  pentru a ne pune în discuție în mod regulat propria credință, dar și pentru a ne recunoaște limitele. Să ne dăm seama că ceea ce nu știm este mult mai mare decât ceea ce știm. A accepta că ceea ce contează cu adevărat în viață este mai mult o problemă de convingere și credință decât de certitudine și dovezi științifice. Credem în dragoste, în prietenie, în umanitate și în viitor fără siguranță, de ce nu putem crede în Dumnezeu?
De asemenea, am gustat această atitudine în cuvintele lui Heino Falcke: „Cine sau ce a fost responsabil pentru big bang? Ce era acolo înainte de big bang? Nu putem rezolva niciodată în mod fundamental aceste întrebări cu experimente. Într-un anumit moment, veți ajunge într-adevăr la un punct în care trebuie să alegeți: nu mai pun întrebări sau vin cu o declarație de credință? Ipoteza mea nulă este: la început a existat Dumnezeu. Pentru unii colegi, știința ia locul credinței. Nu pentru mine. Credința înseamnă că pot păstra mereu speranța, fapt  ce  cred că este mult mai mare și mai fundamental.  Luk Vanmaercke, Kerk & Leven Belgia

Heino F b.jpg

   Heino Falcke (născut în 1966) este un profesor german de astronomie radio și fizică astroparticulă la Universitatea Radboud Nijmegen. A fost câștigător al premiului Spinoza din 2011.  Principalul său domeniu de studiu sunt găurile negre. În 2013, o echipă aflată sub conducerea sa a câștigat un grant de cercetare de 14 milioane de euro de la Consiliul European de Cercetare pentru studii suplimentare privind găurile negre.

Falcke s-a născut la Köln, Germania în 1966.  A studiat fizica la universitățile din Köln și Bonn. A obținut un doctorat  ”Summa cum laude” în 1994 de la Universitatea din Bonn. Ulterior, Falcke a lucrat ca om de știință la Institutul Max Planck pentru Radio Astronomie din Bonn, la Universitatea Maryland și la Universitatea din Arizona. În anul 2000 Falcke a câștigat premiul Ludwig Biermann pentru tinerii astronomi ai German Astronomische Gesellschaft în 2000.  În 2003, a devenit profesor adjunct de radioastronomie și fizică astroparticulă la Universitatea Radboud Nijmegen. De asemenea, a început să lucreze pentru ASTRON, institutul de radioastronomie din Olanda. În 2006, Falcke a câștigat Premiul Academiei de Științe și Umanități din Berlin-Brandenburg .

Falcke a primit o subvenție de cercetare avansată a Consiliului European de Cercetare de 3,5 milioane de euro în 2008.  În 2011, a fost unul dintre cei trei câștigători ai premiului olandez Spinoza și a primit o subvenție de 2,5 milioane de euro. Organizația care a acordat premiul, Organizația Olandeză pentru Cercetări Științifice, l-a lăudat pe Falcke pentru furnizarea de noi idei privind găurile negre. De asemenea, l-au numit una dintre cele mai importante forțe din spatele telescopului LOFAR. Falcke dorește să plaseze un telescop radio pe Lună și a colaborat cu cercetătorii NASA și Agenția Spațială Europeană pentru a elabora un plan pentru a face acest lucru.    Wikipedia

 

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s