Categorii
Educatie si Invatamant Uncategorized

Un loc în afirmarea competențelor lingvistice

camb 7

 

Dacă este adevărat că sunt cântece care ne bucură sufletele mereu (”Strada Speranței, la parter”), în aceeași măsură sunt și locuri unde se împlinesc vise, oameni devotați unui lucru făcând tot ce este posibil pentru ca acestea să se împlinească! Un fapt demn de evidențiat pentru municipiul Onești este că un astfel de loc se află pe strada Emil Rebreanu, unde activează Centrul Pregătire Cambridge. Aici profesoara Dana Gavrilă susține cursuri de limba engleză pentru toate nivelurile în vederea obținerii mult – râvnitului Certificat Cambridge. ”Cu anul școlar 2019 – 2020 intrăm în cel de-al cincilea an de activitate. Toți copiii care vin la cursuri au posibilitatea de a învăța limba engleză într-un mediu relaxant. Pretestările pentru a afla nivelul de cunoaștere a acestei limbi sunt gratuite și este de menționat faptul că la pretestări se pot înscrie persoane fără limită de vârstă. O facilitate pe care o acordăm este aceea că dacă sunt doi frați ce urmează cursurile centrului, unul dintre ei susține examenele gratuit. Un alt lucru deosebit este că înainte de susținerea acestor examene Cambridge, Centrul de Pregătire din Onești organizează o sesiune pentru proba Speaking (de vorbire), pentru cine dorește”, ne-a declarat profesoara Dana Gavrilă care a prezentat și alte amănunte despre activitatea acestui centru. Astfel am aflat că ”pe parcursul anului școlar, în lunile decembrie,martie și iunie se dau examenele de nivel superior ( B2 și C1) iar în luna iunie se susțin absolut toate examenele pentru grupele Starters, Movers, Flyers, A2, B1, B2 și C1. Probele de examen sunt : Speaking (de vorbire), Listening (de ascultare), Reading (de citit), Writing (proba de realizare eseu). În urma susținerii acestor examene candidații primesc Certificatul Cambridge, care le atestă competențele lingvistice.

camb 5.jpg

Aceste certificate sunt emise la Universitatea Cambridge și ajung în șase săptămâni de la susținerea examenelor. Să evidențiem faptul că Universitatea Cambridge a fost fondată în anul 1209, ea fiind a doua cea mai veche universitate din lumea engleză. Această universitate include peste 100 de departamente academice, are cea mai veche editură din lume și deține în bibliotecile sale 15 milioane de cărți!

Prof. Dana Gavrilă ne-a dat mai multe amănunte și despre Certificatele Cambridge, menționând: ”Certificatele de nivel A2 și B1 echivalează proba de Limba engleză la admiterea în clasa a IX a la liceele și colegiile care au profil bilingv sau Engleză Intensiv. Certificatele B1 și B2 echivalează proba de Limba engleză de la examenul de bacalaureat. Certificatele B2 și C1 sunt valabile pentru admiterea la facultate și pentru voluntariate si job.” Este de remarcat faptul că o festivitate inedită, de înmânare a Certificatului Cambridge a fost găzduită de Aula Bibliotecii Municipale ”Radu Rosetti” în ziua de 11 septembrie 2019 (în foto). Elevi, părinți și bunici au trăit atmosfera clipelor unice în care strădania lor a fost încununată de primirea acestui certificat. Odată cu adresarea celor mai sincere felicitări pentru elevii evidențiați profesoara Dana Gavrilă a transmis și imboldul ”Trebuie să continuați să învățați!” și a acordat două cupe pentru campionii care au realizat la examen 150 de puncte din 150 – Alexandra Coroamă și Darius Ilie!

Spre orizonturile cunoașterii

Deschizând ușa Centrului de Pregătire Cambridge Onești, de pe strada Emil Rebreanu dai cu privirea de un spațiu modern într-o clădire modernă, ce este echipată cu toate lucrurile necesare pentru studiul intensiv și interactiv al limbii engleze. Centrul de Pregătire Cambridge Onești funcționează din noiembrie 2018 în această clădire unde cursurile se desfășoară pe mai multe niveluri iar cei mai mici cursanți sunt în clasa pregătitoare. Dincolo de activitatea de aici, încununată cu mult succes prin faptul că elevii au obținut punctaje maxime la examen, la întrebarea ”Ce mai oferă acest centru?” profesoara Dana Gavrilă ne-a răspuns: ”Pe lângă pretestări, cursuri și examene centrul organizează tabere în limba engleză, Școala de vară în limba engleză, miniconferințe cu părinții precum și concursuri pentru demonstrarea abilităților de vorbit și de scris <<în limba lui Shakespeare>>. Cursanții primesc credite pentru anumite activități, ei fiind stimulați să învețe în mod interactiv și cât mai aproape de viața reală”.

Un prieten din… Scoția!

Pe lângă multele activități ale Centrului de Pregătire Cambridge din Onești trebuie să subliniem și un fapt minunat! Lucrând cu drag și spor pentru a învăța Limba engleză și pentru a pregăti susținerea Examenului Cambridge cursanții centrului oneștean se bucură de prietenia lui Kevin Orme, trainer din Scoția, ce are o metodă nouă de predare! Mai mult, Kevin Orme, ce are pregătire de specialitate în pedagogie, el dorind să devină în viitor psiholog, va fi prezent în municipiul Onești în cursul lunii noiembrie! ”Aici el va susține câteva workshop-uri pentru elevii Centrului de Pregătire Cambridge, urmând a colabora în realizarea de lecții video. Astfel elevii vor avea o șansă în plus de a vorbi cu un trainer nativ, exersându-și  cunoștințele de limba engleză și mai mult. Aceasta este o modalitate benefică de a expune elevii la experiența de a vorbi limba engleză cu un nativ foarte talentat”, a declarat prof. Dana Gavrilă, coordonatoare a acestui centru. Când razele aurii ale amiezii se strecoară în lumina ce umple de frumusețe spațiul primitor al Centrului de Pregătire Cambridge din Onești (unde elevii au și o bibliotecă în limba engleză cu cărți și reviste adaptate fiecărui nivel de studiu), în adierea clipelor toamnei profesoara Dana Gavrilă ne-a mărturisit: ”Cea mai mare bucurie a muncii mele este să văd că aceasta dă roade, că pot ajuta elevii să progreseze și să aibă un viitor cât mai bun. Și rezultatele obținute sunt meritorii: 80 la sută dintre cursanți au obținut 15 scuturi din 15 și Pass with Distinction, iar 20 la sută au luat 14 din 15 scuturi și Pass with Merit!” Concluzia este doar una singură: învăţarea limbii engleze îmbunătăţeşte şansa de a avea succes, de a avea acces la informații noi, de a putea călători în întreaga lume, de a avea un trai mai bun iar obținerea Certificatului Cambridge aduce și mai multe oportunități.         Ion Moraru

camb 8.jpg

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s