Comuna Mănăstirea Cașin îmbracă azi 3 noiembrie ”straie de cântec și de sărbătoare”, aici desfășurându-se prima ediție a Festivalului – Concurs de Etnografie și Folclor ”Regina Maria”. Manifestarea va debuta la ora 12 în fața Primăriei comunei Mănăstirea Cașin, cu o paradă a portului popular, grupurile vocale și ansamblurile folclorice participante îndreptându-se în glas de cântec pe strada principală spre Căminul Cultural ”Regina Maria”.
Este de evidențiat faptul că în semn de omagiu pentru marea personalitate a Reginei Maria, care în viața sa trecătoare a fost prezentă în mai multe rânduri pe aceste meleaguri încurajând forțele armate române din linia frontului în Primul Război Mondial și apoi aducând prinosul său de recunoștință celor ce și-au jerfit viața pentru România, locuitorii comunei Mănăstirea Cașin au înveșnicit cu numele său Căminul Cultural precum și Școala Gimnazială.
Mai mult și această primă ediție a Festivalului – Concurs de Etnografie și Folclor ce are loc în frumoasa comună de pe valea Cașinului poartă numele nepieritor al Reginei Maria! Sunt prezente la acest festival ansamblurile folclorice ”Zestrea” și ”Bobocii” (ambele, din Bacău), ”Zdrobuleanca” din Cleja, ”Românașii” din Huruiești, ”Căluțul” din Căiuți, ”Florile satului” din Scorțeni, ”Păunașii” din Poduri, ”Hora satului” din Săucești. La Festivalul – Concurs ”Regina Maria” de la Mănăstirea Cașin participă și ansamblul folcloric din comuna Berești Tazlău, Grupul ”Mândre trotușene”, Grupul vocal al Școlii Gimnaziale ”Învățător N. Pâslaru” Cașin, soliste de muzică populară din Balcani.
Menționăm că în cadrul acestui festival, în afara concursului va evolua, cu trei formații de dansuri, Ansamblul folcloric ”Mugurașii mănăstireni” (în foto) din comuna Mănăstirea Cașin. Acest ansamblu, deși a luat naștere acum doi ani prin inițiativa profesorilor Diana Apreutesei, Romeo Lupeș (directorul Școlii Gimnaziale ”Regina Maria” M. Cașin) și a coregrafului Cristian Blănaru, s-a făcut cunoscut în țară prin participarea la festivaluri de folclor de prestigiu, unde a cucerit numeroase premii și diplome de excelență.
FESTIVALUL – CONCURS ”REGINA MARIA” ESTE ORGANIZAT DE PRIMĂRIA ȘI CONSILIUL LOCAL MĂNĂSTIREA CAȘIN, ȘCOALA GIMNAZIALĂ ”REGINA MARIA” DIN LOCALITATE, DE ASOCIAȚIA DE PĂRINȚI ȘI PROFESORI A ACESTEI INSTITUȚII. DE ASEMENEA, ÎNTRE ORGANIZATORI SE AFLĂ CENTRUL JUDEȚEAN BACĂU PENTRU CONSERVAREA ȘI PROMOVAREA CULTURII TRADIȚIONALE ȘI CONFEDERAȚIA NAȚIONALĂ DE TRADIȚII ȘI COREGRAFIE DIN ROMÂNIA.