Categorii
Evenimente Uncategorized

AZI, LA MĂNĂSTIREA CAȘIN Festivalul – Concurs de Etnografie și Folclor ”Regina Maria”

afis 14.jpg

Comuna Mănăstirea Cașin îmbracă azi 3 noiembrie  ”straie  de cântec și de sărbătoare”, aici desfășurându-se prima ediție a Festivalului – Concurs de Etnografie și Folclor ”Regina Maria”. Manifestarea va debuta la ora 12  în fața Primăriei comunei Mănăstirea Cașin, cu o paradă a portului popular,  grupurile vocale și ansamblurile folclorice  participante îndreptându-se în glas de cântec  pe strada principală spre  Căminul Cultural ”Regina Maria”.

Este de evidențiat faptul că în semn de omagiu  pentru  marea personalitate a Reginei Maria, care în viața sa trecătoare a fost prezentă în mai multe rânduri pe aceste meleaguri încurajând  forțele armate române  din linia frontului în Primul Război Mondial și apoi  aducând prinosul său de recunoștință celor ce și-au jerfit viața  pentru  România, locuitorii comunei Mănăstirea Cașin au  înveșnicit cu numele său Căminul Cultural precum și Școala Gimnazială.

Mai mult și această primă ediție a Festivalului – Concurs de Etnografie și Folclor ce are loc în frumoasa comună de pe valea Cașinului poartă numele nepieritor al Reginei Maria! Sunt prezente la  acest festival ansamblurile folclorice ”Zestrea”  și ”Bobocii” (ambele, din Bacău), ”Zdrobuleanca” din Cleja, ”Românașii” din Huruiești, ”Căluțul” din Căiuți, ”Florile  satului” din Scorțeni, ”Păunașii” din Poduri, ”Hora satului” din Săucești. La Festivalul – Concurs ”Regina Maria” de la Mănăstirea Cașin participă și ansamblul folcloric din comuna Berești Tazlău,  Grupul ”Mândre trotușene”, Grupul vocal al Școlii Gimnaziale ”Învățător N. Pâslaru” Cașin,  soliste de muzică populară din Balcani.

Menționăm că în cadrul acestui festival, în afara concursului va evolua, cu trei formații de dansuri,  Ansamblul folcloric ”Mugurașii mănăstireni” (în foto) din comuna Mănăstirea Cașin.  Acest ansamblu, deși a luat naștere acum doi ani prin inițiativa profesorilor  Diana Apreutesei, Romeo Lupeș (directorul Școlii Gimnaziale ”Regina Maria” M. Cașin) și a coregrafului Cristian Blănaru, s-a făcut cunoscut în țară prin participarea la  festivaluri de folclor de prestigiu, unde a cucerit  numeroase premii și diplome de excelență.

 FESTIVALUL – CONCURS ”REGINA  MARIA”  ESTE ORGANIZAT DE PRIMĂRIA ȘI CONSILIUL LOCAL MĂNĂSTIREA CAȘIN, ȘCOALA GIMNAZIALĂ ”REGINA MARIA” DIN LOCALITATE, DE ASOCIAȚIA DE PĂRINȚI ȘI PROFESORI A ACESTEI INSTITUȚII.  DE ASEMENEA, ÎNTRE ORGANIZATORI SE AFLĂ   CENTRUL JUDEȚEAN BACĂU PENTRU CONSERVAREA  ȘI PROMOVAREA CULTURII TRADIȚIONALE ȘI  CONFEDERAȚIA NAȚIONALĂ DE  TRADIȚII ȘI COREGRAFIE DIN ROMÂNIA.        

mug m a.jpg

 

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s