Importanța transmiterii informației cât mai rapid a crescut odată cu evoluția galopantă a tehnologiei. Totuși, calitatea datelor transmise a scăzut semnificativ din dorința de a publica cât mai mult în cel mai scurt timp posibil. Cu această problemă pare să se confrunte și publicul larg interesat de știri și noutăți, care a observat că trecerea de la ziarele „tradiționale” la cele electronice vine la pachet cu o serie de dezavantaje, printre care dezinformarea produsă de publicarea știrilor false.
Acesta a fost subiectul principal pe care proiectul Erasmus+ „Fighting Fake News” (FFN „Luptând cu știrile false”) l-a propus tinerilor din 5 țări: România, Italia, Grecia, Lituania și Ungaria. FFN a avut loc la Bran în perioada 10-18 septembrie, iar ceea ce îl face și mai special este faptul că trainerul, Mihai Cojan, este oneștean, echipa României fiind reprezentată în acest proiect de ONG-ul pe care acesta îl coordonează, VIP – Values In People. Pe toată durata proiectului, participanții au luat parte la diverse workshop-uri, dezbateri, momente de reflecție care să îi ajute să înțeleagă mai bine cum funcționează fenomenul studiat.
Știrile false (sau „fake news”) se referă la prezentarea unor informații eronate sau false, având în general scopul de a manipula masele. Acestea se manifestă în toate domeniile și pot fi greu de recunoscut de multe ori, deoarece se folosesc de fotografii care par a fi adevărate, de decupaje din interviuri sau chiar mărturisiri false ale unor presupuși martori. Propagarea lor se face foarte rapid, deoarece, din lipsă de informare, oamenii tind să distribuie și celorlalți evenimentele scandaloase din mass-media. Exact asta știu și cei care produc astfel de articole, de aceea aleg de cele mai multe ori un titlu atrăgător, publicul fiind altfel la un click distanță de dezinformare și manipulare.
Principala întrebare rămâne însă: cum reușim să combatem știrile false?
- VERIFICĂ SURSA! Nu te încrede în site-uri și pagini fantomă, alege întotdeauna să citești noutățile de pe platforme de știri consacrate și serioase care pun accent pe calitatea informației. Asigură-te că numele autorului este trecut și că data este cea potrivită, altfel poți crede că niște informații vechi au revenit în actualitate.
- INFORMEAZĂ-TE ÎNAINTE SĂ DISTRIBUI! Citește cât de mult poți despre subiectul care te interesează, nu lăsa o singură sursă să îți formeze părerea, chiar și în articolele bine făcute se regăsește o doză de subiectivism!
- REACȚIONEAZĂ DACĂ DESCOPERI UN ARTICOL CARE CONȚINE ȘTIRI FALSE! Nu rămâne indiferent atunci când ești sigur că ai întâlnit informații false prezentate publicului – raportează articolul, vorbește cu prietenii tăi despre asta, răspândește vestea în comunitatea ta.
Toate aceste măsuri, îmbinate cu o doză de scepticism și gândire critică, ar reuși să facă o diferență imensă, deoarece dacă nimeni nu ar mai citi și aprecia știrile false din media, acestea ar dispărea. Până atunci însă, informarea și conștientizarea sunt cele mai importante arme, pe care tinerii participanți FFN au învățat să le mânuiască împreună. Culturi diferite, aceeași dorință: haideți să combatem știrile false! Adda Pricope, studentă la Universitatea Babeș – Bolyai Cluj Napoca, Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor
2 răspunsuri la “Știrile false – un nou fenomen pe care tinerii învață să îl combată”
Pisla Marcela Bine scris. L-am citit. Nici eu nu stiam detaliile prezentate.
ApreciazăApreciază
Corina Corin Bravooo Adda. Felicitari. Iti Multumesc pentru informatii
ApreciazăApreciază