Categorii
Cultura Uncategorized

La prima ediție a Festivalului – Concurs de Etnografie și Folclor ”Regina Maria”

 

1 m cas a.jpgDuminică 3 noiembrie a fost o  zi  de vis pentru locuitorii  comunei Mănăstirea Cașin! Această bucurie a venit odată cu desfășurarea, la Căminul Cultural din localitate, a primei ediții a Festivalului Concurs de Etnografie și Folclor ”Regina Maria”, o manifestare  de succes la care au fost prezenți peste  200 de  artiști amatori, membri ai mai multor ansambluri  folclorice. În frumusețea cadrului natural de la Mănăstirea Cașin – satul fiind cuprins de ”brâurile ruginii ” de toamnă a dealurilor din jur -festivalul a început cu o paradă a portului popular,  în care participanții au străbătut  strada principală până la Căminul Cultural ”Regina Maria”. Este de evidențiat faptul că în semn de prețuire pentru marea personalitate Regina Maria, care în viața sa trecătoare a fost prezentă în mai multe rânduri pe aceste meleaguri, încurajând  forțele armate române  din linia frontului în Primul Război Mondial și apoi  aducând prinosul său de recunoștință celor ce și-au jerfit viața  pentru  România, locuitorii comunei Mănăstirea Cașin au  înveșnicit cu numele său Căminul Cultural precum și Școala Gimnazială din localitate.

Într-un spectacol – maraton, care a durat peste 5 ore,  într-un  iureș continuu, pe scenă au urcat  soliștii vocali și dansatorii ansamblurilor folclorice ”Zestrea” și  ”Bobocul” (ambele, din Bacău), ”Zdrobuleanca” din Cleja, ”Românașii” din Huruiești, ”Florile  satului” din Scorțeni, ”Păunașii” din Poduri, ”Hora satului” din Săucești, ”Bereșteanca” din comuna Berești Tazlău. Au mai evoluat în cadrul acestui festival  Grupul ”Mândre trotușene”, Grupul vocal al Școlii Gimnaziale ”Învățător N. Pâslaru” Cașin,  soliste de muzică populară din Balcani iar  Ansamblul artistic ”Mugurașii mănăstireni”  a prezentat în afara concursului  un program artistic susținut de  trei formații de dansuri populare.

1 m cas c

Dacă spectatorii  au aplaudat ”cât i-au ținut palmele” evoluția ansamblurilor  participante la acest  festival- concurs (”Zestrea” având o evoluție splendidă iar ”Hora satului” din Săucești a primit ropote de aplauze, între dansatori fiind și maestrul coregraf Vasile Biciușcă, de 67 ani, ce ”a învârtit ca nimeni altul” sârbele și horele), nici juriul nu a avut o misiune ușoară!  În postura de președinte al juriului a fost  coregraful Francisc Enășel (președintele  Fundației ”Doina Trotușului”), alături de acesta fiind  și profesorii  oneșteni Mihaela Vasilache și Luminița Răileanu.  Încântați de repertoriul foarte bogat al concurenților, ei  au deliberat cu  multă responsabilitate la acordarea premiilor. Trofeul  acestei prime ediții a Festivalului ”Regina Maria” a revenit Ansamblului folcloric ”Zestrea” din Bacău (îndrumat de  coregraful Petrică Drăgan) în timp ce ansamblurile ”Hora satului” din Săucești, ”Păunașii” din Poduri și ”Bereșteanca” din Berești – Tazlău au obținut premiul I.

În fața unei săli pline și bucurându-se de dragostea tuturor, pe scenă au urcat și membrii Ansamblului ”Mugurașii mănăstireni”, ce sunt pregătiți de maestrul coregraf Cristian Blănaru și de profesoara Diana Apreotesei (care, împreună cu prof. Romeo Lupeș – directorul Școlii Gimnaziale ”Regina Maria”,  au fost ”sufletul” acestui festival). Deși are doar doi ani de la înființare,  ”venind ca un cântec din munți”, acest ansamblu ”a pus stăpânire pe scenă” iar frumosul program artistic prezentat a fost filmat cu zeci de telefoane mobile în aplauzele  necontenite ale celor prezenți.

Menționăm că Festivalul – Concurs ”Regina Maria” a avut între organizatori Primăria și Consiliul Local Mănăstirea Cașin, Școala Gimnazială din localitate, Centrul Județean Bacău pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale și Confederația Națională de Tradiții și Coregrafie din România.    Ion Moraru

1 man cas d.jpg

1 man cas e.jpg ”Sunt mândru pentru Ansamblul artistic  <<Mugurașii mănăstireni>>, care are peste  40 de membri! Ei  se pregătesc și dansează cu mare plăcere și au fost prezenți la numeroase festivaluri de folclor din țară! Acești dansatori, prin ceea ce fac, sunt  apărătorii identității  noastre naționale!”

  Gabriel Apreotesei, primarul comunei Mănăstirea Cașin

1 m cas b.jpg

 

 

 

Publicitate

Un răspuns la “La prima ediție a Festivalului – Concurs de Etnografie și Folclor ”Regina Maria””

Foarte frumoasă și pasionantă este descrierea despre concurs, prezență artistică și desfășurarea de sine a festivalului precum și photografiile-document de la această manifestare culturală.
Felicitări d -le Ion Moraru.

Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s