Categorii
Cultura Uncategorized

Permanența picturii și a muncii arzânde

1 che c.jpg

”Am lucrat mereu și-i mulțumesc tatălui meu de la care am deprins această artă! Mulțumesc familiei care mă sprijină mult și pe viitor vreau să deschid o altă expoziție – Grădina cu flori!”          Vasile Chelaru

 

Iubitorii picturii din municipiul Onești se pot bucura de expoziția deschisă la Biblioteca Municipală ”Radu Rosetti”  de Vasile Chelaru, unul din temerarii  care surprinde în lucrările sale mirificele peisaje din localități de pe valea Trotușului dar și din țară. Atrași de tema acestei expoziții (”Biserica și mari duhovnici”), la vernisaj au fost prezenți  numeroși oneșteni. Dacă deschiderea expoziției a fost de o deosebită încărcătură emoțională deoarece a avut loc la aniversarea zilei de naștere a autorului lucrărilor (ce se îndreaptă spre  șapte decenii  de viață!), între cei prezenți  la acest eveniment cultural am remarcat artiști plastici oneșteni, profesori, subingineri și alți iubitori ai artelor plastice. A impresionat participarea la vernisajul acestei expoziții a mulți prieteni și foști colegi ( de serviciu și … de liceu!) ai lui Vasile Chelaru precum și a tânărului  preot  Florin Ursu.

Fiind la a doua expoziție personală Vasile Chelaru ne bucură acum cu tablouri de o deosebită frumusețe cromatică, el nefiind ”un nou venit” în lumea artei plastice. Menționăm că Vasile Chelaru a urmat cursurile Școlii  Populare de Artă Iași, fiind elev al profesoarei Gabriela Agafiței, artist plastic ce de mai multe decenii realizează lucrări de o expresivitate modernă. Remarcat în anii tinereții la câteva concursuri naționale  de pictură (când a avut și bucuria ca lucrările premiate ale sale să fie expuse la Sala Dalles din București) Vasile Chelaru a avut  deschise expoziții personale la Onești și la Iași.

1 chel b.jpg

Mai multe lucruri despre  acest artist plastic oneștean dar și despre lucrările ce înfrumusețează expoziția de acum, deschisă în spațiul generos al Bibliotecii Municipale ”Radu Rosetti” din Onești, a împărtășit de la această instituție la vernisaj Doina Brumă.”Fiu al acestor locuri, născut în comuna Parava exact acum 69 de ani, domnia sa urmează cursurile Liceului industrial de chimie din Onești, pentru ca apoi să absolve Institutul Politehnic din Iași, Facultatea de Construcții. În timpul facultății a urmat cursurile Școlii Populare de Artă din Iași, secția Pictură, la clasa cunoscutei artiste Gabriela Agafiței, fiind remarcat de mediul artistic”, a  declarat Doina Brumă, ce ne-a dezvăluit și multe lucruri legate de frumusețea și spiritul lucrărilor realizate de Vasile Chelaru. În acest sens ea a menționat:” Într-o vizită de lucru, acum mulți ani, când abia apucam să ne cunoaștem, am rămas uimiți de înțelepciunea și frumusețea pe care fuseseră în stare să le izvodească cele două mâini ale sale. O gospodărie judicios organizată, plină de farmec și de viață, ridicată de dânsul din temelii, care avea pe pereții nedezvăluiți străinilor o adevărată comoară, cum aveam să descoperim: lucrările în ulei ale proprietarului, care ni le prezenta cu o timiditate și o smerenie invers proporțională cu valoarea lor. Atunci a avut loc prima sa expoziție la bibliotecă și de atunci o așteptăm pe cea de față. Între timp, autorul a pictat constant. Nu s-a grăbit să deschidă expoziții după expoziții și nici n-a propus tablouri în care nu credea. A lucrat mult, a selectat mult și iată-l, în iunie anul acesta, prezent la galeria  <<Top Art>> din Iași cu o personală intitulată <<Treceri prin locuri și timpuri>>, organizată sub îndrumarea și prezentată de prof. univ. dr. Constantin Tofan. Parte din lucrările din acea expoziție sunt azi pe simezele galeriei noastre. Ele fac cinste oricărui spațiu de expunere, căci luminează și dau o vibrație specială ambianței în care se află”.

Despre  noua expoziție a pictorului Vasile Chelaru, Doina Brumă, care cunoaște cel mai bine universul artistic al pictorilor oneșteni, a afirmat:” Tema expoziției,  <<Mănăstiri și mari duhovnici>>, este mai mult o declarație deliberată de credință, o declarație publică a nevoii de relație intermediată cu divinitatea. Cei patru duhovnici mari ai României, pe care a ales domnul Vasile Chelaru să-i picteze, uneori în mai multe ipostaze, sunt Arsenie Boca, Arsenie Papacioc, Iustin Pârvu și Teofil Pârâian, cu toții călăuze pentru mulți pe căile aspre ale existenței. Lângă ei, pictorul a așezat mănăstiri, fie cele în care au slujit aceștia, fie altele, dintre cele vizitate de domnia sa. De fapt, personajul principal al expoziției de față este sufletul artistului coborât în penel și apoi în culoare, îmbrăcând peisajele într-o haină cromatică deosebit de personală: strălucitore, bogată, nuanțată. Paleta pictorului nu ocolește nicio nuanță, dimpotrivă: parcă fiecare tablou e un exercițiu de virtuozitate. Felul în care sunt dispuse tonurile, felul în care sunt juxtapuse tușele păstoase, dense, reliefate, felul în care lumina este obligată să joace fulgurant pe suprafața tabloului, îndrumă gândul spre complexitatea unei simfonii. Spuneam că pictorul nu lasă deoparte nicio nuanță, dar ceea ce dă căldură, personalitate și ritm compozițiilor sale, sunt măiestritele tonuri de galben-ocru și oranj care scot din anonimat subiectul lucrării”.

Subliniind faptul că ”marii duhovnici sunt marii îndrumători și povățuitori  fără de care  neamul românesc nu ar putea să țină pasul cu aceste timpuri” preotul Florin Ursu s-a referit la ”Pilda talanților”. Atingând una din   profundele reverberații ale sufletului părintele Florin Ursu a mărturisit: ”Stăpânul care i-a dat unui sclav un singur talant, acesta l-a îngropat din comoditate! Ar trebui să ieșim din zona  noastră de confort, să ne pese mai mult de aproapele, să trecem peste puteri. Nădăjduiesc că pictorul Vasile Chelaru a înmulțit talanții și  Dumnezeu  îl va lumina  să lucreze cu sănătate!”

Și  colegii de generație ai lui Vasile Chelaru  au exprimat gânduri dintre cele mai frumoase. ”Sincer, nu l-am cunoscut ca pictor ci ca un om cinstit, corect și respectuos ! Nu era nimeni să nu-l respecte pentru că atunci când respecți ești respectat”, a menționat ing. Ion Burghiu în timp ce un fost coleg (de liceu!), Gheorghe Poenaru  ne-a dezvăluit faptul că ”Vasile Chelaru e fericit, el reușind după peste 100 de zile și nopți să picteze pe Iisus Mântuitorul! El este un pictor deosebit”    Ion Moraru

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s