Categorii
Reportaj Uncategorized

”Un crâmpei de veșnicie”, la Bruxelles

brux ab.jpg

În aceste vremuri tulburi, în care suntem nevoiți  să ne căutăm mereu identitatea mai mult decât prinosul  gândurilor  de   admirație  se îndreaptă  către cei ce muncesc zi – lumină  departe de țară, în străinătate  și care poartă în suflet dorul meleagurilor natale! Mai mult de atât o prețuire și mai mare trebuie să îndreptăm către  cei ce, acolo în depărtarea zărilor, nu uită o clipă faptul că sunt români și organizează acțiuni de suflet la care rezonează ”tot ce-i românesc”,  prețuind locurile de unde au plecat.

Un astfel de eveniment covărșitor a avut loc la Bruxelles sâmbătă 2 noiembrie, la sala de evenimente a Bisericii Sf. Paraschiva,  din capitala  belgiană. Aici Constantin Tudose  (inițiatorul unor evenimente culturale  de anvergură –  reînnodarea  tradițiilor de Stămărie la Cașin,  a  simpozionului ”Obârșia Mioriței”), interpreta de muzică populară Gabriela Comăneci și soliștii instrumentiști Vitalie Cortac și Mihai Grosu au fost cei care  și-au deschis sufletul în  fața diasporei  românești. Inițiativa acestei întâlniri a avut-o cășuneanca Elena Rențea (stabilită de mai mulți ani în străinătate), care a dorit să aducă ”în inima Bruxelles-ului” mesagerii artei  și culturii de pe frumoasele meleaguri  băcăuane, cuprinse de valea Cașinului.  ”Luptătoare pentru promovarea frumosului caracteristic satului ei  natal” – după cum o apreciază membrii comunității românești din Belgia, Elena Rențea  a dorit  să fie prezentată simbioza tradițiilor și a simbolurilor transmise din generație în generație, răspândirea lor pe întreg cuprinsul țării. Această manifestare a fost pusă la cale după  o convorbire în vară pe o uliță a satului Cașin cu Constantin Tudose, care  este  etnograful cu  cel mai curat  sentiment de a pune în valoare porțile de lemn ale cășunenilor, acestea fiind  și ”porțile de trecere ale  sufletului, porțile neamului românesc!” Manifestarea a fost înnobilată de  prezentarea  mai multor momente  folclorice aduse de  oameni dragi ai acestui sat, de interpreta Gabriela Comăneci. ”Acest eveniment  s-a desfășurat într-un cadru mai larg, al sărbătoririi Anului Omagial  al Satului Românesc (inițiativă a Patriarhiei României, pentru cinstirea contribuției satului la devenirea istorică a poporului român), fiind cuprins și în Proiectul Europalia ( manifestare cu  caracter multidisciplinar la care România a  fost  invitată de onoare  ca să prezinte  activități culturale deosebite)”, ne-a declarat Constantin Tudose, ce ne-a bucurat și mai mult sufletul menționând: ”Ne-am simțit mai mult decât mândri la Bruxelles, unde în sala de festivități a unei biserici am întâlnit  nu numai români stabiliți în Belgia dar și  din Olanda și din țările învecinate. Am găsit oameni și din Republica Moldova, din  satele Colibași și Brânza (de unde  își are baștina academicianul Ion Bostan – ce revine  mereu în satul natal ”cu dorul și amintirile legate de anii frumoși ai tinereții”, el aducându-și aportul la realizarea, aici, în raionul Cahul a unui Planetariu  și  profesorul universitar doctor inginer  Alexandru Marin, a cărui activitate  de cercetare este reflectată în peste 100 lucrări științifice). Oameni de peste tot  erau la un loc  acolo și s-au simțit bine împreună, înfrățiți, fără a fi limitați de politică! Au fost prezenți  reprezentanți ai Comisiei Europene  dar și români care lucrează la NATO (unde Mircea Geoană a fost numit secretar general adjunct, fiind  omul numărul 2 în NATO) și la alte  instituții europene de prim rang”.

brux c.jpg

Pentru a surprinde  frumusețea acestei întâlniri redăm impresia  unei participante – Loredana Frânculeț, care s-a întrebat: ”Știți cum trebuie să te simți atunci când mergi undeva? Trebuie să te simți… liber, linistit. Fără sa o simți ca o obligație, fără să o simți ca o constrângere! Cam așa a fost la această întâlnire  calmă, ca și cum era o seară în familie!”

Vorbindu-ne despre desfășurarea acestei inedite activități Constantin Tudose ne-a declarat: ”Manifestarea de la Bruxelles a  început prin interpretarea unei doine a codrului  de către solista Gabriela Comăneci, melodia purtând în ea patosul  reîntoarcerii! Distinșilor invitați le-am spus  <<nu se poate  ca să nu aveți o legătură cu satul românesc, fie că v-a plăcut mult un sat ori că aveți bunici acolo… Chiar dacă nu  ați mângâiat clanța porții românești, știu că iubiți satul!>> Și  am făcut referire la  Festivalul  <<Hora care ne unește>>, o manifestare care reușește să înfrățească oamenii, chiar i-a unit! În timp ce  pe un ecran rulau imagini – simbol din cadrul Sărbătorilor  Cașinului, de la Parada căruțelor cu coviltir  și de la Stămărie , solista Gabriela Comăneci a interpretat Balada  cărăușului cășunean iar eu am menționat: << La Cașin nu ne-am mulțumit cu atât și am stârnit  <<Gâlceava Mioriței>>, care să aducă o împăcare a baciului moldovean, cu cel vrâncean și cel ardelean. Iar la punctul fizic unde  se întâlnesc cele  trei ținuturi (Țara Vrancei, Țara Moldovei și Transilvania), am marcat acest loc cu un monument de cultură populară – Obârșia Mioriței!>> De asemenea, le-am vorbit  cum am sărbătorit noi la Cașin Centenarul Primului Război Mondial (prin  inaugurarea și sfințirea Cimitirului Crucilor de Mesteacăn, de la Pârâul Sărat) și Centenarul Marii Uniri, înfrățind Cașinul cu localitățile Colibași (din Basarabia) și Mahala (din regiunea Cernăuți).”

Constantin Tudose a mai menționat:”Cei prezenți la această manifestare desfășurată la Bruxelles au pus întrebări la care au primit răspuns, au ascultat-o pe Gabriela Comăneci (o solistă care este foarte cunoscută ) și le-am prezentat volumele <<Sărbătoarea satului satului>> (apărut recent, volum distins cu Premiul special al Filialei Bacău a Uniunii Scriitorilor la Festivalul de Creație Literară ”Avangarda XXII” ) și <<Porțile de lemn ale satului – porțile sufletului>> . M-am bucurat să văd că acolo, în capitala Belgiei,  prin această  carte  a fost apreciat  și înțeles efortul făcut la perenizarea  satului și a sufletului românesc – fapt ce prin astfel de manifestări îl fac și românii stabiliți în străinătate acolo. Am prezentat și macheta  unei porți cu acoperiș, specifice zonei Cașinului,  lucru de care s-au minunat toți cei prezenți. Întâlnirea s-a încheiat apeteotic, cu dorința de a reveni, astfel că  această manifestare  s-a  înscris ca un picur la  perenizarea sufletului românesc”. Împărtășind  dorința de a vizita  comuna Cașin participanții la această întâlnire deosebită și-au exprimat  și regretul că nu este așa și în alte părți . Grăitoare pentru frumusețea întregii manifestări este și  impresia Valentinei Rusu Bulgaru , care a mărturisit: „Eu ştiu că  <<veşnicia s-a născut la sat>>, cum  spunea  Lucian Blaga. Iată că în Anul Omagial al Satului Românesc, Elena Rențea, a adus un crâmpei de veşnicie, la Bruxelles, din satul său, prin cântecul doamnei Gabriela Comăneci, a instrumentistului Vitalie Cortac, Mihai  Grossu şi a etnologului și etnografului  Constantin Tudose, care a prezentat  <<taina>>  porților de lemn din zona Caşinului,  din județul Bacău. Satul poartă in sine, de fapt, fenomenologia neamului şi a țării, credința sfântă, ogorul românului, toți cei dragi de acasă, ca şi rădăcinile în cultul înaintaşilor de sub glie”. O mare mândrie pentru tot ce a făcut trăiește și  cășuneanca Elena Rențea, cea care a organizat această minunată  întâlnire, ea menționând :”Sub egida aniversării Anului Omagial al Satului Românesc, comuna noastră a fost reprezentată  <<în inima>>  Uniunii  Europene la rangul cel mai înalt,  fiind  atinse cele mai sensibile corzi ale românilor din diaspora și nu numai și a fraților de peste Prut, care au fost alături de noi!” Evenimentul  de la Bruxelles a fost apreciat ca ”o punte de legătură între românii din diaspora și cei de acasă” și de primarul comunei Cașin, Daniel Soroiu.

brux b.jpg

Este de evidențiat faptul că ”au mai fost precedente de ieșire în lume” a Cașinului, cu puțini ani în urmă  o machetă a unei gospodării  țărănești din Cașin fiind prezentată  alături de  macheta unei biserici de lemn din Maramureș  la  Expoziția Mondială de  machete rurale.

Menționăm că volumele prezentate de Constantin Tudose la Bruxelles au fost tipărite în condiții grafice de excepție la Editura ”Magic Print” din Onești iar  cartea  ”Porțile de lemn ale satului – porțile sufletului”  a fost lansată și la Muzeul Național al Satului ”Dimitrie Gusti”  din București. Este de amintit și faptul că la Bruxelles fiind organizate numeroase  evenimente în cinstea României, în cadrul Festivalului ”EUROPALIA”  mesagerii Cașinului  din capitala Belgiei au putut vedea  expoziția care a adunat de pe toate meridianele lumii operrele lui Constantin Brâncuși  și s-au bucurat de vizitarea unor locuri foarte pitorești.   Ion Moraru

Publicitate

Un răspuns la “”Un crâmpei de veșnicie”, la Bruxelles”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s