Categorii
Reportaj Uncategorized

Cu gândul și fapta la România!

vet a.jpg

Câteva mii de oneșteni  au fost prezenți sâmbătă 30 noiembrie la Monumentul ”Regina Maria” pentru a sărbători Ziua Națională a României. Autoritățile locale au dorit ca  la această sărbătoare să  participe Fanfara Militară, fapt ce a dat o frumusețe solemnă evenimentului. La Onești a fost prezentă și Asociația Tradițiilor Militare, condusă de  colonelul în retragere Stelian Cojocaru, care a prezentat Garda la drapelul Regelui Ferdinand Întregitorul, moment ce s-a constituit ca o profundă lecție de  istorie. Sub  mângâierea  unei dimineți  cu raze de soare strălucitoare festivitatea a debutat cu săvârșirea slujbei  religioase  de Te Deum, de către  un sobor de preoți ai religiilor creștine surori (ortodoxă și romano – catolică).  Părintele protopop Ioan Bârgăoanu, de la Protoieria Onești  a dat citire Mesajului ÎPS Ioachim Băcăuanul, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului,  adresat cu prilejul acestei solemnități. Pilduitor în slovele sale, în acest mesaj se menționează: ”Marea Unire de la 1 Decembrie 1918 a fost serbată într-o zi de Duminică, dobândind prin aceasta o semnificație simbolică ce ne duce cu gândul la Învierea Domnului Iisus Hristos din moarte și la reînvierea națiunii române din negura uitării. După 101 ani de la răsunătorul eveniment, ne regăsim din nou, în zi de Duminică, omagiind faptele nemuritoare ale românilor de altă dată, cu speranța că și generația de astăzi, a celor care conduc destinul acestei țări, va lupta pentru unitatea, libertatea, demnitatea și prosperitatea românilor de pretutindeni. Iar aceasta cu atât mai mult cu cât la sfârșitul acestei luni vom comemora numele celor care cu gândul la libertate, și-au sacrificat viața acum 30 de ani, pentru ca noi, astăzi, să ne putem exprima liber gândurile, să avem acces la educație, să călătorim liber, să ne putem bucura de frumusețea acestei lumi binecuvântate de Dumnezeu.” !”

În acest mesaj se mai menționează:” Marea Unire de la 1 Decembrie 1918 reprezintă actul fundamental care a contribuit la desăvârșirea realizării identității naționale și spirituale a acestui neam și care a marcat istoria țării, creionând în timp ideea de Românie modernă între statele independente ale Europei. La împlinirea a 101 ani de la Marea Unire, avem datoria nu doar de a comemora faptele nemuritoare ale celor care au înfăptuit-o, ci și de a lupta pentru păstrarea patrimoniului material și spiritual lăsat moștenire de ei, de a le arăta că faptele noastre de astăzi împlinesc idealurile pentru care ei s-au jertfit. Un român autentic își asumă istoria neamului său și gândește cu recunoștință la cei ce au făurit-o. Oricât de risipiți am fi prin lume și oricât de mult am admira civilizațiile marilor puteri mondiale, să facem recurs la memorie, să nu trecem în uitare istoria acestei țări și faptele uimitoare pe care bravii ostași români căzuți la datorie, cu arma în mâni și gândul la Dumnezeu, le-au așezat la edificiul României Mari.”

Prin glasul unei fetițe, îmbrăcate în frumosul port popular strămoșesc, preoții romano – catolici au înălțat o rugăciune pentru eroii neamului nostru, ca  Dumnezeu să fie  îngăduitor  cu sufletele  tuturor eroilor neamului.

vet b

Cu  sacrificiu pentru țară

Primarul municipiului Onești, Nicolae Gnatiuc a evocat în cuvântul său faptul că ”suntem la 101 ani depărtare de  momentul istoric al înfăptuirii Marii Uniri, de la 1 Decembrie 1918, moment  în care românii, prin grija a 1228 delegați și-au luat soarta în propriile mâini. Un moment pe care  uneori îl trecem ușor cu vederea!  Momentul de la 1 Decembrie 2018 a venit  după ce în noiembrie România a semnat un armistițiu de pace. Uităm cu ușurință sacrificiul pe care străbunii noștri l-au făcut  pentru această țară și uneori trecem prea ușor pentru datoria noastră, pe care o avem fiecare dintre noi, pentru o Românie aproape la fel de mare  ca în 1918. În prezența a 100 000  de români  cei 1228 delegați au fost pentru o Românie Mare, o Românie  liberă și puternică. La 100 de ani de la Marea Unire, în  anul de glorie  al Centenarului, oneștenii au făcut un lucru măreț – împreună am construit  un monument. Acesta este singurul  monument ridicat în anul Centenarului în România – și îmi pare rău să spun acest lucru!” În încheierea cuvântului său la acest  eveniment primarul municipiului Onești, Nicolae Gnatiuc a menționat:”Vă  mulțumesc pentru că participați aici, la Monumentul Regina Maria! De multe ori, cu toții  reușim să fim buni români! Români sunt și cei din afara țării, ce muncesc în străinătate!”

Prezent  la festivitatea sărbătoririi Zilei Naționale a României Constantin Cojocari (primar al orașului Edineț – Republica Moldova, înfrățit cu Oneștiul), s-a adresat  participanților cu mesajul ”Marea Unire  este  și o tendință de a ne regăsi pe noi înșine!  România este singura țară ce este înconjurată de români (peste Prut, în Ucraina, în Serbia)”. Constantin Cojocari ”a atins” mai multe  puncte în discursul său, menționând:” Este foarte ușor să vorbești de  românitate pe   malurile Dâmboviței și Siretului dar e cu totul  altceva  peste Prut! A tinde spre absolut  este un deziderat pentru cei care  <<își caută mama! >> ! Sunt român, fără a avea cetățenia României, pentru că  nu cred că trebuie să dovedesc mamei mele  că sunt român! Vin dintr-o zonă de unde a pornit și poetul Grigore Vieru! Noi în Basarabia rămânem a ne zbate între Est și Vest și este  un mare paradox pentru noi românii, de a se uni în continuu și de a  rămâne  mereu dezbinați! <<Podurile de flori>> de la Prut de  acum  27 – 28 ani au rămas doar simple  acțiuni, Moldova  fiind pusă mereu la cheremul celor din Est și Vest, mai puțin  <<a mamei sale>>, România! Vreau  să conștientizăm  cu toții că Marea Unire o putem face prin fapte, mai puțin prin declarații! Concretețea trebuie să fie  peste simbolism!” Menționăm că  primarul orașului Edineț, Constantin Cojocari a fost însoțit la depunerea coroanei de Constantin Rusanovschi, președintele Filialei Onești a Asociației Culturale ”Pro Basarabia  și Bucovina”.

Arcul de peste timp!

Un cuvânt emoționant  a rostit și generalul  (cu patru stele) Vasile Apostol, care  a subliniat faptul că ”ne situăm  la capătul unui arc  istoric, cu durata de un veac, ce crează  o tulburătoare punte afectivă între cei care  au întregit țara și cei cărora le păstrăm memoria! Am avut o generație de înaintași înțelepți, pentru a uni toate teritoriile românești din spațiul  carpatic, dunărean,  pontic și nistrean”. Generalul Vasile Apostol a dat mai multe detalii despre înfăptuirea Unirii de la 1 Decembrie 1918 și a menționat:”În urmă cu 101 ani tot orașul Alba Iulia era plin  cu români veniți din toată țara. Noaptea de 30 noiembrie spre 1 decembrie a fost o noapte de veghe, oamenii stăteau cu suflarea la gură pentru a afla ce se va întâmpla în ziua votului. Actul Unirii  s-a scris pe un pergament de un teolog caligraf și a fost adus de o delegație la București. Aceasta a făcut cu trenul  48 de ore de la Alba Iulia la București, pentru că erau  verificate toate podurile, pentru a nu fi minate! Delegația a fost primită  <<regește>> la București – după cum nota presa vremii! Ea a ajuns la București în ziua de 6 Decembrie 1918, la doi ani după intrarea cu trupe germane a generalului Mackensen în București! Iată că Dumnezeu a fost alături de noi  și ne-a dat înțelepciunea de a realiza Marea Unire!” Aceste cuvinte ale generalului Vasile Apostol au răsunat odată cu urările”Trăiască România! Trăiască românii! Trăiască Oneștiul! Trăiască oneștenii!”

vet g.jpg

Ca o încununare a străduinței de  promovare a istoriei și culturii  a venit și momentul în care primarul municipiului Onești, Nicolae Gnatiuc a acordat diplome de  onoare oneștenilor Bogdan Romandaș (profesor doctor istorie), Corneliu Cristea (”ce a păstorit ” ani de-a rândul Filiala Onești a Asociației Naționale ”Cultul Eroilor”), Gheorghe Bogza (inginer pasionat de istorie) și colonelului   în retragere Stelian Cojocaru, președintele Asociației Tradițiilor Militare.

În sunetul muzicii militare,  festivitatea de depunere a coroanelor și jerbelor de flori a fost marcată de  o solemnitate deosebită. Primii care au urcat treptele Monumentului ”Regina Maria” au fost  primarul municipiului Onești, Nicolae Gnatiuc și veteranii de război. Menționăm că  Oneștiul are  în  domnul Alexandru Constantin, președintele Filialei  locale a Asociației Naționale a Veteranilor de Război o mare personalitate (la 16 ani el fiind ”în focul războiului”, la aviație  la  Cotu Donului, de unde a urmat linia frontului până la Zvolen, în fosta Cehoslovacie). Au urmat membrii Filialei Onești a Asociației Naționale ”Cultul Eroilor – Regina Maria” (condusă de prof. dr. Bogdan Romandaș)  iar o  coroană a fost depusă din  partea Consiliului Local Onești. Cu frumoase  coroane  au urcat treptele  legendarului monument oneștean reprezentanții partidelor politice reprezentate în Consiliul Local Onești (Partidul Social Democrat, Partidul Național Liberal, PSRO și ALDE). Au urmat  membrii partidelor politice  care nu fac parte din Consiliul Local Onești. Pentru prima dată au  depus coroană cu prinosul recunoștinței pentru jertfa eroilor  membrii Filialei Onești a Uniunii Salvați România (partid ce a fost fondat  în iulie 2016). Prezenți în număr mai mare decât la alte partide membrii USR  Onești (cu  mici banderole tricolore la braț), au impresionat prin faptul că au împărțit numeroase stegulețe oneștenilor participanți la  această festivitate. ”La 101 ani  de la Marea Unire din  1 Decembrie 1918 și la  30 de ani de la Revoluția din 1989, România  e încă departe  de ceea ce și-au dorit  înaintașii noștri pentru generațiile viitoare, pentru noi. Schimbarea vine de la fiecare dintre noi și din decizia  noastră de a ne implica și a nu mai sta deoparte”, a declarat Florentin Iftime, președinte al Organizației Onești a USR după această festivitate.  În fruntea  membrilor  organizației oneștene a Partidului Mișcarea Populară  a fost  remarcată participarea la acest eveniment a  domnului Valerian Vreme, fostul Ministru al comunicațiilor  din timpul Guvernului Emil Boc.

vet ab.jpg

Rând pe rând  au depus coroane și jerbe de flori  reprezentanții instituțiilor  publice din  Onești: de la Poliția municipiului, de la ISU, Jandarmerie, de la Poliția Locală, de la Spitalul Municipal precum și de la Direcția Generală de Asistență Socială și de la Biblioteca Municipală ”Radu Rosetti”.  Cu un frumos și autentic costum popular președinta Asociației Pensionarilor Onești, Elena Belciu s-a aflat în fruntea mai multor pensionari  oneșteni – oameni ce au contribuit la construcția  acestui oraș – și au depus  o coroană multicoloră la  monument. Șirul acestora s-a  mărit prin depunerea, de coroane, cu entuziasmul tinereții, de către elevii și cadrele didactice de la instituțiile de învățământ din  municipiu. Au spus astfel ”prezent” Colegiul Tehnic ”Gheorghe Asachi”, Colegiul Național ”Dimitrie Cantemir”, Liceul cu Program Sportiv ”Nadia Comăneci”, Liceul Tehnologic, Colegiul Național ”Grigore Moisil”, Liceul Teologic ”Fericitul Ieremia”.  Au bucurat privirile celor prezenți la acest eveniment elevii Liceului Tehnologic ”Petru Poni”, purtători ai frumoaselor straie naționale, care după ce au depus o  coroană pe platoul  monumentului au fost alături  de membrii  Asociației Tradițiilor Militare.

De asemenea, au fost prezenți elevi și cadre didactice și de la școlile gimnaziale din municipiu:  de la Școala Gimnazială Nr. 1, Școala Gimnazială ”Ghiță Mocanu”, Școala Gimnazială ”Sfântul Voievod Ștefan cel Mare”, de la Școala Gimnazială ”George Călinescu” și de la Școala Gimnazială ”Emil Racoviță”. Sportivii de la Clubul Sportiv Municipal Onești și tinerii de la Comunitatea Elenă Onești au cinstit și ei eroii neamului la acest moment sărbătoresc. Este de evidențiat faptul că la Monumentul Eroilor ”Regina Maria” au depus coroane de flori în acest an – unele pentru prima oară! – și societăți comerciale din Onești,  alături de RAJA Constanța – Centrul Zonal Onești, SC Domeniul Public și Privat fiind și Chimcomplex SA Borzești, Grup Șerban, Transilvania Broker, Croco.  Astfel,  profunda  atmosferă  solemnă  a sărbătorii Zilei Naționale a României în municipiul Onești ”a înnobilat” și prin acest fapt  frumusețea de a reuși să fim buni români!    Amprenta  de  Onești

vet f.jpg

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s