Categorii
Sport Uncategorized

SPORT Campioană mondială din Comănești la alergare montană pe distanță lungă

cris neg a.jpg

O mare performanță pentru atletismul românesc – poate cel mai mare rezultat al Federației Române de Atletism din acest an!- a fost reușită  de  o sportivă comăneșteancă. Este vorba de Cristina Simion(Negru), care la  mare depărtare de țară, în localitatea Villa de  Angostura  (din Argentina), a reușit cucerirea titlului de campioană mondială la cea de-a XXXV a ediție a Campionatului Mondial de Alergare Montană pe distanțe lungi.  Legitimată în prezent de Clubul Steaua București Cristina Simion (Negru)  a   trecut  prima linia de sosire după  cei 41,05 kilometri alergați, cu timpul de  3 ore 49 minute și 57 sutimi, ea depășindu-le pe franțuzoaicele Adeline Roche (3:51:56) și Blandine L’Hirondel (3:52:07). Despre  acest rezultat performera din Comănești  (pregătită  la Steaua de antrenorul Ionuț Gălițeanu), a mărturisit că ” este  rezultatul muncii depuse  de-a lungul anilor, de când fac sport!” Menționăm că  performanța  din Argentina a fost precedată  în acest an de  obținerea de către Cristina Simion a medaliei de bronz la Balcaniada desfășurată în Bosnia Herzegovina  și a locului 3 la Campionatele Internaționale  ale României (ce a avut loc la Cluj, în luna iunie).

Pentru ”a decodifica”  bucuria acestui mare succes sportiv – cucerirea , la  mijlocul lunii noiembrie, de către  atleta  Cristina Simion (Negru) a titlului de campioană mondială  la alergare montană  pe distanță lungă – 41,05 kilometri, cu o diferență de nivel  de 2184 metri), să întoarcem câteva  file din albumul timpului trecut. Cristina Negru a fost remarcată, când avea vârsta de 15 ani, la un concurs de alergări din Comănești  de către antrenorul Gheorghe Ardeleanu. Ea a fost legitimată la Clubul Sportiv Municipal Onești, unde a obținut  numeroase performanțe:  medalia de argint  la proba de 5000 m – la Campionatul național de cros (în 2009), campioană națională,  la proba de 3000 m (cu timpul de  9 minute 53 secunde și 30 sutimi),  medalie de argint la Grand Prix-ul  de alergare montană de la Izvorul Mureșului (care i-a adus calificarea  la Campionatul European de alergare montană – ambele performanțe fiind înregistrate în anul 2010). În această întrecere europeană Cristina Negru (în foto 2 cu antrenorul Gh. Ardeleanu), a contribuit decisiv ca România să obțină medalia de argint (pe echipe).

cris neg b.jpg

Pregătită de  antrenorul Gheorghe  Ardeleanu ea a participat la  numeroase competiții naționale dar și peste hotare – la Balcaniada de cros din Serbia ( în  2011),  a obținut locul 2 cu echipa României). Șirul rezultatelor de prestigiu obținute de Cristina Negru la Onești este impresionant (ea concurând și la Campionatele Naționale Universitare,  a obținut locul 2 la Campionatul  național de semimaraton cu echipa CSM Onești – competiție care a avut loc în municipiul de pe Trotuș, la 10 septembrie 2011). Peste un an, în 2012 cu  Cristina Negru în  echipă,  CSM Onești a reeditat aceeași performanță la  Campionatul național de semimaraton de la Oradea. Prin toate aceste succese sportive obținute de către Cristina Negru (ce are acum vârsta de 28 ani!), putem spune că antrenorul Gheorghe Ardeleanu  ”a ieșit în cale în momentul cel mai potrivit”!  Drumul său frumos de azi – când a devenit campioană mondială! –  este și datorită lui, care  i-a arătat mult  respect pentru  atletism încât acest sport  a devenit  asemeni  unui scut – ”pentru prezent și pentru viitor!”, Cristina Simion (Negru) declarând  recent: ”vreau să  demonstrez  că pot să abordez  alergarea montană cu rezultate foarte bune!”.

Pentru Cristina Negru ”ușa atletismului s-a deschis la CSM Onești”, de recentul său succes bucurându-se foarte mult  prof. Ingrid Istrate (director al Clubului Sportiv Municipal Onești) și Dorin Arădăvoaicei (consilier pe probleme de strategie la CSM Onești). Ne-a declarat acest lucru … antrenorul Gheorghe Ardeleanu, ce a activat mulți ani la clubul oneștean făcând performanță, cu mai mulți sportivi în competiții naționale și internaționale. ”Acolo, la Comănești, pe valea Trotușului, mi-i casa, acolo mi-i tot!”, ne-a mărturisit Gheorghe Ardeleanu, bucurându-se mult de succesul obținut de Cristina Simion (Negru).  Acum  el activează la Clubul Sportiv Universitatea Reșița, fiind mândru de rezultatele  obținute  până în prezent.  Unul din aceste strălucitoare succese este  obținerea medaliei de bronz la Campionatele Balcanice  (desfășurate în Grecia la Alexandropolis, în primăvara acestui an), de către Mihaela Pușcașu  dar și a numeroase medalii în competițiile  naționale  ale ”mărșăluitorilor” pe care-i pregătește. Mihaela Pușcașu, sportivă  născută  tot în Comănești, este campioana națională de senioare a României  la proba 20 km marș.  Coordonat  de prof. Octavian Măzărean un alt sportiv al CS Universitatea Reșița, Narcis Mihăilă, s-a clasat pe locul 10 la Mondialele de Atletism de la Doha, în proba de  50 km marș (această întrecere având loc la sfârșitul lunii septembrie, cu  startul dat … la ora 22.30 – datorită căldurii și umezelii din zonă! ) Este de evidențiat faptul că pe meleagurile Carașului,  la ”Reacița” (după cum numesc  bănățenii Reșița!),  prof. Gheorghe Ardeleanu mai pregătește un moldovean: pe Ionuț Pleșu din… Adjud!  Acesta este triplu campion național de tineret și are performanțe deosebite în probele de 20 km marș  (unde cel mai bun timp al său este 1 oră, 31 minute și 12 secunde) și  50  km marș ( 4 ore 23 minute 38 secunde).   Ion Moraru

Publicitate

Un răspuns la “SPORT Campioană mondială din Comănești la alergare montană pe distanță lungă”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s