Categorii
Cultura Uncategorized

”DOAR UN SINGUR CUVÂNT!”

Emin a.jpg

Dacă sunt ”petreceri surpriză”, fără îndoială că sunt și lucruri frumoase care să bucure prietenii, familiile, oamenii minunați (de care auzim  că sunt… din ce în ce mai greu de găsit!)  Ca un cadou oferit  tuturor publicăm de pe rețeaua  WordPresscom, partener internațional al site-ului   Amprenta de Onești un articol deosebit, pentru care avem cuvinte  de mulțumire  dar și de  mare admirație.  Potrivit   Philosophyofgoodnews, iată ce a scris un profesor universitar  american pentru ”sufletul nostru românesc” și pentru  marile valori  ale acestui pământ binecuvântat!

emin b.jpg

Mihai Eminescu s-a întors! El este întotdeauna gata să se întoarcă! Când sufletul este la locul potrivit și funcționează, suntem gata să-i întâmpinăm pe magi înapoi! Unul dintre acei magicieni este Mihai Eminescu. ”Nașul limbii române moderne”. Mihai Eminescu a fost numit  cu mai multe nume precum „Shakespeare românesc” și „Ultimul romantic”. Cred că a fost „doar” simplu Mihai Eminescu, cel care a subliniat frumusețea și durerea, duritatea și flerul și pasiunea de a fi român. Evidențând toate acele sentimente, Mihai Eminescu ne permite să avem răspuns la toate temerile noastre despre ce este viața, cine suntem și care este scopul ca noi să fim aici! Acest răspuns este „doar” un singur cuvânt! Dragoste!

A scris  despre iubire fără a analiza,  despre iubire fără a defini. Doar Iubirea așa cum o simțim fiecare dintre noi.  El o simte mereu! A scris ca să simți că sufletul iubirii este curat și ”funcționează la frecvența Iubirii”. Puteți întreba: ” Care este frecvența Iubirii?” Ei bine, citiți poeziile lui Eminescu. Cuvintele sunt combinate într-un fel de a-ți transforma sufletul în modul iubirii pure. Am putea spune că Mihai Eminescu a fost ”precursorul antrenorilor în viața modernă”!

Au trecut doi ani de la vizita pe care am făcut-o în orașul său natal (la Botoșani) și în Parcul Copou de la Iași, unde am avut prima „întâlnire” cu el și cu Veronica Micle.

Mihai Eminescu, născut Mihail Eminovici la Botoșani, la aproximativ 100 km de Iași, ca unul dintre cei unsprezece copii ai lui Georghe Eminovici și Raluca Iurascu. Dacă suntem de acord că  un bărbat   se formează până în adolescență, există două evenimente care au marcat viața tânărului, curios, român, cu mintea deschisă, Mihai Eminescu!

Întâi a fost moartea învățătorului și a tatălui său prieten Aron Pumnul,  care s-a întâmplat  să fie  lângă el, iar în al doilea –  prima sa iubire , Casandra Elena din Ipotești. El  s-a exprimat despre aceste două  lucruri  scriind poezii.

„La moartea lui Aron Pumnul” (la moartea lui Aron Pumnuls) pe care îl semnează ca  ”M.Eminoviciu, privatist”. Despre al doilea  moment (iubirea pentru Elena), acesta a fost redenumit „De-as avea” („aș fi avut”?)  Și care a fost publicată în review-ul „Familia” și semnat ca Mihai Eminescu. Avea 16 ani.

Restul este de analizat pentru istorici, lingviști, critici de poezie.

Am dori să trezim, să intensificăm sentimentele cititorilor noștri, făcându-i astfel să creadă în ei înșiși în abilitățile lor în umanitatea lor profundă, trezind pasiune pentru viață, pasiune pentru iubire.

Și Mihai Eminescu ca poet, la fel de vizionar ca ființa umană, este exact persoana de la care putem învăța cât de important este să fii tu însuși așa cum a spus în  poezia ”Glossa”, în 1883:

”Viitorul și trecutul

Sunt a filei două fețe,

Vede-n capăt începutul

Cine știe să le-nvețe;

Tot ce-a fost ori o să fie

În prezent le-avem pe toate,

Dar de-a lor zădărnicie

Te întreabă și socoate.”

Sunt partea de adevăr a aceleiași pagini! ”Un nou început va începe cu sfârșitul, când știi să înveți de la vârstă ”

Sunt destul de sigur că toți bărbații au cunoscut femei ce se numesc  Elena, Casandra, Veronica, Mariana, Liliana, Ionela, Gabriela, Mihaela sau Stella…  Precum  și femeile au avut ca prieteni un  Mihai, Ioan, David, Ionuț, Gabriel, Dragoș, Valentin, Darko, Ștefan, Vasile… Toate și toți au făcut o impresie puternică în unele momente din viața noastră, influențându-ne astfel viitorul nostrum, fără ca noi să ne dăm seama de cele mai multe ori. Și toți reacționăm la acele sentimente puternice!

Frumusețea este că avem poezii ale lui Mihai Eminescu pentru a ne îmbogăți sufletul, pentru a împărtăși tot felul de sentimente pe care le-am putea întâlni și pentru a ne bucura și mai mult de dragostea pe care o simțim! Trezește-te, cititor al acestor rânduri! Alege-ți calea,  orice și oricare  ar putea fi și luptă pentru asta ca ființă umană. Cuvintele lui Mihai Eminescu țesute în poeziile sale sunt un instrument puternic pentru ca noi să ne trezim, să ne simțim  emoțiile mai intense, dar și mai umili și să acționăm mai bine, ”cu minți frumoase”, cum cu toții suntem! Și nu vă temeți de prea multă iubire! Nu-o  puneți  la îndoială! În schimb trăiește acest frumos sentiment! Cu toată ființa ta!

Cât de frumos scria Mihai Eminescu!„Ți-aduci aminte cum pe atunci /  Când ne primblam prin văi și lunci /  Te ridicam de subsuori / De atâtea ori, de atâtea ori? /  În lumea asta sunt femei /

Cu ochi ce izvorăsc scântei … /  Dar, oricât ele sunt de sus, /  Ca tine nu-s, ca tine nu-s!”

De la „De ce nu-mi vii” la … „De ce nu vei veni”

Chiar și atunci când ești dezamăgit, comunică-ți, exprimă-ți sinele, distruge  butonul „mut”, chiar și când  tristețea  te cuprinde  și  IUBEȘTE MAI MULT! CU TOATĂ FIINȚA TA!

” Și despre soarta mea nu știu nimic, așa cum nici eu nu știu nimic!”

Scris-a Eminescu:

”Ci tu rămâi în floare ca luna lui april,
Cu ochii mari şi umezi, cu zâmbet de copil,
Din cât eşti de copilă să-ntinereşti mereu,
Şi nu mai şti de mine, că nu m-oi şti nici eu.”

Această poezie (”Despărțire” ), a fost scrisă de Eminescu  în anul 1879, atunci  când s-a despărțit  de frumoasa Veronica Micle, soția rectorului Ștefan Micle. Eminescu și Veronica  spun că relația dintre ei pare  să aibă intensitatea iubirii adolescente! Philosophyofgoodnews

MID C.jpg

”AMPRENTA   DE   ONEȘTI” A  TRECUT  DE   UN   AN  DE  ACTIVITATE (ÎN ZIUA DE 29 NOIEMBRIE 2019), CU PESTE  285  ARTICOLE PUBLICATE!

 ”SURPRIZA” PENTRU PRIMUL SĂU AN  ÎN CARE A FOST ALĂTURI  DE  ONEȘTENI  ESTE NOUA  PAGINĂ  ”AMPRENTA  DE  ONEȘTI” !  ACEASTA ARE PÂNĂ ÎN PREZENT  PESTE 3300  DE PRIETENI  PE REȚEAUA  FACEBOOK ȘI PE ACEASTĂ CALE MULȚUMIM  CELOR  CARE  NE-AU AJUTAT LA  CREAREA  ACESTUI  NOU  FORMAT  ȘI TUTUROR  CITITORILOR!

  MENȚIONĂM  CĂ  ARTICOLELE  PUBLICATE  PE  SITE-UL  ”AMPRENTA DE ONEȘTI”  APAR  ȘI  ÎN GRUPURILE  ”ONEȘTI SHARE”  (CARE ARE PESTE 16 000 MEMBRI), ”ONEȘTIUL AZI”,  ”ONEȘTI NEWS” ( FIECARE  CU PESTE 1800  MEMBRI),  ”ONEȘTI  CITY” . PARȚIAL ARTICOLELE  APAR  ȘI  ÎN GRUPURILE  FACEBOOK   VALEA TROTUȘULUI – ROMÂNIA , DIN COMĂNEȘTI  (CARE  ARE  29  250 MEMBRI) ȘI  TG.OCNA  (CU PESTE  7 900  MEMBRI) PRECUM  ȘI  PE  PAGINA  ”ONEȘTI EXPRES”.

  SĂRBĂTORILE  CONTINUĂ  LA  ”AMPRENTA  DE  ONEȘTI” –  FIIND  ÎN AȘTEPTARE  APARIȚIA  ARTICOLULUI  CU  NUMĂRUL 300!  ACEST SITE  POATE  FI  ȘI PARTENERUL   PROMOVĂRII  AFACERILOR   DE  SUCCES  DIN  ZONA VĂII  TROTUȘULUI  ȘI  CHIAR  ȘI  A BACĂULUI (UNDE  AVEM  MULȚI  CITITORI).

  IAR  CA EXEMPLIFICARE  IATĂ  CÂTEVA  FRUMUSEȚI PE  CARE LE  PUTEȚI  GĂSI  LA  ATELIERUL  DE  BIJUTERIE  CONTEMPORANĂ ”MIDEE  CONCEPT”, STR.  DOBROGEANU  – GHEREA, NR. 6 , CARTIER  MAL,  ONEȘTI (VEZI  ARTICOLUL  ”PASIUNE, TALENT  ȘI INIȚIATIVĂ”, APĂRUT  LA  7 DECEMBRIE  ÎN  ”AMPRENTA  DE  ONEȘTI”. 

MID B.jpgMID A.jpg

 

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s