Categorii
Diverse Uncategorized

RĂSFOIND PRESA STRĂINĂ Pentru ”meseria vieții tale” – asistent medical

anneleen a.jpg

Știm  cum este asistența medicală. Dar care este specialistul în asistență medicală? După țări precum Olanda, profesia de medic asistent este recunoscută oficial și în Belgia. Pe măsură ce asistența medicală devine mai complexă și inovatoare, nevoia de asistenți medicali de înaltă specialitate crește. „Poziția  aceasta a fost creată de îngrijirea complexă crescută și de evoluția medicală”, declară  Anneleen Vanhellemont, specialist asistent medical în hematologie la UZ Leuven. Anneleen Vanhellemont (în foto)  este o asistentă medicală de hematologie la UZ Leuven, care se concentrează pe anomalii ale sângelui. „În practica mea zilnică, antrenez și îndrum pacienții, membrii familiei și alți furnizori de servicii medicale. Dar cercetarea și inovația sunt, de asemenea, sarcini importante „, spune ea.  Ce înseamnă asta în termeni concreți? Anneleen citează un exemplu: „Pe baza cercetărilor recente, s-a dovedit că pacienții au avut mai puține ulcerații bucale și răni în gură, prin faptul că i-au fost aspirate de gheață în timpul administrării chimioterapiei. Am introdus această utilizare.”

Punctul de contact

Anneleen Vanhellemont  nu vrea să spună că asistenta de specialitate stă între asistentă și doctor! „Acest lucru poate fi ierarhic, dar, la urma urmei, lucrăm ca o echipă.” Anneleen a absolvit pentru prima dată licență de asistent medical. Ulterior a făcut un an suplimentar de licență în îngrijirea cancerului și apoi de master în asistență medicală.

De aproximativ trei ani, Anneleen sprijină pacienții cu tulburări ale celulelor plasmatice – o tulburare malignă a sângelui – în timpul procesului de tratament. „În acest rol îi îndrum pe pacienți și pe cei dragi în momentele pivotante ale procesului de tratament. De asemenea, sunt un punct de contact și confident pentru pacienți și rudele lor. Nu este o muncă ușoară!”, menționează  Anneleen, care spune că îi place să o facă.

Între timp, patruzeci de specialiști în asistență medicală lucrează deja la UZ Leuven, fiind disponibile  locuri până la 100. „Poziția a fost creată de îngrijirea complexă sporită și de evoluția medicală, ceea ce înseamnă că îngrijirea trebuie să evolueze”, spune ea. „Există, de asemenea, o tendință către îngrijirea în afara internărilor în spital, cum ar fi spitalul de zi și îngrijirea la domiciliu.”

În orice caz, profesia de asistent  medical pare să fie în creștere. Anneleen se așteaptă la o evoluție suplimentară a poziției sale. „Datorită nevoii crescânde de inovare și a acțiunilor bazate pe dovezi în cadrul îngrijirii de asistență medicală, văd că în următorii   ani va exista mai multă nevoie  pentru aceste roluri de expert.”

Tot mai multe sarcini tehnice pentru asistenții medicali 

Necesitatea îngrijirii tehnice la domiciliu a crescut doar în ultimii ani din cauza reducerii șederii în spital. Prin urmare, îndatoririle unei asistente medicale au evoluat considerabil. Pentru cei cărora le place să lucreze autonom într-un cadru solid, există o mulțime de oportunități în Belgia, de exemplu  la White Yellow Cross Flanders.

Începând cu 1 ianuarie 2019, Katalien Dendooven (37 de ani) este noul director al Crucii Albe-Galbene Flandra de Vest.  Cu un master în științe medicale și sociale, Katalien are o experiență bogată de muncă și o viziune excelentă asupra evoluției îngrijirii, atât în ​​spitale, cât și în asistența primară. „Am lucrat ca asistentă la Spitalul Sint-Andries din Tielt timp de câțiva ani, apoi am devenit șef de serviciu la Jan Palfijn din Gent. Lucrez ca director de îngrijire la White-Yellow Yellow Flanders East din 2008 ”, a declarat ea.

Provocări tehnice

Necesitatea mai multor îngrijiri la domiciliu oferă, de asemenea, mai multe oportunități. Despre acestea Katalien Dendooven menționează: „Imaginea asistentei ce îngrijește bolnavii la domiciliu acestora  a fost legată multă vreme  și de sarcini precum << spălarea rufelor și  menținerea  igienei >>, dar acum este un lucru al trecutului. S-au adăugat multe provocări tehnice. Acestea includ  îngrijirea rănilor, terapia cu presiune negativă și terapia cu perfuzie. În plus, există urmărirea pacienților cronici. Pe scurt, se așteaptă o mare parte de la o asistentă medicală: provocarea este mai mare și gama de sarcini este fascinantă.”

În Belgia, Wit-Gele Kruis West-Vlaanderen se concentrează pe instruire și formare ulterioară. Pe lângă pregătirea obligatorie, angajații pot urma cursuri de perfecționare care se potrivesc îndeaproape cu interesele lor. „Cursurile noastre se referă nu numai la abilități tehnice, dar se ocupă și de rolul de observare și competențele comportamentale: cum intrați într-un dialog cu pacientul, cu medicul generalist și cu referitorii”

Mai multă atenție se acordă și asistenței psihiatrice. „În curând vom începe cu un domeniu de referință specific pentru psihiatrie, pentru a ne putea sprijini și mai mult angajații în această privință. Persoanele care sunt vulnerabile din punct de vedere psihologic nu mai sunt îngrijite întotdeauna într-un cadru rezidențial, ci din ce în ce mai mult într-un cadru de acasă. ”

Salariu competitiv

O asistentă de la Crucea Galbenă Albă poate conta pe un salariu competitiv – inclusiv zile suplimentare de compensare în perioada sărbătorilor anuale – completată de diverse stimulente: un smartphone, o mașină de serviciu care poate fi folosită și în scopuri private, tichete de spălare auto, un pachet de asigurare extins, fructe la serviciu … ”Petrecerile de personal sunt organizate regulat și există oportunități pentru sport. Cu o vârstă medie de 41 de ani, Wit-Gele Kruis West-Vlaanderen are o echipă foarte experimentată și motivată. Dar, în același timp, este nevoie de întinerire și de un nou aflux. La fel ca în multe alte sectoare, nu este ușor să atragem noi talente. Lucrând independent cu un grad ridicat de libertate . O slujbă de asistent medical la Wit-Gele Kruis necesită un angajament puternic.Volumul de muncă este mare. Pe de altă latură, există o satisfacție și o recunoaștere enormă din partea unui pacient cu care o asistentă  <<de acasă>> dezvoltă adesea o legătură strânsă. Pentru pacienții care au nevoie de îngrijiri de lungă durată, o asistentă de casă valorează aur. ”

În cele din urmă, Katalien Dendooven subliniază mediul de lucru specific al unei asistente medicale la domiciliu. „Dacă îți place să lucrezi autonom, cu un grad ridicat de libertate, dar în același timp cu un cadru larg, atunci ești cel mai binevenit la Crucea Albă-Galbenă Flandra de Vest. Așteptăm cu nerăbdare noii veniți dedicați. ”

Wout Van Impe, directorul grupului companiei de consultanță în resurse umane, Mercuri Urval, dă un răspuns  la întrebarea : ”De ce este atât de dificil să completezi posturile vacante? Răspunsul este dublu: pe de o parte, încă ignorăm talentul în căutarea eternă a  <<corbului alb>>, prin faptul că nu privim mai departe decât profilurile tradiționale… Din ce în ce mai mulți oameni nu mai sunt eligibili pentru numeroasele locuri de muncă disponibile pe baza competențelor actuale. Un  <<război al talentelor>>  devine inevitabil, așa că va trebui să obținem talent oriunde ar fi.”

Prietenii de la  Gazet van Antwerpen (cu care  Amprenta de Onești colaborează), ne-au trimis și o ilustrată  inedită și spectaculoasă : cel mai mare ”containerkranen”, ce va fi amplasat  în portul Anvers  ajunge cu vaporul din China!

antw 1.jpg

 

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s